Måndag 19 Apr
Stockholm

Marcus Birro: Donald Trump vann för att eliten föraktar folket – precis som i Sverige

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Marcus Birro: "När människor under lång tid känner sig pissade på av etablissemanget och makten kommer människor att protestera och de kommer att göra det på ett sätt som svider".

Kommentera (95)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Det går inte att ha ritningar till ett folkligt uppror. Som gammal punkare kan jag sitta på min kammare och hoppas på vilka sorters människor som borde göra revolution och på vilket sätt de borde göra det. Men så fort jag börjar tänka så har jag egentligen lämnat de folkliga led som alltid utgör själva grogrunden för en revolt.

Eliten kommer alltid stå fullständigt handfallna inför en revolt.

De närmaste dagarna kommer bekymrade experter och andra stå och sitta i media överallt och ”försöka förstå”. De kommer sluta sina ögon, andas in tungt och lägga huvudet på sned. De kommer vara synnerligen förfärade.

Men egentligen är det hela ganska enkelt.

Det finns några grundläggande punkter för demokratin så låt oss sätta oss i den politiska skolbänken och lyssna på dem. Är ni med?

Punkt 1.
All sann demokrati utgår ifrån folket. Så länge folket röstar som den högröstade mediala, kulturella och politiska eliten tycker, eller så länge folket gör uppror på ”rätt” sätt, alltså om revolten genomförs av en välmående vänsterinriktad medelklass, är allt frid och fröjd.

Men när den där medelklassen, vänster eller inte, börjat kapa alla band till vanliga människors vardag, och dessa människor protesterar, uppstår det märkliga att de som egentligen är satta att vara företrädare för vanligt folk inte har en susning om hur vanligt folk egentligen har det.

Det folkliga upproret gror. Folket bygger landet sjunger Ulf Lundell och hela Södermalm kan stämma in. Men när folket bygger landet på ett helt annat sätt är det plötsligt inte lika roligt längre.

De där tappade hakorna vi ser i New York nu såg vi i London i somras i samband med Brexit, vi såg dem i Stockholm efter riksdagsvalet 2014 och vi kommer få se dem på flera ställen under lång tid.

Punkt 2.
Elitens förakt för folkliga omständigheter, för människors vardag, kommer alltid leda till kontroversiella och omstörtande förändringar. De som själva gjorde sitt uppror en gång har nu sina egna arslen så djupt i makten att de inte ens lärt sig förstå exakt hur omstörtande den folkliga vreden blivit.

När människor upplever att de blir talade till som om de vore barn, när människor upplever att systemet och människorna som är satta att företräda dem, vänder de ryggen och enbart ser till sig själva, och när människor upplever att ingen av de som är satta för att vara deras företrädare talar i deras sak, kommer människor till sist att göra revolt. Det är glasklar och rätt enkel logik.

Under flera års tid har jag skrivit om detta utsökta förakt för vanligt folk. Jag har skrivit om elitens totala oförmåga att förstå, lyssna och begripa vad som sker i folkliga lager. Jag har försökt ha örat mot marken för att lyssna på vad som sker i folkliga lager.

Det har inte betytt att jag nödvändigtvis hållit med om det jag hört men det har betytt att jag förstått hur vreden ser ut, hur den tar sig uttryck. För detta har jag blivit förföljd, hotad, fått sparken och totalt avfärdats.

När människor under lång tid känner sig pissade på av etablissemanget och makten kommer människor att protestera och de kommer att göra det på ett sätt som svider.

Det är exakt så här demokrati ser ut. Så de som nu skriker högst om hur vidrigt dumma i huvudet människor är som röstat som de gjort, bevisar egentligen bara en enda sak. Att de inte förstått någonting.

I land efter land, på fråga efter fråga, förlorar etablissemanget och eliten. När kommer den verkligt ödmjuka diskussionen? När kommer maktens och elitens förkrosselse? När kommer elitens utsträckta hand till de människor som känner sig svikna och förbannade? När kommer ni ner på jorden?

Om etablissemanget hade erkänt sitt misslyckande, om man lyssnat på de man sagt sig vara talespersoner för, om de faktiskt och på allvar lyssnat på människor hade de vunnit dessa människors förtroenden.

Men ett uppror är som en storm.

Det finns inga ritningar.

Först när stormen dragit vidare kan vi se vilken typ av värld vi tillsammans varit med om att skapa.

Man kan tycka vad man vill om den upproriska stormen.

Men det är så här demokrati ser ut

Marcus Birro

Läs mer om valet i USA här:

Den här personen hade blivit president i USA om bara unga fått rösta

Donald Trump om segern: "Jag älskar det här landet!"

DEBATT: Löfvens politik mer skadlig för Sverige än Trump som president

Putin gratulerar Trump till segern – nu vill han samarbeta

10 vidriga åsikter som USA röstade på i valet och som du borde känna till

Zara Larsson efter rysarnatten: "Mitt hjärta är krossat i tusen bitar"

Har du sett den här bilden på Donald Trump? Då kan du ha blivit lurad

Jimmie Åkesson: "Donald Trump kan vara dålig för Sverige"

Schyman: Aldrig har en så underkvalificerad man fått så mycket makt

Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (95)
Kopiera länk
Dela