1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: VILHELM STOKSTAD / Vilhelm Stokstad/TT

Israels ambassadör: Varför vägrar du träffa mig, Philip Botström?

Israels ambassadör: Hur är det möjligt att en svensk politisk ungdomsrörelse kan neka att träffa representanten för Mellanösterns demokrati?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Efter att nyligen ha vänt mig till det socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, med förfrågan om ett möte med deras förbundsordförande Philip Botström får jag till svar att de nekar att träffas - med hänvisning till att de inte skulle träffa ambassadörer.

I sammanhanget skall nämnas att det alltid varit mycket svårt att få möten med SSU, något som nu tydligen alltså blivit helt omöjligt. Det är också märkligt att tänka sig att ett politiskt ungdomsförbund som profilerat sig på internationella frågor alltså inte skulle träffa utländska representanter i Sverige. Ambassaden har återkommande och löpande kontakter med många av de övriga politiska ungdomsförbunden i Sverige och har aldrig tidigare blivit nekade ett möte.

Med tanke på att just SSU tillhör de organisationer i Sverige som har allra starkast åsikter om Mellanösternkonflikten och samtidigt ständigt uppmanar parterna till dialog och samtal i fredens intresse, är det högst anmärkningsvärt att samma organisation alls inte kan tänka sig eller har något intresse av sådan dialog med Israels högsta officiella representant i Sverige.

Detta blir särskilt anmärkningsvärt mot bakgrund av att Israel, Mellanösterns enda öppna och pluralistiska samhälle, är en systerdemokrati som har mycket gemensamt med Sverige i fråga om exempelvis kvinnorätt, press- och yttrandefrihet, HBTQ-personers och andra minoritetsgruppers rättigheter.

Olyckligtvis illustrerar detta ett välkänt mönster inom den svenska vänstern.

Med bestörtning har jag vid upprepade tillfällen insett att politiska företrädare som annars ständigt predikar för dialog, försoning och samexistens i själva verket inte ens är beredda att lyssna till israeliska perspektiv på Mellanösternkonflikten.

Detta blir desto mer upprörande, då det ofta är samma företrädare som inte tvekar att framföra mycket starka och tvärsäkra anklagelser mot Israel i samband med den palestinsk-israeliska konflikten.

Hur är det möjligt att en demokratisk svensk politisk ungdomsrörelse, ungdomsförbund till Sveriges största regeringsparti, kan neka att träffa representanten för Mellanösterns demokrati? Samtidigt begär man av samma demokrati att ha en dialog med ett odemokratiskt parti, Fatah – Socialdemokarternas systerparti – som under årtionden spridit antisemitisk propaganda , uppviglat till våld samt finansierat och utfört otaliga terrorhandlingar riktade mot civila israeler.

Det här är ett förhållningssätt som helt enkelt inte är rimligt och står i strid både med demokratiska ideal och vad man begär av parterna i konflikten.

Direkta bilaterala förhandlingar mellan Israel och palestinierna är – som så ofta med rätta framhållits - det enda sättet att kunna uppnå en sann och varaktig fred. Också SSU har många gånger uppmanat till detta.

Man hade kunnat förvänta att samma logik också skulle tillämpas i fråga om samtal mellan Israels representant i Sverige och SSU.

Personligen är jag fortsatt tillgänglig för en ärlig och konstruktiv dialog och ser med förväntan fram emot en omprövning från SSU:s sida av nuvarande inställning, som inte är i fredens intresse.

Isaac Bachman,
Israels ambassadör i Sverige

/
/
/
SSU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.