Pontus Eklund tycker att den svenska media-elitens syn på invandrare har gått för långt.
1 av 3
Pontus Eklund tycker att den svenska media-elitens syn på invandrare har gått för långt. - Foto: Privat/NTB scanpix
2 av 3
- Foto: NTB scanpix
Pontus Eklund
3 av 3
Pontus Eklund - Foto: Privat

Det är rasistiskt att tro att invandrare inte kan försvara sig

Pontus Eklund: "Media-eliten ser invandrare som några som behöver tas hand om – borde de inte ha samma villkor som resten av befolkningen?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under 2014 och 2015 var jag aktiv och förtroendevald i både Miljöpartiet och Grön Ungdom, innan dess var jag medlem och aktiv i Liberala Ungdomsförbundet. 

En av anledningarna till detta var att jag ville stå upp för den sociala frihet som gjorde Sverige till ett av världens bästa länder. 

Och även om jag inte längre är medlem i varken Miljöpartiet eller Liberalerna har jag aldrig tvivlat på att det är just det öppna och fria samhället som gröna och liberala partier vill stå upp för.

Men vänsterliberalismen som både dominerat mitt och Sveriges politiska 2010-tal har dock fört med sig oanade konsekvenser. 

Ett exempel är för några veckor sedan då det kom fram att Svenska Institutet hade en lista på över 12 000 twitterkonton som blockerades på Sveriges officiella twitterkonto @Sweden. Enligt Svenska Institutet bestod listan av personer som ägnat sig åt ”drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer”.

På listan fanns bland annat en prisbelönt amerikansk reporter som besökte Sverige och gjorde ett reportage om invandring, en liberal homosexuell jude som kritiserade islam på Youtube och Pewdiepie för hans kontroversiella skämt. 

Räcker det alltså med att diskutera svensk invandringspolitik, religion eller skämta okänsligt för att bli åsiktsregistrerad och blockerad av svenska myndigheter?

Jag menar att det måste vara legitimt att diskutera både invandringspolitik och religion. Till exempel så har Sveriges invandringspolitik utgått från principen att ge asyl till de människor som lyckades ta sig till landets gräns samtidigt som biståndet till flyktingläger har skurits ner. 

På grund av de utmanande fysiska aspekterna i att ta sig till Sveriges gräns från Mellanöstern har unga och friska män varit överrepresenterade i vår flyktingström medan kvinnor, små barn och äldre lämnats kvar i just de flyktingläger som drabbats av nedskärningarna i svenskt bistånd. 

Ironiskt nog har detta skett samtidigt som Sverige har haft sin ”första feministiska regering”. Vad hände med en feministisk migrationspolitik?

Om det är legitimt att stödja den politik som hjälpt framför allt unga män samtidigt som kvinnor, små barn och äldre lämnats i underfinansierade flyktingläger måste det också vara legitimt att rikta kritik mot den politiken. 

Medan Kanada hyllades för sin politik med flyktingkvoter som fokuserade på att ta emot familjer framför ensamma män kallades de som tog upp flyktingkvoter som en lösning i Sverige för rasister. 

Märkligt nog kom dessa anklagelser ofta från samma personer som hyllade den kanadensiska politiken, något som visar att det tyvärr ofta är viktigare att vara politiskt korrekt än korrekt.

Jag menar också att en grundläggande utgångspunkt som lett fram till vårt politiskt korrekta debattklimat i media ironiskt nog är rasistisk. För grunden till att personer med utländsk bakgrund skyddas från kritik handlar om att media inte håller dem till samma standard som majoritetsbefolkningen. 

De förväntar sig att invandrare inte är lika toleranta och progressiva i frågor som kvinnor och HBTQ-personers rättigheter. Detta ser vi tydligt när debattörer som Amineh Kakabaveh blir tystade av media när hon kritiserar regressiva värderingar i svenska förorter. 

Ska vi vara så progressiva som vi säger oss vara måste vi ge människor med utländsk bakgrund samma respekt som vi ger alla andra. Att inte hålla minoriteter till samma standard som majoritetsbefolkningen är inte bara förminskande utan visar på vilka fördomar media har. 

Svenska media-eliten ser invandrare som några som behöver beskyddas och tas hand om av majoritetssamhället och inte som fullvärdiga medborgare som skall respekteras nog att kunna kritiseras på samma villkor som resten av befolkningen.

Jag tvivlar inte på att journalister och politiker menar väl. Men tyvärr så har de genom att motverka öppen debatt kring invandring bidragit både till att de flyktingar som behövt vår hjälp allra mest prioriterats bort och till att diskussioner kring hedersförtryck och andra problem i Sverige har tystats ner.

Det som hela Sverige måste inse är att det viktigaste inte är att skicka ut signaler om vilken god människa man är med ord, utan att faktiskt visa det med handling. 

Det börjar med att vi tydligt tar ställning för yttrandefrihet och börjar prata om våra problem öppet. Endast då kan vi skapa ett samhälle med lika möjligheter och rättigheter för alla.

Pontus Eklund

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.