Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen prioriterar cannabisrökare framför sexuella övergrepp mot barn

- 09/01/2017, 15:44 -

Denna text är hämtad från bloggen zandrahedlund.blogg.se.

1 av 10

Privat/TT/TT

2 av 10

Ap

3 av 10

BJÖRN LINDGREN /TT

4 av 10

Ap

5 av 10

Ap

6 av 10

Ap

7 av 10

Ap

8 av 10

Ap

9 av 10

AP

10 av 10

Privat

Zandra Hedlund: "Det är tydligen viktigare att "skydda människor" från att eventuellt skada sig själva genom att ge dem rättsliga påföljder, än att skydda barn från att bli offer för sexuella övergrepp".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Aftonbladet och SvD har tillsammans genomfört en granskning där de har spårat 72 svenska nedladdare av bilder och filmer med sexuella övergrepp mo barn. Det här är ett viktigt och hemskt område, offren beskriver sina upplevelser som ett livslångt fängelse. Samtidigt går gärningsmännen oftast fria.

Polisen vet precis vilka gärningsmännen är, var de bor och vad de gör, men eftersom brottets straffskala är låg läggs de här brotten ofta på hög. Ja, ni läste rätt, polisen nedprioriterar ett av de värsta brott vi kan tänka oss, sexuella övergrepp - mot barn, för att brottet ger för lågt straff för att det ska vara värt att prioritera.

I Sverige anses nedladdning av övergreppsfilmer mot barn som ett brott mot allmän ordning och inte ett sexualbrott, det vill säga ett brott mot barnet. Den vanligaste påföljden är böter. Ett brott mot allmän ordning? Det är alltså endast ett ordningsproblem att ladda ner filmer med våldtäkter mot barn.

Samtidigt ansåg Göteborgspolisen härom veckan att fyra patruller och en helikopter var en rimlig insats för att försöka ta fast två personer som misstänktes ha rökt cannabis. Ringa narkotikabrott är ett brott som vanligtvis bara leder till böter, men här finns det tydligen hur mycket resurser som helst. Att gripa enskilda brukare prioriteras högre än att få fast langare och smugglare. Anledningen till att ringa narkotikabrott har hög prioritet sägs vara för att skydda människor. Ett "skydd" som innebär böter, prick i registret samt svårigheter att få jobb i framtiden.

Det är tydligen viktigare att "skydda människor" från att eventuellt skada sig själva genom att ge dem rättsliga påföljder, än att skydda barn från att bli offer för sexuella övergrepp med livslånga skador som följd.

Polisen är en statlig myndighet som finansieras av skattepengar, det vore därför rimligt att skattebetalarna skulle få tycka till om hur verksamheten bedrivs.

Jag ser hellre en dömd nätpedofil än 100 bötfällda cannabisrökare, vad tycker du?

Zandra Hedlund

--

Läs fler texter om polisen, skrivna av Zandra Hedlund:

Polisen, sluta gnäll om resursbrist - ni jagar cannabisrökare med helikopter

Polisen har inte resursbrist, de suger bara på att prioritera

Något är fel när min telefon värderas högre än min kropp


Vill du också få ut din röst?