Vi måste bekämpa våldtäktsmän på samma sätt som vi bekämpar terror

- 02/05/2017, 17:52
1 av 3

Privat/Nyheter24

2 av 3

Nyheter24

3 av 3

Privat

Jonatan Alfvén: "Det här är förövare som likt en terrorist gjort ett val att försöka förstöra livet för en annan människa".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hon är 13 år gammal. En ålder där bekräftelsen och osäkerheten tar vid. Ett öppet byte för pedofilligor och sexualförbrytare. Flickan övertalades av en falsk profil på internet att skicka en utmanade bild på sig själv.

Hon manipulerades. Hon lurades. Den söta pojken var egentligen en 28-årig man som totalt vände upp och ner på flickans liv och förvandlade det till ett rent helvete.

Det tog sedan inte lång tid innan mannen ville ha mer material. Och mer. Och mer. Till slut sa flickan stopp, men då vände mannen på sin snällhet och istället började hota henne att skicka bilder till hennes vänner om hon inte gick med på de krav han ställde.

Flickan hade inget val. Bilderna blev grövre och grövre och till slut stod den lilla flickan naken med sin kamera. Mannen handlade in sexleksaker som han tvingade på henne, allt för att ha skulle få ut sina vidriga begär. Det gick så långt att han tvingade med flickan ner i en källarlokal i Malmö där han tvingade henne att begå oralsex på honom.

Inte nog med det så misshandlade han henne så hon fick blåmärken på sin lilla kropp. 13-år gammal. Tänk vilken fruktansvärd mardröm. Sanningen kom till slut fram. Flickan vågade. Rättegången är i full gång nu och faktum att bara 700 meter från Malmös tingsrätt stod statsminister Stefan Löfven och höll sitt första maj-tal igår.

Med mängder av uppmärksammade våldtäkter den senaste tiden och med fokus på svenskens trygghet i statsministerns tal var vi många som väntade oss att Stefan Löfven skulle glida in på krafttag mot sexualbrott.

Talet startade. Det började med drogerna, det gick över till skottlossningar och gängkriminalitet. Sen pratades det om krafttag mot skattefuskare och det hela slutade i att vi måste bekämpa terroristerna. Det här var helt enkelt en dag då våldtagna kvinnor och barn inte fick plats i statsministerns tal.

Jag har dock väldigt svårt att se att förklaringen till rädslan människor känner ligger i några skattebrott. Jag är osäker på om drogerna är den stora boven. Det finns säkert kopplingar, men i ett 30 minuter långt tal där fokus ligger på trygghet MÅSTE sexualbrott finnas med.

Av den enkla anledningen att det är där en stor del av problematiken och kopplingen ligger. Den största applåden som ekade över folkets park igår var när du i slutet av ditt tal nämnde förtrycket i förorterna. Hur kvinnor trycks ner i förorterna, hur de ska klä sig, vilka caféer de får gå till.

Tack Stefan Löfven för det. Du var även bestämd mot terroristerna och även där mottogs av ett enigt och stark gensvar.

Någonstans där i sluten tror jag vi har lösningen. På samma sätt som vi tar avstånd och bekämpar terrorister ska vi bekämpa våldtäktsmän och våldtäkterna.

Det här är förövare som likt en terrorist gjort ett val att försöka förstöra livet för en annan människa. Det är liksom målet. Då kan vi inte sitta i samma båt och acceptera hur de försöker smyga sig igenom varenda kryphål som finns i svensk lagstiftning.

Låt oss bekämpa våldtäkterna på samma sätt som vi bekämpar terror! Med krafttag. Med prioritering. Med resurser. Med poliser. Med höjda straff. Med kampanjer. Med utbildning. Med kärlek till offret!

Förra tisdagen kunde polisen gå in och gripa 50 sexualbrottslingar. Den största razzian som någonsin ägt rum i svensk historia. Polisen fick resurser, fallet prioriterades och precis där har ni resultatet av vad man får när man prioriterar sexualbrott.

Det är dags att börja ta sexualbrotten på allvar och jag är HELT övertygad käre statsminister att vi även då kommer att få en ökad trygghet i detta land


Jonatan Alfvén