Onsdag 14 Apr
Stockholm

Marcus Birro: Har du krigat för IS ska du inte få ett öre av samhället – aldrig någonsin

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

1 av 2
2 av 2

Marcus Birro: "Har man kommit så långt i sin radikalism att man väljer att lämna landet för att delta i den fruktansvärda brutalitet som är IS så är det ett brott i sig. Eller borde vara..."

215 Kommentarer
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Det suspekta och osmakliga när den mediala eliten rider ut och fördömer alla som fördömer daltande med de medborgare som rest till krigets Syrien och Irak för att på olika sätt stödja IS.

"Ta tillbaka din krönika" skriker de.

"Populist" skriker dem.

Det handlar om att det visst ska ske en utredning om brott rörande resorna men att det vid eventuellt frikännande från krigsbrott, mord, våldtäkt och sadism ska erbjudas hjälp till dem som vore de vilka hjälpbehövande som helst.

För egen del skriver jag detta i min våldsamt delade krönika.

Men det är inte kärnan i detta.

Kärnan är istället en annan.

Har man kommit så långt i sin radikalism att man väljer att lämna landet för att delta i den fruktansvärda brutalitet som är IS så är det ett brott i sig. Eller borde vara...

Det blir synnerligen märkligt och direkt osmakligt när den mediala eliten rider ut på sina springare och hånskrattar åt den folkliga vreden runt detta. Indirekt applåderar man det faktum att det alltså finns goda chanser att resa till IS och komma hem igen och njuta välfärdsstatens frukter.

Det jag tror folk är förbannade på är att det överhuvudtaget finns en möjlighet för dessa individer att få hjälp. Det är alltså inte särskilt relevant huruvida det går att bevisa om vederbörande gjort sig skyldig till att halshugga spädbarn och spika upp huvuden på pålar, våldta småflickor eller bränna folk i burar.

Det är inte särskilt relevant. Det räcker att de ens åkt dit. Det räcker att de medvetet och konsekvent rest för att delta i allt detta.

Det är själva brottsrubriceringen som borde ändras. Bara det faktum att man rest dit borde räcka för att fullständigt och för alltid framtid förvägras ens en spänn i stöd från samhället.

Vi har fattiga pensionärer, folk som flytt från just IS, en sjukvård som går på knäna, en äldreomsorg som får Gud att gråta, uteliggare som fryser ihjäl på offentliga toaletter och ungefär tusen andra som är värda ett samhälleligt stöd först.

Eller vill någon av krönikörerna och de som blivit förbannade på mig och andra kanske förklara för en syrisk flykting som flytt IS hit till Sverige att " Hej du. Nej tyvärr finns det ingen hjälp att få för pengarna har gått till att återupprätta en av dina bödlar, en av dem som satt vakt när hans polare våldtog din dotter eller mördade dina vänners familj".

Herregud, Sverige.

Hur svårt ska det behöva vara?

Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
215 Kommentarer
Kopiera länk
Dela