Lotta, hur kan du som har adopterade barn vara för ett rasistiskt parti som SD?

- 13/03/2017, 15:38
Paula Dahlberg skriver ett öppet meddelande till Lotta Gröning
1 av 4

Paula Dahlberg skriver ett öppet meddelande till Lotta Gröning

Privat/TT/TT

Jimmy Åkesson (SD)
2 av 4

Jimmy Åkesson (SD)

TT

Lotta Gröning, journalist och debattör
3 av 4

Lotta Gröning, journalist och debattör

TT

4 av 4

Privat

Paula Dahlberg: "Rasismen och politiken SD för, är ditt barn inte skyddat emot bara för att du tycker det borde vara så".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hej Lotta Gröning!

Detta är ett öppet brev till dig som ett svar på frågan vad alternativet till att släppa in Sverigedemokraterna i politiken skulle vara. Eller ja, kanske är det inte så mycket ett direkt svar på frågan som allmänt filosoferande kring din text i största allmänhet.

Först av allt, i din text är det helt enormt tydligt att det du räknar som marginaliserade väljare/grupper är vita normsvenskar. Eller du kanske inte är medveten om att det finns fullt med personer med utomnordisk härkomst även på landsbygden? Bland lågavlönad vårdpersonal? Bland industriarbetare?

Faktum är ju till och med att många invandrargrupper hänvisas till just dessa typer av arbeten för att de räknas som ”lågkvalificerade” och vita svenskar vill själva syssla med något finare. Faktum är att många invandrargrupper hänvisas till landsbygden för där finns plats, boenden och kommuner som välkomnar tillskott i befolkningen så bygden skall överleva.

Jag bor själv i en liten håla. Jag känner av medias ointresse, politikernas vända ryggar där bara storstäderna räknas. Men lösningen är inte att rösta på ännu ett högerparti med samma fokus på storstaden som alla andra, inte heller att hjälpa till att utmåla dem som rumsrena.

Lösningen måste vara att driva på lokalpolitiker och bilda opinion. Fast det är ju jobbigare och mindre klickvänligt än att skylla allt på ”etablissemanget”.

När du skriver som du gör blir det så uppenbart att du exkluderar alla de som SD inte bara är emot, utan fullkomligen hatar. Det du skriver exkluderar över 20 procent av befolkningen. Det är fler än SD:s väljarskara, bara alla de invandrare SD vill kasta ut utgör lika många som de som röstar på SD.

Varför skriver du inte krönika efter krönika om dessa exkluderade väljare? Det är trots allt den grupp som har absolut lägst valdeltagande. Samtidigt är det dessa 20 procent+ som är de som främst oroas av de hot och våld du nämner.

För det är de som främst bor i de mest våldsamma områdena i Sverige och därmed oftast utsätts för våld. De är de som får leva med att så gott som dagligen bespottas, hotas och hånas bara av att gå in på ett bibliotek eller vandra längs en gata.

Det är mot dem afrofobi, invandringshat, transfobi, homofobi och rasistiska hatbrott riktas. Den form av brott mot enskild individ som ökat mest. Om detta talar SD inte ett dugg. De pratar om att invandrare är överrepresenterade i brott, aldrig om att de är ännu mer överrepresenterade som brottsoffer. De pratar fina ord om pensioner och svenska arbetares löner och rättigheter.

Samtidigt som de aktivt röstar emot alla förslag som skulle ha gett deras väljare vad de önskat. Om detta håller du själv tyst. Detta är inte din första text med stöd till SD, du verkar också gilla att förknippas med bilder av svensk vacker natur ihop med dessa texter. Samma typ av bildspråk SD själv gillar att nyttja om den fina oförstörda svenska idyllen som invandrarna nu hotar att förstöra, och du vill hjälpa SD lyckas, varför?

Du pratar om etablissemanget. Men SD har nu i snart 8 år varit en högst aktiv del av etablissemanget. Att vara ett av Sveriges största partier gör nämligen att en tillhör toppskiktet.

Varför tillåter du, ja till och med driver på, att SD skall slippa ansvar för den politik de redan för, varför accepterar du bilden av SD som underdogs när de tillhör gräddan? Varför köper du så okritiskt deras bild av att vara maktlösa och utstötta när de i själva verket är bland de i Sverige med mest makt just nu?

De styr det politiska samtalet, de bjuds in i debatter, föräldrar går så hårt åt skolpersonal om att de inte får lära ut ”PK-propaganda” att skolor måste sätta upp regler för hur föräldrarna får kontakta dem. De hotar och pressar bibliotek att gå ifrån sina inköpsregler för att just de böcker de gillar ska behöva köpas in av varenda bibliotek i hela Sverige.

Det finns i princip inga som får synas och höras så mycket som SD och deras väljare men ändå väljer du att kalla dem marginaliserade?

Ett alternativ till att normalisera SD ännu mer vore att sluta fokusera på SD och faktiskt lyfta den politik som förs utan SD.

Varför inte skriva mer om den positiva effekten av gratis medicin till barn som hjälpt framförallt ensamstående mammor enormt? Varför inte nämna att den mest vårdtunga och samtidigt fattigaste gruppen i vårt samhälle, över 85, nu har gratis sjukvård?

Varför inte prata om den politik som försökt genomföras som hade hjälpt dessa marginaliserade grupper men som röstats ner av högern (inkl SD)? Såsom krav på att offentliga upphandlingar måste ha kollektivavtal. Hårdare tag mot fracking. Utökade förmåner för pensionärer.

Eller passar det inte in i din världsbild där SD bara är små missförstådda busiga pojkar och alla andra (låt oss vara ärliga främst vänstern) som passiva mähän?

SD är ett rasistiskt parti. Att rösta på dem är att rösta för rasism. Detta kan man likt du gör försöka bortförklara till dödens dagar men det ändrar inte fakta. Det är inte någon ”påstådd rasism” som du lite ironiskt skriver, det handlar om faktisk rasism.

Du som har adopterat barn kanske borde fundera en vända till på alternativen själv. För den väg du vill vandra hand i hand med SD kommer skada ditt barn. För hur mycket du än ser hen som svensk, var medveten om att hen i SD:s ögon aldrig kommer ha en självklar plats i detta land.

Rasismen och politiken SD för är ditt barn inte skyddat emot bara för att du tycker det borde vara så. Hen är lika utsatta som vilken annan icke-nordisk invandrare som helst.

Det kanske du bör beakta när ”gråterskorna” försöker varna dig och alla andra för vad rasism i finrummen leder till. Jag lovar att gråta och kämpa för även ditt barn, nu när du underskattar faran SD utgör i vår framtid.

Paula Dahlberg