Måndag 21 Jun
Stockholm

Philip, 13: Varför vill du göra SD starkare, Stefan Löfven?

Philip Hallberg tror inte att Stefan Löfven ska fantisera om ett samarbete med Moderaterna
1 av 3
Philip Hallberg tror inte att Stefan Löfven ska fantisera om ett samarbete med Moderaterna. Foto: Privat/TT
Stefan Löfven
2 av 3
Stefan Löfven. Foto: Jessica Gow / Jessica Gow/TT
Philip Hallberg
3 av 3
Philip Hallberg. Foto: Privat

"Detta skulle kunna leda till mer splittring inom en sådan regering."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Philip Hallberg är 13 år och aktiv i Moderata Ungdomsförbundet i Stockholm.

Följ honom på Twitter: hallbergphilip

Stefan Löfven öppnade just i en intervju i DN att han inte skulle utesluta en blocköverskridande regering mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Han säger också att “Sverige kan hamna i lägen där vi behöver göra det oväntade”

Detta uttalande är helt fel. I ett läge som idag kan vi inte ha en blocköverskridande regering. Detta skulle kunna leda till mer splittring inom en sådan regering, inte bara i sakfrågor, utan även i personval, som till exempel vem som skulle vara statsminister.

I ett läge med en blocköverskridande regering skulle politikerföraktet skjuta i höjden, om inga av regeringspartierna skulle vara i opposition, vem ska man då rösta på? I längden skulle detta bara göra Sverigedemokraterna ännu större och inte lösa några problem.

Att vara i ett parlamentariskt läge där Sverigedemokraterna är det enda oppositionspartiet kan vem som helst förstå hur utgången kommer bli, att Sverigedemokraterna bara kommer att växa mer och mer.

I Tyskland har man testat att ha en blocköverskridande regering och där har man sett resultat. I Tyskland har Alternativ für Deutschland kraftigt växt och har idag runt 15 procent och är det tredje största partiet. AfD är den tyska motsvarigheten till Sverigedemokraterna.

Även värt att nämna är att AfD inte just nu sitter i förbundsdagen, så det kommer bli ett kraftigt intåg för dem i Tyskland. Även partiet på vänsterkanten i Tyskland har växt och där här skulle hända i Sverige också vid en blocköverskridande regering, att ej regeringsdugliga partier skulle växa.

Det skulle vara en otjänst av partierna att låta Sverigedemokraterna vara det enda oppositionspartiet

Det Sverige behöver är en stark Alliansregering. Det Stefan Löfven gör idag är att sätta sig i knät på Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet, vilket aldrig kan vara en hållbar lösning. Det Sverige behöver är handlingskraft, hållbara lösningar och konkreta förslag på hur man ska kunna lösa problemen i Sverige, med en blocköverskridande regering skulle detta inte fungera.

En Alliansregering skulle kunna tag i problem gemensamt, som inte en blocköverskridande regering skulle göra. Den rödgröna regeringen ska inte ens tillsammans gå till val, det visar ett splittrat samarbete, så skulle det också bli med en blocköverskridande regering. Alliansen går till val med varandra och har en mycket större gemenskap än de rödgröna.

Avslutningsvis, Sverige mår bra av blocköverskridande överenskommelser och samarbete, fast att ha en blocköverskridande regering skulle bli helt fel, man skulle inte komma överens och det skulle bli mer politikerförakt och öka stödet för Sverigedemokraterna.

Nej Stefan Löfven, en blocköverskridande regering mellan Moderaterna och Socialdemokraterna skulle inte fungera.

Philip Hallberg,
Moderata Ungdomsförbundet i Stockholm

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela