Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jag klarar inte Migrationsverkets homotest – ska jag utvisas?

- 31/05/2017, 12:35 -

Denna text är hämtad från bloggen crobinlarsson.blogg.se.

Robin Larsson riktar stark kritik mot Migrationsverket "homotest".
1 av 4

Robin Larsson riktar stark kritik mot Migrationsverket "homotest".

Privat/TT/TT

2 av 4

Vilhelm Stokstad/TT

3 av 4

Adam Wrafter/SvD/TT

Robin Larsson
4 av 4

Robin Larsson

Privat

Robin Larsson: "Inte ens jag skulle kunna svara på frågor som 'Skulle du beskriva dig själv som lesbisk/bög eller homosexuell?'"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Varje år anländer flera tusentals människor ifrån utlandet till Sverige. Många av dessa kommer ifrån hemska förhållanden så som fattigdom, krig, tortyr och dödshot.

Bland dessa människor finns de som på grund av sin sexuella läggning blivit utkastade på gatan av sina familjer och inte har någonting eller någonstans att ta vägen.

Som hotas med att bli dödade om de någonsin kommer sätta sin fot hemma eller i närheten av sin familj igen. Dessa personer har endast ett alternativ i huvudet och det är att fly landet i hopp om att kunna leva och få möjlighet att kunna vara sig själva utan att behöva oroa sig varje dag för att bli dödade för sin sexuella läggning.

Men ändå stöter de på hinder när de anländer till länder som Sverige. Hinder som får mig att bli upprörd och förbannad när jag läser artiklar om hur specifika personer som sökt asyl fått avslag av Migrationsverket för att deras sexuella läggning inte anses vara sannolik och att de saknar trovärdighet.

När jag tänker på detta så blir jag otroligt upprörd i den aspekten att dessa utsatta personer först och främst måste sätta sig ner med en främmande person i ett rum och blotta sig totalt om sin sexuella läggning och motivera och svara på frågor som sedan är grunden till om de får avslag eller inte.

Frågan är till vilken nytta när man i slutändan ändå får "stämpeln" avslag på sitt papper och får gå därifrån besviken och mentalt förbereda sig på döden som väntar när man återvänder till sitt ursprungliga land. Dessutom så är detta möte med Migrationsverket personernas sista hopp och deras enda chans att få asyl.

När jag kollar på frågorna så blir även jag nervös och fundersam, för inte ens jag skulle kunna svara på frågor som "Skulle du beskriva dig själv som lesbisk/bög eller homosexuell?" och "När upplever du att du blir sexuellt intresserad av andra människor?".

Innebär detta att min historia om min läggning inte heller är sann? Att det saknas trovärdighet och att jag också skulle fått avslag och utvisats från landet om jag var en av dem?

Sedan tycker jag dessa frågor är helt oväsentliga och skrattretande då att vara lesbisk eller bög är samma sak som att vara homosexuell. Det är helt absurt att man ska behöva ha det på detta sätt och att man som homosexuell asylsökande ska behöva svara på frågor om sin sexuella läggning och försöka bevisa för andra att man tenderar till att attraheras av samma kön.

Hur ska man kunna göra detta så att man blir betrodd och får stanna undrar jag? Svaret på det har nog enbart Migrationsverket själva och är ingenting som de kommer vara villiga att dela med sig av till allmänheten.

Men däremot är Migrationsverket själva fullt medvetna om att det är svåra frågor och svårt att bevisa sin sexuella läggning som sannolik och att många av de som söker asyl får identiska avslag. Avslag som berott på att intervjuerna inte gått så bra och grundar sig i bristfällig trovärdighet.

Hur många som fått avslag av HBTQ-skäl finns det ingen statistik på då detta går emot den svenska lagen. Frågorna som ställs visar sig vara väldigt abstrakta och för svåra att svara på för att man ska kunna göra en bedömning om de är tillfredsställande eller inte.

Dessutom så får man uppfattningen om att anställda inom Migrationsverket gärna skyller ifrån sig på varandra och på de som har en högre position än den i fråga.

Och att de dessutom vid intervjuer påpekar att det saknas kunskap inom området hos medarbetare, då många är nyanställda och man inte haft möjligheten till att utbilda dessa inom HBTQ på en djupare nivå än den grundutbildning som de i dagsläget besitter.

Migrationsverket måste enligt mig se över sitt sätt arbeta och sina frågor gällande HBTQ-asylsökande. För enligt mig har de mycket att arbeta med och deras sätt idag anser jag vara i snudd på kränkande, oväsentlig och meningslös i det stora hela då majoriteten av asylsökande ändå inte blir betrodda när det gäller deras sexuella läggning.

Jag hade åtminstone blivit kränkt om någon hade misstrott mig om min sexuella läggning och känt mig nedvärderad då det i det stora hela är helt oväsentligt.

Dessutom påpekas det som sagt att det saknas djupare kunskaper kring detta område och då blir jag väldigt fundersam på hur man kan sitta och ge homosexuella asylsökare avslag på grunderna att deras historia saknar trovärdighet.

Samtidigt som Migrationsverket själva säger att det i det stora hela är enklare att få ett godkännande när det rör HBTQ-skäliga grunder och där man som sökande riskerar att bli dödad eller torterad i hemlandet. Detta är ingenting annat en skam som inte bara berör Migrationsverket utan hela vårt land.

Jag skäms något extremt över hur homosexuella asylsökande behandlas idag och hur vi skickar tillbaka dem till sin egna begravning. En förändring måste ske och det är snarast, för hur det fungerar i dagsläget visar tydlig att det är under all kritik och inte fungerar överhuvudtaget.

In med fler djupare utbildningar, sätt rätt personer på rätt plats och sluta skyll på varandra. Stå för era misstag. Det är inte försent att förändra ännu. Ni kan fortfarande rädda de fem personer som det de senaste dagarna har skrivits om på QX och Expressen och som fått mina reaktioner att vakna till liv.

Carl Robin Larsson

Vill du också få ut din röst?