Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lady Dahmer: Pojkars lekar leder ofta till skit

Denna text är hämtad från bloggen Lady Dahmer.

1 av 3

Privat/TT

2 av 3

TT NYHETSBYRÅN

3 av 3

Privat

Debatt | 11/04/2017 14:02

Lady Dahmer: "Jag la till exempel märke till att pojkar ofta samlades kring ganska våldsamma lekar när jag jobbade på förskola".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Apropå genus och lekar och det som vi pratar om i podden, Penntricket, att vissa lekar liksom för barn samman och då på både gott och ont.

Jag la till exempel märke till att pojkar ofta samlades kring ganska våldsamma lekar när jag jobbade på förskola.

Även billeken var våldsam. Det var bara höga BRRRRR UUÄÄÄÄWOOOOWWW-ljud och bilar som nästan kastades fram för (de ska ju gå fort för det är coolt).

Eller så dök de upp i coola superhjältekostymer, som batman eller superman eller vad fan det nu är med dessa låtsasmuskler och så skulle de då "fånga bovar" och alla som umgåtts med barn vet att detta brukar sluta med våld. Inte nödvändigtvis att barnen slåss men ändå våldsamma lekar liksom.

"Efter att ha vikarierat på förskolor så hatar jag allt som heter Batman och Spiderman och racerbilar och leksaksvapen!! Jag tycker de förstör pojkarna?! De springer runt och knuffar andra barn och säger att de kan för att "Spiderman är stark och räddar världen"? Tycker inte att prinsessklänningarna är lika illa, utan pojkar får gärna ta efter flickorna i det här tycker jag. De slår inte andra och tar inte plats på andras bekostnad, i alla fall. Sen har väl stereotypa tjejgrejer också sina problem men tycker det är bättre med typ Merida från Modig eller de från Frost som ideal än Iron Man. Läste för ett tag sen om en förskola som förbjöd superhjältekostymer (var det här?) och förstår inte varför inte alla förskolor tar efter? Sambandet är verkligen supertydligt."

- Regina Zaitzova

Och jag tycker att det ofta ser ut så här, killarnas lekar leder mest till skit. Såklart är det inte leken i sig som är problemet.

Ofta i genuskretsar så snackar man om att introducera nya tankar till den gamla leken typ att leka mer rollekar med bilarna, "Var ska de köra nu? Ska de hämta barnen på förskolan?" eller "Batman måste hjälpa gamla tanter och polisen de fångar ju bovar men de hjälper också med annat" och bla bla, liksom föra in element i leken som är konstruktiva. Men jag tycker det funkar lite sisådär om jag ska vara ärlig.

Jo visst, det går ju att uppmuntra annat men som enskild förälder (eller pedagog) är man ju ofta ensam mot en hel flock ungar med föräldrar som tycker könsnormer är helt ok och som aktivt uppmuntrar den här sortens lek.

Och då spelar det ju fan ingen roll om man tjatat om att superhjältar hjälper och är snälla. Det gör ju inte det. Det ser vi ju.

Vi ser ju fina snälla mjuka killar formas om efter de där ganska snäva mallarna och ja man får väl tycka att jag är extra rabiat men jag tror ärligt att mitt sätt gagnat mina barn i längden.

Lady Dahmer

Vill du också få ut din röst?