Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jörgen Astonson: Att bjuda in nazister är det bästa som kan hända SD

1 av 3

Privat/TT

2 av 3

Tommy Söderlund/TT

3 av 3

Privat

Debatt | 21/04/2017 17:08

Jörgen Astonson: "Nu är väl SD snart näst största parti och vågbrytaren mot den riktiga nazismen finns inte längre där".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nordiska motståndsrörelsen har startat parti. Ett parti som i de flesta europeiska länder skulle varit förbjudet från början. Men Sverige har aldrig riktigt gjort upp med den gamla nazismen. Vi blev aldrig tvungna att lära oss den läxan.

Inte så som dess mer omedelbara offer. Så här är det egentligen fortfarande lika möjligt att använda demokratin som ett redskap bara för att förstöra just den samma.

Nu har de ansökt om plats i Almedalen. Och för vilken gång i ordningen gömmer sig fega arrangörer bakom tvivelaktiga ursäkter om yttrandefriheten.

Nu måste naturligtvis de sju demokratiska partierna säga upp sitt deltagande. Vad annat kan de göra. (Jag kan inte föreställa mig SD ta ett sådant beslut.) ”Men då får ju de invandringskritiska som de vill” kan jag redan höra Ebba Busch Thor säga.

Stänga ner en demokratisk mötesplats alltså. Men Almedalen är mest ett jippo som redan börjat gunga ändå. Avgifterna har skjutit i höjden som om de tror de säljer reklam till Super Bowl och deltagandet kostar nu partierna miljoner.

Till en högst tvivelaktig nytta. Skulle så giriga arrangörer verkligen välja NMR och SD före resten om detta ställs på sin spets? Det vore nog slutet på den eran.

Vi är många som har varnat för avtrubbningen som sker när SD normaliseras. Nyss var SD mer eller mindre öppet nazistiska själva.

Faktiskt så nyss som när unge herr Jimmie Åkesson valde att söka sig till dem. Hur han nu lyckades hitta till de, 0,25 procent som de hade. Men Åkesson fattade snabbt att de måste slänga uniformerna och köpa kostym.

Visserligen är partiprogrammet det samma medger han själv, men outfitten är bytt. Nu är väl SD snart näst största parti och vågbrytaren mot den riktiga nazismen finns inte längre där. De öppna nazisterna är lika hemska som innan men har ändå fått kontakt med politiska skalan. För det är skalan som har glidit till dem.

Jag har alltid sagt att det inte är en sån som Åkesson som är det riktiga hotet mot svensk demokrati. Jag tror faktiskt inte det om honom. Han påminner för mycket om en pingstpastor.

Och förutsättningarna saknas. För att ett riktigt helvete skall drabba oss måste det dessutom till några olyckliga slumpar. Ett stort krig, en global depression eller liknande. I det läget är vi dock illa ute nu när fan är med i båten.

Men då kan Åkesson lika gärna vara deras första offer. De vill nog ha andra doningar då. På nästa anhalt finner vi alltså öppna nazister. Det är knappt så man tror att det är sant. Smaka på det. Nazister. Och detta är ingen film. Då hade den avfärdats som för osannolik.

Det är nog bäst att de demokratiska partierna stoppar denna avtrubbning nu genast. Experimentera inte med SD i riksdagen.

Man måste ha noll tolerans med nazister i Almedalen och på bokmässan. Saknar arrangörerna kompass måste vi ha det för dem. Och låt inte en Anna Kinberg Batra eller en Ebba Busch Thor blanda bort korten.

Jörgen Astonson

Håller du med?