Chris Williams: Youtube tycker att min sexuella läggning är stötande

- 03/04/2017, 14:20 -
Chris Williams
1 av 3

Chris Williams

Privat/TT

2 av 3

TT NYHETSBYRÅN

3 av 3

Privat

Chris Williams: "Jag må vara Queer, gilla smink, dansa, arbeta som dragqueen och bryta mot normer men jag är en människa som alla andra".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Att Zara Larssons video till låten "Symphony" har censurerats och klassats som olämplig av YouTube har väl ingen missat?! Varför? Av den enkla anledningen att videon handlar om ett homosexuellt par.

Detta har även hänt mig och ett flertal andra YouTubers och i denna debattartikel vill jag öppna upp diskussionen där stora korrupta företag använder sin makt för att diskriminera människors frihet att få vara sig själva.

Mitt namn är Chris Williams och jag arbetar idag som föreläsare och med sociala medier. Jag använder mig av världsledande plattformer som bland annat YouTube och Instagram. Detta gör jag för att sprida kunskap, inspirera och göra skillnad på en helt ny nivå än vad jag tidigare haft möjligheten till.

YouTube och Instagram används som redskap av miljontals människor för att nå ut till en större publik men detta blir en problematik då dessa plattformer väljer att ta ned innehåll som anses vara stötande. Självklart är det bra då visst material ej bör finnas i cyberrymden.

Men vad klassas egentligen som stötande innehåll och vem bestämmer egentligen detta? Jag kommer förklara detta senare i artikeln.

Min vän var hemma hos mig på förfest i helgen. Eftersom han också gör YouTube började vi prata lite om detta och ett samarbete är något vi pratat om länge. Han nämnde att YouTube satt 18-års gräns på hans videos då de innehåller "stötande material".

Tyckte det lät helt absurt och trodde knappt på honom. Han, precis som jag, bryter mot normer bara för att vi kan och för att det är viktigt. Men att vara biologiskt född till man, gilla män, sminka sig och göra dragqueen-looks tycks tydligen vara stötande material?

Idag fick jag det bekräftat. Precis som jag gör varje morgon kollar jag igenom mina mail för att se om det är något jag behöver svara på. Jag hade då fått mail ifrån YouTube där de berättade att en video tagits ned på grund av att den ej var "advertise-friendly".

I videon transformerade jag mig till dragqueen och detta var enligt YouTube då inte acceptabelt. Jag var varken naken, diskriminerade någon eller var på något sätt stötande för någon. Jag fick i mitt mail också en varning om att liknande videos kommer att tas bort om de bryter mot deras guidelines.

Jag är chockad, besviken och fruktansvärt frustrerad. Diskriminering av detta slag är något jag varje dag arbetar för att få bukt med.

Nu väljer en av de plattformer jag arbetar med att gå emot de värdegrunder jag använder plattformen för. Acceptans. Jag ser att människor blir mer och mer accepterande i samhället men jag ser också att klyftan mellan accepterande och icke accepterande människor blir allt större.

Kan det ha med några av världens ledare att göra? Absolut! Varför väljer då ett av världens ledande plattformer att diskriminera och göra skillnad på människor?

Det är något jag och många andra undrar. Korrupt och fel är bara några ord som dyker upp när jag tänker på denna särbehandling som jag, andra YouTubers och artister nu börjat få möta. Under hela min uppväxt har jag varit med om mobbning, utanförskap, särbehandling och diskriminering och det bara fortsätter.

Jag väljer att ta upp denna debatt då YouTube är min arbetsplats och plattform för att göra skillnad. Eftersom jag inte tjänar stora pengar på YouTube idag kan jag göra min röst hörd. Det är viktigt för mig att säga ifrån när jag ser något som är fel.

Det är, tror jag, svårt för större YouTubers att säga ifrån då hela deras inkomst vilar på att få kunna använda YouTube. Stort cred till Zara som stod upp för denna galenskap och sa ifrån när hennes musikvideo cencurerades. Jag menar, jag må vara Queer, gilla smink, dansa, arbeta som dragqueen och bryta mot normer men jag är fortfarande människa, precis som alla andra.

Det är mitt val vem jag väljer att kyssa och det har ingen någonting med att göra. Vem är du att ifrågasätta min sexuella läggning eller mitt val av livspartner? Vem är du att ifrågasätta mitt sätt att leva?

Vem är du att ifrågasätta hur jag ser ut eller mina val av yrken? En heterosexuell kyss är exakt samma sak som en homosexuell kyss. Kärlek som kärlek. Kläder som kläder. Arbete som arbete. Alla föddes vi till denna jord för att leva fullt ut.

Är det enbart YouTube som sätter dessa regler och värdegrunder som diskriminerar människans rätt till att få vara sig själv? Nej, det är också företag med skeva människosyner som köper annonsplatser på bland annat YouTube, Instagram och andra stora plattformer för att få bestämma vilket innehåll som är godkänt eller ej.

YouTube är så pass styrda av företag med stora kapital till köp av annonser att de inte har råd att säga nej. Det är en spekulation ifrån min sida som jag till viss del tror stämmer.

Jag vet, med handen på hjärtat, inte vad som ligger bakom denna skeva situation som uppstått men att det är fel, det vet jag.

Jag är medveten om att alla inte har samma människosyn som jag har men något måste vi alla måste vara överens om är att kärlek inte är en olaglig akt. Oavsett kön.

Ingen ska få bestämma hur du ska leva, vem du ska vara, hur du ser ut eller vem du ska älska. Det är upp till dig.

Kanske kommer jag bli av med min YouTube-licens efter denna artikel. Kommer det att vara värt det? Svar ja. Mänskliga rättigheter går före allt annat och denna diskussion måste tas upp.

Chris Williams