1 av 3
- Foto: Riksdagen/Svenska Dagbladet
2 av 3
- Foto: Svenska Dagbladet
3 av 3
- Foto: Riksdagen

SD: Här är orden vi vill förbjuda – och de vi vill ha kvar

Språk är identitet och tillhörighet. Därför är det så viktigt att behålla vår egen språkliga särart.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Förtydligande av skillnaden mellan lånord och t.ex. missbruk av anglicismer", hette en motion som bifölls enhälligt på Sverigedemokraternas kommun- och landstingskonferens i Västerås den 30 oktober.

Motionärens andemening var att låneord som upptas i svenska språket, bör reduceras om det redan finns ord på vårt språk. Har vi en egen vokabulär för saker och ting skall vi självklart inte byta ut vår egen ordlista.

Motionen handlar inte om att frysa språkets utveckling eller förbjuda användandet av utländska låneord, utan att det handlar om att undvika låneord och anglicismer i kommuner och landsting där det finns svenska substitut.

För att ge några exempel där utländska låneord ersatt svenska begrepp trots att det redan finns etablerade sådana kan nämnas ord som ”workshop”, där det redan finns grupparbete, liksom ord som ”basic” i stället för grundläggande. ”Outfit” är ett annat ord som används av framför allt yngre generationer, vilket alltmer ersätter utstyrsel eller klädnad. Listan kan göras betydligt längre.

Spagetti har bibehållit sin italienska form eftersom inget annat ord fanns för denna anrättning, liksom det generella ordet pasta för alla olika varianter. Det är självklart ord som skall finnas kvar eftersom det är en matprodukt och anrättning som inte har något tidigare namn i det svenska språket.

Språket är för mig som en fiber, med vilken man är sammanbunden med verkligheten. Man är som klokast på sitt eget språk.

Per Gessle sa en gång, på frågan om varför han föredrar att skriva texter på svenska; ”Det är endast på sitt eget språk man kan uttrycka de känslor man vill få fram.

Förvanskar vi vårt eget språk mister vi kontakten med vårt språkliga arv och vårt ursprung. Språk är identitet och tillhörighet. Därför är det så viktigt att behålla vår egen språkliga särart, för att det svenska språket är en sådan viktig del av oss själva.

Annars kanske vi står där utan ett eget språk en vacker dag, för att vi har tagit till oss uttryck från andra språk, och den dagen vet vi inte ens vad ordet heter på svenska, fast det kanske finns ett naturligt ord från början.

På Island uppfinner man egna ord för nya företeelser. Isländskan har därför ett ordförråd som har bevarats i förhållande till våra fornnordiska rötter och islänningarna anstränger sig för att det så ska förbli. Låneord, framför allt från sociala medier, är så klart en ofrånkomligt ny företeelse även på Island och nya ord uppstår, men hela tiden med isländsk språkform och stavning.

Isländskans ordförråd har förändrats i förhållandevis liten grad under modern tid och motviljan mot att införliva främmande ord är fortfarande stark.

Vårt svenska språk är en omistlig del av vårt gemensamma svenska kulturarv och vi måste därför bevara det för efterkommande generationer. Det tror jag de flesta kan skriva under på.

Runar Filper
Riksdagsman och ersättare i kulturutskottet, Sverigedemokraterna

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.