Kahin Ahmed kräver nolltolerans för ungdomsgäng i Rinkeby
1 av 3
Kahin Ahmed kräver nolltolerans för ungdomsgäng i Rinkeby - Foto: Privat/Björn Erdal
2 av 3
- Foto: Privat
Kahin Ahmed
3 av 3
Kahin Ahmed - Foto: Björn Erdal

Kahin Ahmed: Vi i Rinkeby har fått nog – stenkastning hör inte hemma här

Kahin Ahmed: "Poliser ska inte behöva riskera sina liv medan de tjänstgör, varken i Rinkeby eller andra delar av Sverige"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Våldsbrott i offentlig miljö är återkommande problem i Rinkeby. Det är oacceptabelt att ungdomskriminalitet sätter vår samhällstrygghet på spel.

Verkligheten i Järvaområdet stämmer överens med BRÅ:s kartläggningar. Brottsutvecklingen i området skapar otrygghet för både vuxna och barn.

Vi upplever att ungdomsgänget sätter prov på vår rättssäkerhet, detta brottsliga beteende försöker undergräva legitimiteten för vårt samhälles trygghetssystem. Ordning och reda ska gälla i Rinkeby på samma sätt som i andra delar i Stockholm.

De senaste åren har Rinkebys trygghet försämrats betydande. Vanliga och skötsamma medborgare betalar priset för ungdomsvåldet som härjat fritt i vårt område.

Vi är glada att ordningsmakten, som poliser och väktare, finns på plats för att säkerställa och garantera vår trygghet. Man måste bemöta dem med respekt, inte att kasta stenar mot dem.

Att attackera polisen innebär ett brott mot vårt samhälles rättsväsende. Kriminella som begår dessa fruktansvärda brott visar inte respekt för samhällets demokratiska rättsapparat och därför måste sådant barbariskt beteende straffas hårt.

Ordningsmakten måste få hjälp utifrån civilsamhället för att kunna bryta brottsutvecklingen genom att flera vittnen träder fram. Det är en viktig förutsättning för att allvarliga brott uppdagas, och att brottslingar kan lagföras. Det ökar därmed tryggheten för medborgarna.

Poliser ska inte behöva riskera sina liv medan de tjänstgör, varken i Rinkeby eller andra delar av Sverige.

Vi efterlyser hårt straff mot kriminella. Stenkastning mot blåljuspersonal borde straffas hårt då det medför allvarliga störningar för samhällsordning, vållande till allvarlig risksituation för allmänheten och för blåljuspersonal.

Stenkastning utsätter ordningsmakten för stor risk. Ungdomsgängen skapar återkommande säkerhetsproblem för oss som bor i området, affärsägare, myndighetsföreträdare, och inte minst andra som besöker Rinkeby.

Ungdomsgängens brottslighet svärtar helt enkelt ned Rinkebys rykte, och medborgarna som bor i andra delar av Sverige tror att Rinkeby förblir Sveriges Texas.

Då på grund av ökande ungdomskriminalitet uppstår känslan av att Rinkeby inte tillhör Sverige.

Det är ingen ursäkt för den unge begår brott på grund av andra försämrade omständigheter så som dålig utbildningsnivå, försämrade socioekonomiska förhållanden, trångboddhet, ökande samhällsklyftorna etcetera.

Det är självklart att dessa variabler skulle vägas in när man analyserar faktorer som har positiv samband med brottsutvecklingen som råder i förorterna liksom sociala och ekonomiska klyftorna i samhället. De som begår brott ska gripas, ställas inför en rättvis rättegång och lagföras. Vi kräver nolltolerans mot kriminalitet. Begår man brott ska det få betydande konsekvenser.

Det är viktigt att belysa de variabler som är viktiga för uppkomsten av ungdomsgäng i förorterna. Det är en mer komplicerad fråga.

Vissa forskare kastar ljus på samhällsstrukturer som har potentiella krafter att underlätta för vissa etniska grupper att skaffa viktiga samhällspositioner som leder till en ordnad tillvaro. Medan andra grupper har sämre framtidsutsikter.

Skolan, Polisen, kommunen, föräldrarna och fritidsledarna är barnens viktigaste nätverk som har som uppgift att via primära socialisationsprocesser få barn och ungdomar att anamma de accepterande sociala normerna och samhällsvärderingar redan i tidig ålder.

De sätter också stopp för avvikande beteenden i form av vandalism, rån och misshandel innan det är för sent.

Kahin Ahmed,
Sociolog, samhällsvägledare och politiker

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.