Antiha Schulman skriver om Trumps valvinst.
1 av 3
Antiha Schulman skriver om Trumps valvinst. - Foto: Maja Suslin/TT/Evan Vucci
Donald Trump.
2 av 3
Donald Trump. - Foto: Evan Vucci
Anitha Schulman.
3 av 3
Anitha Schulman. - Foto: Maja Suslin/TT

Anitha Schulman: President Trump kanske inte är så illa som det låter

Debattören: Vi visste att det skulle bli så här, och det här är resultatet av flera års inkonsekvens.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Det här inlägget publicerades först på Anitha Schulmans blogg.

Jag lever lite på Sverigetid här i USA, LA där jag befinner mig med TA. Det råder ju på ett sätt chocktillstånd men jag kan också uppleva att nyhetsrapporteringen är mer nyanserad här än i Sverige.

Vad man än tycker om Trump så måste man ju säga att ur en karriärsvinkel så blir det ju inte större än så här. Bestämmer han sig för något. Då går det ju hans väg. Det är ju en otrolig egenskap.

Visst lever vi i en populistisk tid och paradigmskiften mellan en ung och gammal generation har aldrig varit tydligare. Lex Brexit och SD det här kunde ju helt enkelt inte sluta på något annat sätt. Det här är en reaktion på missnöje och ängslan. 47 miljoner amerikaner går på matkuponger och de är inte hemlösa. Det är både människor i arbetarklassen och medelklassen. Obamacare kostade mer än det smakade.

Andragenerations invandrare minns inte vad förstagångsinvadrare fått genomlida och är rädda om det dom själva byggt upp. Förstagångsinvadrare har glömt. De vill inte förknippas med nyanlända grupper som kanske kommer från andra typer av regimer som är betydligt hårdare än denna och söker efter struktur. Män plus 55 år är frustrerade och arga. De har mycket makt i samhället. Deras jämställdhet i hemmen har referenser från 50-talet. Aldrig skulle väl dom välja en kvinna som president. Nej någon måtta får det vara.

Missnöjet är enormt. Det är konsekvenser av vad tidigare regeringar har misslyckats med. Det kommer alltid få efterskalv. Det är inte bara Obama-regimen utan även Bush. Det tar lång tid att skapa så djupa klyftor och när gapet är djupt nog seglar en sån här ”dödsros” upp genom myllan och talar till massorna. Det har alltid skett. Tyvärr.

Jag vågar inte gå händelserna i förväg. När jag var barn var Reagan president. Oerhör ifrågasatt och hatad först, skådespelare och politiskt aktiv. Ingen trodde han skulle göra något bra. Men det gjorde han och även mindre bra grejer. Men skadan var inte så enorm som man rädes. TyckerTrump påminner om honom på flera sett.

Tro mig jag är ingen Trumpförespråkare, han kommer aldrig få underhuset med sig för att bygga en mur mot Mexico. Det är saker man säger till dom som vill höra det.

Han kommer förmodligen skärpa invandringen och det kommer ju ge konsekvenser över hela världen. Kommer han våga utman IS? Kommer han vända ekonomin? Kanske, verkar ju vara hans grej.

Jag vägrar vara ödesmättad och sitta i baksätet igen. Vi visste att det skulle bli så här och det här är resultatet av flera års inkonsekvens. Det skapar missnöje, det är inget nytt. Vi måste zooma ut och inte glömma det historiska perspektivet i stort och smått. Allt var inte av ondo.

Vi måste se bortom rubriken och Twitterfeeden. Förlorar vi vår historia är vi inte annat än överinformerade grottmänniskorna som tror att vi gör allt för första gången. Då blir det knas. Se längre än Twitter och gör rationellare val och inte bara impulsbeslut. Våga tro på källor inte rykten.

Journalister en tredje statsmakten ta ert jävla ansvar. Ni har eldat på detta och sen skyller på andra. Ta ansvar för er makt. Släpp smartphonen!

Nästa år är ormens år enligt den kinesisk zodiaken. Inte lika hemskt som det låter. För inget kan bli sämre än detta år känns det ju ändå som. Eller har vi en tuff tid som väntar eller vad tror ni? Flyter mellan hopp och förtvivlan.

Anitha Schulman

---

Läs allt om presidentvalet i USA här:

Här gör Trumps son det förbjudna i vallokalen

Quiz: Vem sa det – Trump eller Voldemort?

Bildbevis: Donald Trump och hans son tror inte att kvinnor klarar att rösta

Quiz: Har du koll på dessa first ladies?

Trump stämmer valdistrikt för valfusk

Quiz: Känner du igen presidenten?

Nyheter24:s läsare har röstat – den här personen vinner valet

Tårtan på Trumps valvaka skapar mardrömmar

Trumpsupporter med pistol hotade väljare

Dödsskjutning utanför vallokal – en person död

Obama berättar om sitt presidentskap – alla får gåshud

Quiz: Är påståendet om Trump sant eller falskt?

Stevie Wonder om Trump: Som att jag skulle köra bil

Debatt: Snälla, rösta inte fram Trump som president

Så stor sannolikhet är det att Clinton vinner

Trumps seger får världens börser att krascha

Så dyr blir din iPhone om Trump blir president

Det här sjuka hände i Kanada efter att Trump ser ut att vinna

Valet kan bli oavgjort – då händer det här

Stora tidningen svänger – säger att Trump vinner

Flygbolaget tar ställning mot Trump

Kvinnan som tros ha varit president – innan Clinton ens var född

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.