Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vi föräldrar måste få ge våra barn cannabis om det hjälper dem

- 02/03/2017, 14:02
Titti Assarson tycker att vi borde kunna ge barn cannabis om de mår bra av det
1 av 3

Titti Assarson tycker att vi borde kunna ge barn cannabis om de mår bra av det

Privat/TT

2 av 3

TT

Titti Assarson
3 av 3

Titti Assarson

Privat

Titti Assarson: "Jag är bara en mamma. Varför ska jag behöva ta över läkarnas roll? Staten borde skämmas!"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nyligen blev Andreas Thörn en av de första två personerna i Sverige att få cannabis utskrivet på recept. Inte som sativex, inte som sprej, utan som växtmaterial via ett nederländskt företag.

Andreas har länge kämpat för rätten att få försvara sig mot sin sjukdom. Många jublar nu över detta, och ser det som ett framsteg. Men jag tycker inte stegen framåt går tillräckligt snabbt.

För länge sen skrev jag en uppmärksammad debattartikel, där jag berättade att jag ger min dotter cannabisolja. Det är det enda som fungerat mot hennes epilepsi. Läkarna erbjöd mediciner som inte hjälpte, och gjorde allt värre. Andreas Thörn har samma erfarenhet, såväl som Jens Waldmann. Vi är många i Sverige som blivit svikna av sjukvården.

Min dotter mår bra numera, men det känns inte lika bra att veta hur många andra det är som lider. Flera gånger i veckan får jag sms, samtal och mail från föräldrar som läst artikeln, men dom är rädda och har miljoner frågor. Här är ett axplock:

Ex 1: ”Hej Titti. Nu sitter vi i samma sits som du, men vår sons läkare ska anmäla oss till socialen om vi inte slutar ge honom CBD oljan. Vi är livrädda att dom tar ifrån oss vårt barn. Samtidigt är jag ännu mer livrädd att han får tillbaka anfallen om vi slutar ge oljan. Han är epilepsifri sedan nästan ett år tillbaka. Snälla förklara hur du fick tillstånd att fortsätta med oljan för din dotter?”

Ex 2: ”Min sons tillstånd blir bara värre med ilskeutbrotten. Han är till och med tvungen att avstå från skolan för att alla resurser som finns där inte kan hantera situationen längre. Han har både Adhd och trotssyndrom-diagnos, men jag misstänker också autism och emotionell instabil personlighetsstörning. Han fyller snart 10 år och förtjänar ett bättre liv. Jag blir mer övertygad att det är värt att prova nånting annat, för att alla farmakologiska han har provat nu i 3 års tid har inte hjälpt honom.”

Ex 3: ”Hej Har en fråga om du kan hjälpa mig. Själv är jag 57 år och sjukpensionerad efter en hjärtinfarkt. Jag har även en utsliten rygg med värk dygnet runt. Fått starkare och starkare värktabletter, idag äter jag Oxycontin som dessutom är klassat som tung narkotika. Skulle helst vilja slippa morfin då man blir så trött och hängig av det. Ja, jag undrar om du kan hjälpa mig med var man får tag på Cannabisolja? Själv har jag ingen aning, odla själv men vet ju ändå inte hur man kommer åt oljan.”

Ex 4: ”Hej Titti! Jag har hittat en artikel om dig och din dotter på nätet. Jag skulle vilja fråga dig hur har du fixat cannabis olja till din dotter? Jag vet att den är olagligt i Sverige men jag behöver den till min bror för att han har hjärncancer och mår sämre och sämre varje dag för att mediciner hjälper inte honom... Snälla om du kan hjälpa mig hör av dig så fort du kan.”

Men jag är ingen expert. Jag är bara en mamma. Varför ska jag behöva ta över läkarnas roll? Staten borde skämmas. Sjukvården får börja ta sitt ansvar, och sluta sätta moralpanik över resultat. Det går inte hävda att cannabis är dödsknark, medan man förespråkar piller som har värre biverkningar och ger sämre resultat.

Cannabis funkar för många. Men samtidigt är det fullt med lurendrejare inom CBD-scenen som utnyttjar sjuka människor hänsynslöst. En av mina bästa vänner blev lurad på 17 000 kronor av ett känt namn, mamman var sjuk och hann dö innan oljan kom, och inga pengar fick de åter. Faktum är att några av de kändaste namnen också är de största bluffmakarna. Många säljer CBD-olja som inte är verksam, och många patienter får inga resultat alls.

Det som behövs är en seriös, evidensbaserad forskning och en ärlig granskning av cannabis medicinska potential.

Det har redan gjorts studier som visar hur cannabis kan programmera tumörceller att begå självmord, krymper tumörer, hämmar lungcancer, förstärker de positiva effekterna av strålbehandling, jag kan fortsätta lista studier hela dagen lång.

Det vetenskapliga underlaget finns där och borde utgöra ett incitament för djupare forskning, men ändå vägrar Sverige ta tag i detta (1).

USA, Norge, Danmark och nu Tyskland rör sig mot legalisering av cannabis för medicinskt bruk. Samtidigt rör sig Sverige bakåt. En ny utredning från regeringen antyder att Läkemedelsverket kommer ha möjlighet att förbjuda CBD-olja, även när oljan har så pass låg THC-halt att det vore omöjligt att bli berusad av den.

Sverige har näst högst narkotikadödsfall i hela Europa. Kriget mot droger har misslyckats. Det enda er godtyckliga nolltolerans lett till är att missbrukare blir straffade istället för att få vård, och sjuka människor nekas rätten att bekämpa sin sjukdom på det sätt som funkar bäst (2).

Även läkare kan vara immuna mot fakta, sårbara inför politisk dogma och benägna till personlig partiskhet. Vissa av dom vill hävda att cannabis inte duger som läkemedel – men piller som förvärrar ditt tillstånd gör det?

Svensk sjukvård brister i trovärdighet. Man tycker att cannabis är oacceptabelt, samtidigt som man skriver ut benso till folk som har sömnproblem. Människor som lider av smärta får metadon och morfin utskrivet, ni tycker alltså att cannabis är värre än tunga opiater?

Uppenbarligen tror ni redan på att droga ner folk som har problem, ni ger dom bara inte rätt droger. Cannabis har knappast värre bieffekter än dom existerande pillren som finns på marknaden. Ibland kan man fundera på om den enda anledningen till det enorma motståndet, är att det inte går att ta patent på cannabis.

1- http://www.nature.com/nrc/journal/v3/n10/abs/nrc1188.html
http://www.huffingtonpost.com/2014/07/16/marijuana-tumors_n_5588639.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22198381?dopt=Abstract
http://mct.aacrjournals.org/content/early/2014/11/12/1535-7163.MCT-14-0402

2- http://www.nettavisen.no/nyheter/innenriks/grnt-lys-for-medisinsk-cannabis-i-norge/3423281228.html
http://www.di.se/nyheter/danmark-ger-gront-ljus-for-medicinskt-cannabis/
http://www.dw.com/en/german-parliament-legalizes-cannabis-for-medical-consumption/a-37189942
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/narkotikadodligheten-i-sverige-nast-hogst-i-eu

Titti Assarson