Marcus Birro hyllar folket runt om i landet
1 av 3
Marcus Birro hyllar folket runt om i landet - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Jessica Gow / Jessica Gow/TT
Marcus Birro
3 av 3
Marcus Birro - Foto: Privat

Marcus Birro: Storstadens elit kan aldrig föra folkets talan

Marcus Birro: "Det är hysteriskt provocerande att lyssna till politikers och medias förakt för allting som ligger utanför tullarna."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverige är ett land av långa avstånd. Vi har de där milen i blodet också. Vi sitter åldrade i smyg med handen mot bordsskivan och medan vi lyfter vår kopp med kaffe drömmer vi oss tillbaka en liten stund, tillbaka till en tid vi nästan glömt men i vilken vi svor att vi aldrig skulle sitta med långa avstånd inom oss och drömma oss tillbaka.

Men detta Sverige. Så vackert det är. Min stilla kväll här är miljoner andras. Som en lång ljusslinga ligger vårt land på kartan. Sverige. Med sina stumma hjältar, män och kvinnor utan ord som försöker stava till sin sorg med bara sina hjärtan. Sverige.

Med sina avstånd. Skogarna. Sjöarna också, kyrkan i byn, alla tusentals kyrkor som du ser om du kör din bil genom det här landet och som vittnar att också vi är ett varmt och kristet folk, ett solidariskt folk.

Sverige är ett land av vemodiga män och kvinnor som sitter uppe vid mörka fönster. Men Sverige har också blivit ett land som låter sig definieras av maktens män och kvinnor, storstädernas inflyttade apostlar som dödar sin dialekt och uppgår i det stora, varma kollektivet av ljummen över medelklass.

Likriktning intill perversion. Så hysteriskt provocerande det är att lyssna till politikers och delvis också medias förakt för allting som ligger utanför tullarna. Föraktet har delvis bytt skepnad, från väldigt uttalat (”tokiga bönder som inte förstår sitt eget bästa”) tills att helt enkelt inte ens lyssna på vad de säger, ännu mindre bryr sig om vad de gör eller hur de resonerar.

Det föraktet skär som en blågul kniv rakt igenom det här landet. Sverige är ett land av små tända lampor i hörnfönstren. Sverige är ett land av möblerade balkonger, av sammanbitna tänder, av knutna nävar i tusentals fickor.

Ute i landet finns de verkliga hjältarna. Folket. Människor som stretar på med sina liv längs en blåsig gågata i Sollefteå, som verkligen anstränger sig för att få vardagen att gå ihop, och som ser ett Sverige växa fram som skrämmer dem, som de inte känner igen, och som blir arga, besvikna, förbannade, revolutionärt förbannade till och med.

Men så får de höra av eliten och makten i storstäderna att deras rädsla inte är något värd. Deras upprördhet är fel. Deras oro är bara ett uttryck för osaklig rädsla. Men det är, som dear old Lundell sjunger, folket som bygger landet. Och folket bor just där, i och på landet. Längre inåt detta land.

När kulturvärld och mediaelit tränger in sig på en enda stadsdel i huvudstaden och i sin iver att verka vidsynta i stället blir totalt skelögda, är det inte konstigt att folk, människor som du och jag, fast i andra delar av Sverige, inte känner igen sig och sina liv i de tusen plattformar som dessa begränsade människor cementerar och gör till sina.

Sverige är de djupa skogarna dit ingen schlagermusik når. Sverige är de suveräna författarna som flydde och for men alltid återvände. Sverige är så lätt att fly ifrån. Men man flyr aldrig. Man kan inte rymma från det som skvalpar i blodet. Sverige är långa avstånd, både inuti och utanför. Långa avstånd mellan stad och landsbygd, mellan folk och elit, mellan älskande.

Världen och dess mörker står på den här tröskeln av furu och kanske är det inte så konstigt att vi blir rädda då. För Sverige är ett land av långa avstånd, av sjöar med koppar och järn på sin botten, med gungor som står still, med susande lövträd ovanför barren och stigarna ner mot vattnet.

Sverige är ett land av stolta men tysta bröder och systrar som stirrat rakt ner till sin egen botten och som överlevde det. Jag är en av dem.

Vad Sverige behöver är fler röster, inte färre. Vad Sverige behöver är fler samtal förda av fler sorters människor med helt och hållet olika åsikter och helt och hållet olika hjärtan.

Marcus Birro

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.