Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Marcus Birro: I Sverige ska ingen kvinna känna sig hotad av en man

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

Debatt | 24/04/2017 13:13

Marcus Birro: "Det finns kvinnor från andra kulturer som blivit grovt svikna av alla instanser och som lever under förtryck".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under rätt lång tid har det hetat att det inte finns olika sorters kulturer, att det manliga förtrycket ser likadant ut över hela världen, att män som varelser har patriarkala strukturer i sig. Ingen har velat se det på annat sätt.

Det finns en del i den (mediala) feministiska kampen som lämnar en del övrigt att önska. Men en sak kan det inte talas tillräckligt mycket om, våldet mot kvinnor. Våldet mot kvinnor är vår tids värsta gissel. Det är ett sådant fruktansvärt nederlag för alla former av inbillad manlighet.

Det är ett våld som tar sitt avstamp från flera olika plattformar. Det är naturligtvis det rent fysiska våldet, fega, ynkliga, livrädda och fruktansvärda män som slår sina egna fruar. Men det är också det hot om våld (med inriktning på det sexuella våldet) som möter kvinnor i offentligheten.

Nyheter 24 jobbar många unga kvinnor som lär en medelålders vit man hur det är att leva med hot om våld i sin vardag, hur de planerar sina hemresor efter utekvällar redan innan de går ut i ett försök att minimera riskerna att bli utsatta för skränande och packade killgäng.

Jag har flera gånger skrivit om att också rädslan för att bli utsatt för våld är ett slags våld i sig. Den organiserade (den professionella) brottsligheten vet allt om detta. Att försätta människor i ett ständigt skräckläge är också en form av våld, ett intrång i den egna mänskligheten, ett övergrepp om man så vill.

Sedan finns också de många kvinnor i landets förorter som inte vågar ut (eller i alla fall drar sig för att göra det) för att de är rädda för att bli tillsagda eller hotade av självutnämnda sedlighetspoliser. Det finns kvinnor från andra länder och kulturer som blivit grovt svikna av alla instanser av det svenska samhället och som lever under ett svårt förtryck.

Enligt en kartläggning som Aftonbladet gjort mördades 2016 sex kvinnor som kommit till Sverige från andra länder. Idag skriver man om en kvinna som mördades, 21 år gammal, av sin man efter att hon velat lämna honom på grund av att han slog henne.

Äktenskapet var ordnat helt utan hennes vilja i hennes hemland. Efter flykten till Sverige ville hon leva sitt eget liv. En rättighet som alla goda krafter kämpat stenhårt för i Sverige under väldigt lång tid.

Alla kvinnor har samma självklara rätt att leva sina egna liv. Den svenska feministiska rörelsen borde bli väldigt mycket tydligare på den här fronten. Arrangerade äktenskap borde upplösas direkt i Sverige. En kvinna som lämnar sin man (och därmed automatiskt utsätts för direkt livsfara) måste omedelbart få en chans att leva anonymt och få sina personuppgifter ändrade och skyddade.

Den förbannade hedersrelaterade terrorn måste få ett stopp. I Sverige är alla fria individer. I Sverige är alla flickor och kvinnor sina egna. I Sverige är alla unga kvinnor fria att göra exakt vad de vill med vem eller vilka de vill.

Kvinnovåldet är inte homogent. Det rör sig över olika plan och tar sig olika uttryck. Men det är inte ett våld. Det är flera. Vi måste se varifrån detta förbannade mörker har sina olika ursprung.

Om det är så som Aftonbladet skriver, att de flesta kvinnor som mördas av män är kvinnor som kommit från andra länder och varit i Sverige kort tid, måste vi kunna rikta sökljuset dit. Inte för att utmåla alla män som flyr hit som kvinnomisshandlare. Men för att visa att vi menar allvar med vår inkluderade, solidariska feminism.

Alla kvinnor har samma rätt att leva sina liv i frihet i Sverige.

Marcus Birro

Vill du också få ut din röst?