Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vi får aldrig blunda för det ryska hotet

CUF Göteborg: Att satsa på ökade försvarsanslag har många anledningar, men att Rysslands provokationer inte är en del av det faller på sin egen orimlighet.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I Adam Hofmanns debattartikel 2017-01-09 skriver Hofmann att svenska politiker bör sluta använda en ryss-fientlig retorik och bygger upp en hotbild mot Ryssland som kanske inte finns. Det är en häpnadsväckande artikel med tanke på de konkreta provokationer Ryssland gjort mot svenskt luft- och sjörum.

Senast i september 2016 rapporterade bland annat Dagens Nyheter om att svensk underrättelsetjänst fått in information om ett ökat hot av Ryssland som ansågs ’’av synnerlig betydelse för rikets säkerhet’’, vilket ledde till en omgruppering av de operativa styrkor som fanns - och var en av anledningarna till att Gotland återmilitariserades.

Tidigare i juni 2016 redovisades också att Ryssland i mars samma år övat på att inta bland annat Gotland. Att Ryssland inte utgör ett militärt hot mot Sverige stämmer helt enkelt inte.

Rysslands aggresiva proxykrigsföring och inblandning i det amerikanska presidentvalet tillsammans med annekteringen av Krim och bristande respekt för andra länder - bygger upp en allvarlig hotbild som definitivt skall tas på allvar. Hofmanns debattinlägg förringar snarare Rysslands aggressioner som irrelevanta faktum till varför försvaret bör rustas upp, och menar att vikten istället skall läggas på att ’’höra Rysslands sak’’.

Varför Putin agerar som han gör är defintivt inte irrelevant i frågan. Att höra Rysslands inställning är likt Adam Hofmann påpekar något som är av betydelse för att få en helhetsuppfattning kring sälerhetsläget. Men varför Putin agerar som han gör förändrar ju inte handlingarna. En internationellt rättsvidrig annektering av Krimhalvön är fortfarande rättsvidrig, oavsett vad Putin hade för anledningar till det.

De ryska aggressionerna är i största grad en del av ett försämrat säkerhetsläge och är därför, till skillnad från vad Adam Hofmann menar, relevant i diskussionen om upprustningen av försvaret. Att satsa på ökade försvarsanslag har många anledningar, men att Rysslands provokationer inte är en del av det faller på sin egen orimlighet.

Att blunda för de säkerhetspolitiska hot och utmaningar vi står inför är inte lösningen för en säkrare omvärld.

Adam Garneij,
Ordförande CUF Göteborg

Håller du med?

Mer:

Moderat: Lägg av med den Rysslandsfientliga retoriken