Soheila Fors undrar om vi kan leva sida vid sida
1 av 3
Soheila Fors undrar om vi kan leva sida vid sida - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: NTB scanpix/TT
Soheila Fors
3 av 3
Soheila Fors - Foto: Privat

Soheila Fors: Trump har inte delat världen – han har bara gjort splittringen synlig

"Religionsstriderna började på den förste kalifens tid och hade förts som militär jihad i 400 år innan det första kristna korståget".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Soheila Fors är initiativtagare till projektet Khatoon som jobbar för att bryta invandrade kvinnors isolering.

På ett par veckor har världen förändrats eller är det så att vi börjar se världen som den verkligen är? En obehaglig världsbild frammanas där radikala av alla fraktioner försöker släpa med sig mänskligheten mot avgrunden.

Presidentdekretet från USA delade inte världen i två halvor utan gjorde bara splittringen synlig. Det är bara ett uttryck för den motsättning som funnits från Islams första dag.

Religionsstriderna började på den förste kalifens tid och hade förts som militär jihad i 400 år innan det första kristna korståget 1095 e.Kr. I nutid ser säkert många muslimer i fundamentalistiska moskéer bombningarna i Syrien och Irak som strider mot Islam snarare än mot IS.

Generalplanen har varit densamma sedan den första erövringen till IS statsbygge: Religionen sprids främst genom militära erövringar, med ibland frivillig och ibland tvångskonversion av utombibliska folk och genom ekonomisk och social press på kristna och judar att konvertera.

Militärhistoriker hävdar ofta att det var stigbygeln, en militär uppfinning från östern som gav det muslimska rytteriet överlägsenhet och möjlighet att slåss effektivt från sadeln. Ända fram till slaget om Wien 1683 har muslimska riken försökt besegra väst militärt och så sent som 1699 fick sultanen lämna Ungern.

Efter att väst skaffat sig en enorm militär överlägsenhet med andra militära uppfinningar främjar man nu sin sak man med propaganda, politiska vapen och närmast med terror mot oskyddade mål.

Viktiga brohuvuden i den andliga och politiska kampen är Saudifinansierade moskéer där ortodox islam predikas. Dessa är en slags intellektuella bålverk mot västerländsk dekadens och kristet inflytande. Med en allt hårdare kontroll över sina medmuslimer och med wahabitisk propaganda försöker man skapa en enhetlig front mot den kristna majoritetskulturen.

Och man håller verkligen på att lyckas! Stängda enklaver håller på att bildas, inte bara i Luton eller Molenbeck utan också i Danmark och i Sverige. VHEK:s undersökning ”1100” visar att ungdomarna i Stockholmsförorterna är mer religiösa än sina föräldrar.

Samma föreningsundersökning ”1200” från Göteborgsförorter antyder att en av tre, av sunnimuslimska ungdomar stödde IS vid tiden för intervjuerna. Motståndet från en avståndstagande och halvt fientlig omgivning, misslyckade att ta sig in i storsamhället, förkunnelse om den egna överlägsenheten och bostadssegregationen har skapat ett vi-och-dem-samhälle.

Men murarna byggs inte bara från Islams sida. De byggs också från nationalistiska och religiösa kretsar i väst. Konservativa kristna vänder en blind fläck mot alla president Trumps obehagliga sidor och väljer att bara se honom som en reformator som ska återställa Kristendomens plats. Genom presidentdekret har man stoppat alla inresor till USA från sju muslimska länder.

Förbudet gäller också mig. Fast jag är kristen och hotas av fundamentalister står också jag på förbudslistan. Det här är förresten en djupt hycklande lista! Om man nu vill slå mot wahabismen, varför inte mot huvudet? Varför inte mot Saudiarabien? Kan det ha att göra med stora saudiska intressen i USA?

Vad handlar då striden om? Bokstavstroende Kristendom och bokstavstroende Islam är som olja och vatten. De utesluter ömsesidigt varandra ideologiskt i frågan om vem Jesus är.

I praktiken handlar det snarare om en politisk konflikt mellan imperier. Det handlar arabisk imperialism som för krig genom ombud mot västerländsk imperialism. Så fort någon grupp har väckelse med en starkare bokstavstro så reser man murar mot den andra gruppen.

Extremister på båda sidor, fundamentalistiska muslimer och fundamentalistiska kristna hävdar att vi inte kan leva tillsammans. De har god hjälp av främlingsfientliga krafter i att bevisa att detta är sant. Vill vi som medborgare leva i fredlig samexistens så hittar vi alltså inte lösningen hos fundamentalisterna.

Jag tror att vi enbart kan göra det på neutral mark där mänskliga fri- och rättigheter och ömsesidig tolerans råder. Vårt budskap till fundamentalismen är enkelt: Det finns andra än de i världen och det får de stå ut med!

Frågan om vi kan leva i samma värld är i högsta grad en kvinnofråga. Sharia är dåliga nyheter för kvinnor! Jag själv var med när Iran gick från en relativ frihet för kvinnor till att bli en shariastat med konstitutionellt shariaförtryck och könssegregering.

I en islamistisk värld är svaret på frågan om vi kan leva i samma värld ”nej”. I förorten idag är svaret ”nej”. Ska det inte bli ”nej” till kvinnor i storsamhället måste vi alla stå upp för tolerans.

Soheila Fors

/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.