Sarah Johansson skriver om att kärleken inte är åldersbestämd.
1 av 3
Sarah Johansson skriver om att kärleken inte är åldersbestämd. - Foto: Privat/Privat
2 av 3
- Foto: Privat
Sarah Johansson
3 av 3
Sarah Johansson - Foto: Privat

Min make är 37 år äldre än mig – jag har aldrig varit lyckligare

Sarah Johansson​: "I en hård värld som den vi lever i nu finns redan mycket elände. Borde man då inte åtminstone få hålla kärleken fri?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Om man frågar människor generellt så vill de flesta ha en positiv förändring i sitt liv. Men om man frågar vilka som själv vill förändras så tystnar de flesta. 

Jag skriver idag och manar till förändring. Jag är en kvinna på 30 år och lyckligt gift men det har inte alltid varit så. Efter 28 års helvete och lidande träffade jag den människa som senare skulle bli min man. 

Jag hade fortfarande ett kaos runt mig när jag klev in i hans liv och mitt uppe i förälskelseyran fick jag också börja kämpa för kärlekens skull. 

Min älskade man är nämligen 37 år äldre och det kan röra upp känslor. Mina vänner och närmaste visste hur mycket jag kämpat och de välsignade snabbt mitt förhållande när de såg vad det betydde. 

Hans vänner accepterade mig också mycket snabbt, men de jag allra minst borde brytt mig om fick stundtals ta störst plats. 

Okända människors blickar höll genom min egen osäkerhet i början på att kosta mycket av min inre frid. Tills det slog mig. Jag är ju lycklig nu. Borde inte det räcka? 

Som barn fick jag i skolan lära mig den gyllene regeln: behandla andra som du själv vill bli behandlad. 

Hur kommer det sig att de flesta av oss sedan växt upp och glömt detta? Eller väljer man att glömma? Om du tror att en enda person inte kan göra skillnad, se bara alla genom historien som på gott eller ont faktiskt gjort skillnad av gigantiska proportioner. 

Och hur påverkar inte en ynkligt liten mygga dig bara av sitt intensiva ljud? 

Att vi älskar varann min man och jag borde aldrig behöva vara tabu någonstans. Vi är båda myndiga människor med helt vanliga liv. Det borde inte angå någon annan och det borde inte heller få stjäla vår lycka.

I en hård värld som den vi lever i nu finns redan mycket elände. Borde man då inte åtminstone få hålla kärleken fri? Borde vi inte undvika att stapla normer på varann? 

Jag tycker man borde våga satsa på kärleken i alla former och varianter. Det enda som borde spela roll är de inblandade människornas egna vilja att välja att höra till någon annan. Vi har valt den vägen. Vi låter det inte få påverka oss någonsin mer. 

Tillsammans är ju var och en av er just "alla andra". Det handlar om individer som samverkar tillsammans och drar sitt strå till stacken. Det är alla vi tillsammans som gör skillnad. 

Min förhoppning idag är att jag med denna text har rört om någonting fint inom var och en av er. 

Unga, gamla, långa, korta, fattiga, rika, hårt arbetande, arbetslösa, skoltrötta, optimistiska, pessimistiska, sjusovare, vertikala, horisontala, raggare, banditer, kassörer, knäsvaga, pånyttfödda, alternativa, docksamlare, musiker, politiker, regissörer, och alla ni andra. 

Vem du än är och hur du än är, hoppas jag av hela mitt hjärta att du vill fundera en stund, kanske redan ikväll innan du somnar, kring vem du vill vara i morgon. 

Och du: glöm inte bort dig själv. Var snäll mot dig själv. Lyssna på dina egna behov också. Du föddes fin, orädd och perfekt. Låt aldrig någon ta livet och glädjen ifrån dig så som folk stal det för mig under 28 år! 

En resa på tusen mil börjar med ett första steg. Var det första steget. Och kom ihåg den gyllene regeln. Den är inte så dum. 

Sarah Johansson

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.