Robin Larsson riktar stark kritik mot Migrationsverket "homotest".
1 av 4
Robin Larsson riktar stark kritik mot Migrationsverket "homotest". - Foto: Privat/TT/TT
2 av 4
- Foto: Vilhelm Stokstad/TT
3 av 4
- Foto: Adam Wrafter/SvD/TT
Robin Larsson
4 av 4
Robin Larsson - Foto: Privat

Jag klarar inte Migrationsverkets homotest – ska jag utvisas?

Denna text är hämtad från bloggen crobinlarsson.blogg.se.

Robin Larsson: "Inte ens jag skulle kunna svara på frågor som 'Skulle du beskriva dig själv som lesbisk/bög eller homosexuell?'"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Robin Larsson är en homosexuell man bosatt i Stockholm som driver bloggen "Konsten att vara människa"

Han skriver om att leva med psykiska besvär med syftet att kunna hjälpa andra som befinner sig i liknande situationer och stoppa den tabu som idag råder i samhället kring psykiska sjukdomar.

Varje år anländer flera tusentals människor ifrån utlandet till Sverige. Många av dessa kommer ifrån hemska förhållanden så som fattigdom, krig, tortyr och dödshot.

Bland dessa människor finns de som på grund av sin sexuella läggning blivit utkastade på gatan av sina familjer och inte har någonting eller någonstans att ta vägen.

Som hotas med att bli dödade om de någonsin kommer sätta sin fot hemma eller i närheten av sin familj igen. Dessa personer har endast ett alternativ i huvudet och det är att fly landet i hopp om att kunna leva och få möjlighet att kunna vara sig själva utan att behöva oroa sig varje dag för att bli dödade för sin sexuella läggning.

Men ändå stöter de på hinder när de anländer till länder som Sverige. Hinder som får mig att bli upprörd och förbannad när jag läser artiklar om hur specifika personer som sökt asyl fått avslag av Migrationsverket för att deras sexuella läggning inte anses vara sannolik och att de saknar trovärdighet.

När jag tänker på detta så blir jag otroligt upprörd i den aspekten att dessa utsatta personer först och främst måste sätta sig ner med en främmande person i ett rum och blotta sig totalt om sin sexuella läggning och motivera och svara på frågor som sedan är grunden till om de får avslag eller inte.

Frågan är till vilken nytta när man i slutändan ändå får "stämpeln" avslag på sitt papper och får gå därifrån besviken och mentalt förbereda sig på döden som väntar när man återvänder till sitt ursprungliga land. Dessutom så är detta möte med Migrationsverket personernas sista hopp och deras enda chans att få asyl.

När jag kollar på frågorna så blir även jag nervös och fundersam, för inte ens jag skulle kunna svara på frågor som "Skulle du beskriva dig själv som lesbisk/bög eller homosexuell?" och "När upplever du att du blir sexuellt intresserad av andra människor?".

Innebär detta att min historia om min läggning inte heller är sann? Att det saknas trovärdighet och att jag också skulle fått avslag och utvisats från landet om jag var en av dem?

Sedan tycker jag dessa frågor är helt oväsentliga och skrattretande då att vara lesbisk eller bög är samma sak som att vara homosexuell. Det är helt absurt att man ska behöva ha det på detta sätt och att man som homosexuell asylsökande ska behöva svara på frågor om sin sexuella läggning och försöka bevisa för andra att man tenderar till att attraheras av samma kön.

Hur ska man kunna göra detta så att man blir betrodd och får stanna undrar jag? Svaret på det har nog enbart Migrationsverket själva och är ingenting som de kommer vara villiga att dela med sig av till allmänheten.

Men däremot är Migrationsverket själva fullt medvetna om att det är svåra frågor och svårt att bevisa sin sexuella läggning som sannolik och att många av de som söker asyl får identiska avslag. Avslag som berott på att intervjuerna inte gått så bra och grundar sig i bristfällig trovärdighet.

Hur många som fått avslag av HBTQ-skäl finns det ingen statistik på då detta går emot den svenska lagen. Frågorna som ställs visar sig vara väldigt abstrakta och för svåra att svara på för att man ska kunna göra en bedömning om de är tillfredsställande eller inte.

Dessutom så får man uppfattningen om att anställda inom Migrationsverket gärna skyller ifrån sig på varandra och på de som har en högre position än den i fråga.

Och att de dessutom vid intervjuer påpekar att det saknas kunskap inom området hos medarbetare, då många är nyanställda och man inte haft möjligheten till att utbilda dessa inom HBTQ på en djupare nivå än den grundutbildning som de i dagsläget besitter.

Migrationsverket måste enligt mig se över sitt sätt arbeta och sina frågor gällande HBTQ-asylsökande. För enligt mig har de mycket att arbeta med och deras sätt idag anser jag vara i snudd på kränkande, oväsentlig och meningslös i det stora hela då majoriteten av asylsökande ändå inte blir betrodda när det gäller deras sexuella läggning.

Jag hade åtminstone blivit kränkt om någon hade misstrott mig om min sexuella läggning och känt mig nedvärderad då det i det stora hela är helt oväsentligt.

Dessutom påpekas det som sagt att det saknas djupare kunskaper kring detta område och då blir jag väldigt fundersam på hur man kan sitta och ge homosexuella asylsökare avslag på grunderna att deras historia saknar trovärdighet.

Samtidigt som Migrationsverket själva säger att det i det stora hela är enklare att få ett godkännande när det rör HBTQ-skäliga grunder och där man som sökande riskerar att bli dödad eller torterad i hemlandet. Detta är ingenting annat en skam som inte bara berör Migrationsverket utan hela vårt land.

Jag skäms något extremt över hur homosexuella asylsökande behandlas idag och hur vi skickar tillbaka dem till sin egna begravning. En förändring måste ske och det är snarast, för hur det fungerar i dagsläget visar tydlig att det är under all kritik och inte fungerar överhuvudtaget.

In med fler djupare utbildningar, sätt rätt personer på rätt plats och sluta skyll på varandra. Stå för era misstag. Det är inte försent att förändra ännu. Ni kan fortfarande rädda de fem personer som det de senaste dagarna har skrivits om på QX och Expressen och som fått mina reaktioner att vakna till liv.

Carl Robin Larsson

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.