Söndag 1 Aug
Stockholm

MP: Liberalernas politik är ett hån mot de som har det sämst i samhället

Janine Alm Ericson (MP) kritiserar Liberalerna.
1 av 3
Janine Alm Ericson (MP) kritiserar Liberalerna. Foto: Miljöpartiet/TT
Janine Alm Ericson (MP).
2 av 3
Janine Alm Ericson (MP). Foto: Miljöpartiet
Jan Björklund (L).
3 av 3
Jan Björklund (L). Foto: Jessica Gow / Jessica Gow/TT

Miljöpartiet: Med vad de ofta kallar kirurgisk precision gynnar deras budget mest dem som behöver det minst.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Idag ska riksdagen besluta om statsbudgeten för de kommande fyra åren. Liberalerna vill stryka var fjärde krona till miljön, för att ha råd att sänka skatterna radikalt för dem som redan tjänar mest.

Oppositionspartierna har presenterat sina budgetförslag och skillnaderna mot regeringens budget är tydliga. I en avgörande tid för klimatet går Miljöpartiet och regeringen fram med den största miljöbudgeten någonsin.

Samtidigt är det uppenbart att oppositionen prioriterar bort de gröna frågorna. Trots en del vackert tal om hållbarhet och grön skatteväxling vill alla oppositionspartier ta stora steg bakåt.

Istället för viktiga miljö- och klimatsatsningar väljer man nedskärningar och skattesänkningar för de som tjänar mest. ”De sämst ställdas villkor är alltid en viktig utgångspunkt för vårt arbete”, skriver Liberalerna på sin egen hemsida. Det är svårt att tro på när man ser deras budget. I den är det kvinnor med låga inkomster i fattiga kommuner som får betala för nedskärningarna.

Med vad de ofta kallar kirurgisk precision gynnar deras budget mest dem som behöver det minst. De som redan tjänar bra och klarar sig utmärkt utan extra stöd. För att ge dem mer pengar i plånboken vill Liberalerna dränera statskassan och dra ned på välfärd och trygghet.

Liberalerna vill ta bort den så kallade värnskatten, alltså den extra statliga skatten för dem som tjänar mest, och göra andra skattesänkningar riktade mot höginkomsttagare. Vi har bett riksdagens utredningstjänst titta på de fördelningspolitiska effekterna av de här förslagen. Det visar sig inte helt oväntat att den som har en inkomst på:

● Upp till 34 000 kronor i månaden kammar noll

● Mellan 40 000 och 51 000 kronor i månaden vinner i snitt 5 700 kronor per år

● Över 51 000 kronor vinner i snitt 19 700 kr

Granskningen visar också att:

● Mäns disponibla inkomster ökar i snitt med 3800 kronor, medan kvinnors ökar med 1400 kronor. En skillnad på 2400 kronor.

● Invånare i Danderyd och Solna vinner över 10 000 kronor, invånare i Dorotea och Älvdalen bara 500 kronor i snitt.

I sin budget gör Liberalerna några märkliga försök att försvara de här skattebonusarna och skriver att nu ”slipper barnmorskor, poliser och ingenjörer att bestraffas för sitt för samhället viktiga karriärval”. Men vilken barnmorska kommer upp i de löner vi pratar om här?

Enligt SCB ligger snittlönen för en barnmorska på 33 000 kronor och för en polis på cirka 30 000 kronor. Länspolischefer däremot tjänar i snitt 67 000 kronor, det hade varit ärligare att använda dem som exempel.

Det är svårt att förstå hur ett feministiskt parti med stolta socialliberala traditioner kan lämna ifrån sig ett förslag som så ensidigt missgynnar kvinnor, låginkomsttagare och befolkningen i redan fattiga kommuner.

Liberalerna skriver att de vill ha lägre skatt på jobb medan miljö- och klimatpåverkande skatter och avgifter ska höjas. Det är det som brukar kallas en grön skatteväxling, och det är en klok princip som Miljöpartiet arbetat länge för.

Men även om Liberalernas miljöskattehöjningar på 4,9 miljarder skulle gå att genomföra nästa år, vilket inte är möjligt, så är det småsummor jämfört med de 20 miljarder som de vill sänka inkomstskatterna med. Här är det inte fråga om en grön skatteväxling utan en mörkblå skattesänkning.

Det är en fortsättning av den politik som Alliansen bedrev under åtta år, och som ledde till ett stort underskott i investeringarna för jobben, välfärden, skolan och klimatet. Bättre kan ni, Liberaler!

Janine Alm Ericson (MP),
Ekonomiskpolitisk talesperson

---

Miljöpartiet tycker Sverige är på väg åt rätt håll. Läs varför här.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela