Josef Fransson, Oscar Sjöstedt och David Lång (SD) skriver om hur den så kallade kemikalieskatt påverkar oss svenskar.
1 av 5
Josef Fransson, Oscar Sjöstedt och David Lång (SD) skriver om hur den så kallade kemikalieskatt påverkar oss svenskar. - Foto: Ingvar karmhed/Privat/Privat/Privat
2 av 5
- Foto: Ingvar karmhed
Josef Fransson (SD)
3 av 5
Josef Fransson (SD) - Foto: Privat
Oscar Sjöstedt (SD)
4 av 5
Oscar Sjöstedt (SD) - Foto: Privat
David Lång (SD)
5 av 5
David Lång (SD) - Foto: Privat

SD: Skatten på elektronik gör att färre svenskar får jobb

SD: "Konsekvensen är att de stora elektronikjättarna redan har börjat planera för att flytta ut sina lager från Sverige".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den 1 juli implementeras en ny skatt på elektronik i Sverige. Den nya skatten går under den missvisande benämningen "kemikalieskatt", trots att den knappast kan sägas ha någon styrande effekt för att konsumenterna ska göra bättre miljöval. 

Detta eftersom skatten i princip är utformad som en ren punktskatt, där mer eller mindre varje elektronik- eller vitvara beläggs med ett påslag om 400 kronor. 

Utöver att skatten rent fördelningspolitiskt slår hårdast mot barnfamiljerna och de mindre bemedlade får den direkt skadliga konsekvenser på handeln i Sverige. Detta eftersom skatten inte kan tas ut på elektronik som köps från andra länder. 

Det här kommer att få som konsekvens att allt fler svenskar köper sina varor från kedjor som har sina lager utomlands. Det är redan idag mycket enkelt att handla på internet och välja den leverantör som erbjuder det bästa priset. 

Med denna skatt kommer Sverigebaserade elektronikföretag att få en kraftigt försämrad konkurrenssituation jämfört med de konkurrenter som har sina lager i våra grannländer. Konsekvensen är att de stora elektronikjättarna, som på beställning, redan har börjat planera för att flytta ut sina lager från Sverige. 

I motsvarande omfattning försvinner alltså jobb från Sverige. För varje jobb som försvinner omvandlas alltså en skattebetalare till en mottagare av skattefinansierade försörjningsstöd. Det slutar dock inte där, då staten dessutom kommer att gå miste om såväl arbetsgivaravgifter som momsintäkterna på de importerade elektronikvarorna då dessa istället hamnar i det land varorna inhandlas ifrån. 

Vi ska alltså introducera en broms för svensk ekonomi för att några politiker inte har förnuft att stoppa ett lagförslag som redan i utredningsskedet visade sig innebära noll miljönytta på bekostnad av jobb och skatteintäkter. 

Som sagt så planeras det nu hur Sverigebaserade företag kan flytta lager utomlands för att möta den nya situationen. När Sverigedemokraterna kommer till makten kommer vi självfallet att återställa detta otyg. Men risken är att det då redan är för sent. 

Hur lockar man tillbaka företag som redan har gjort investeringar för nya företagsstrukturer och logistikkedjor? Drivkraften för en flytt med den nya elektronikskatten är betydande.

Incitamentet för en återflytt när skatten väl tas bort är dessvärre svagt. Från Sverigedemokraternas sida har vi med kraft motsatt oss införandet av denna skatt kopplat till ovan givna argument. 

Beklagligt nog har de påstått näringslivsinriktade allianspartierna inte velat rekryteras till vårt motstånd av detta. Kanske beror det på att de är skamfyllda över att det faktiskt var Alliansen som under sitt regeringsinnehav initierade arbetet med en kemikalieskatt. 

Det är dock den sittande rödgröna regeringen som har det yttersta ansvaret för att man implementerar denna illa genomtänkta jobbförstörare. 

Än finns tid att begränsa skadan. Därför välkomnar vi varje parti att tillsammans med Sverigedemokraterna agera. Låt oss tillsammans göra ett omtag i frågan redan inför höstens budgetförhandlingar.

Josef Fransson (SD),
Näringspolitisk talesman

Oscar Sjöstedt (SD),
Ekonomiskpolitisk talesman

David Lång (SD),
Skattepolitisk talesman

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.