Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

2 av 5 kvinnor är rädda – och ni kallar er en feministisk regering

- 12/06/2017, 16:11
Moderaterna har startat den nya kampanjen #nattenärdin
1 av 6

Moderaterna har startat den nya kampanjen #nattenärdin

TT/Moderaterna/Jenny Thörnberg/Privat/Privat/Privat

2 av 6

FREDRIK PERSSON / TT

Parisa Liljestrand
3 av 6

Parisa Liljestrand

Fotograf Jenny Thörnberg

Ina Djurestål
4 av 6

Ina Djurestål

Privat

Ida Drougge
5 av 6

Ida Drougge

Privat

Jessica Rosencrantz
6 av 6

Jessica Rosencrantz

Privat

Moderaterna: "Ingen kvinna ska behöva avstå från att gå på festival, se sin favoritartist eller att ge sig ut på en joggingtur."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dagarna börjar sommarlovet för Sveriges elever och studenter, och många går snart på välförtjänt semester. Det kommande besöket på ett nöjesfält, en konsert eller en festival är något att se fram emot som en otrolig frihetsupplevelse: Första gången man tillbringar en heldag, kväll eller helg utan föräldrar eller lärare. 

Det ska vara en positiv erfarenhet att minnas, men som på senare tid har kommit att förknippas med berättigad oro. Under de senaste dagarna har det rapporterats om ett ökat antal sexuella ofredanden och övergrepp på nöjesfälten Liseberg och Gröna Lund. 

Samtidigt vet vi från föregående år att festivaler och konserter alldeles för ofta innebär att tjejer och kvinnor utsätts för övergrepp och kränkningar. När man är ute för att ha kul, så ska man också kunna ha kul.

Vår regering kallar sig feministisk. Samtidigt styr de ett land där var tredje kvinna känner sig otrygg. Där var tionde kvinna inte vågar gå ut på kvällarna på grund av otrygghet. Och där två av fem kvinnor i åldrarna 20 till 24 år oroar sig för att bli överfallen eller misshandlad. Så här kan det inte få fortsätta.

Alla som bor i Sverige ska kunna lita på tryggheten. Ingen ska behöva ta en omväg hem på kvällen eller fundera på att avstå från att gå på festival, se sin favoritartist eller att ge sig ut på en joggingtur. Sverige ska vara tryggt. För alla. Moderaterna vill därför se hårdare tag mot de som försöker beröva människor från friheten och tryggheten. 

Ny brottsrubricering:

Sexuella ofredanden måste tas på större allvar. Bland annat genom att samhället markerar skarpt när det gäller allvarliga kränkningar, utan att det behöver handla om våldtäkt. Moderaterna vill därför att en ny brottsrubricering, grovt sexuellt ofredande, införs. 

Straffskalan ska vara minst nio månader och högst tre års fängelse. Det innebär att den som döms för grovt sexuellt ofredande och inte är svensk medborgare också kan utvisas då Moderaterna vill att detta ska vara möjligt redan vid straffvärden på sex månaders fängelse.

Mer kameraövervakning: 

För att bättre säkra tryggheten på allmänna platser behöver möjlighet till kameraövervakning utökas och bli enklare. Därför behöver polisen själva få besluta om att sätta upp kameror. 

Det kan bidra till ökad trygghet för fler men också för att, om brott ändå ägt rum, underlätta uppklaringen och se till att fler kan få upprättelse. Vi ska använda de verktyg som finns för att skapa mer trygghet och säkerhet.   

Minst 25 000 poliser: 

En synlig, tillgänglig och effektiv polis är själva grunden för ett tryggt samhälle. Det är också den främsta garanten för att olika typer av brott så långt som möjligt förhindras. 

Sverige behöver därför minst 25 000 poliser och de ska ha förutsättningar att göra sitt jobb, därför vill vi höja polisernas löner och se till att de får starkare skydd mot angrepp.

Att kalla sig feministisk regering är enkelt, men skapar inga lösningar på verkliga problem. Att säkra friheten och tryggheten för tjejer och kvinnor kräver att man agerar. 

Tjejer och kvinnor ska inte tvingas ändra sina vanor och beteenden för att kunna känna sig trygga. Natten är din.

Ina Djurestål,
ordförande Moderata studenter

Ida Drougge,
riksdagsledamot 

Parisa Liljestrand,
kommunalråd

Jessica Rosencrantz,
riksdagsledamot