Angered MBIK vädjar om folkets hjälp efter skjutningarna i Angered, Göteborg.
1 av 4
Angered MBIK vädjar om folkets hjälp efter skjutningarna i Angered, Göteborg. - Foto: NTB scanpix/Privat/TT
2 av 4
- Foto: NTB scanpix
3 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Tom Andersson
4 av 4
Tom Andersson - Foto: Privat

Människor skjuts ihjäl framför våra barn – varför låter vi det pågå?

Tom Andersson: "Förra veckan blev ännu en man skjuten, och detta framför barn som inte ens fått fylla 10 år."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Tom Andersson, 24, är kommunikatör, koordinator, lagvärd och assisterande tränare för Angered MBIK.

För några veckor sedan blev en man skjuten till döds i Lövgärdet, Göteborg, cirka 500 meter från vår klubbstuga, och massvis med människor blev vittnen. 

Några månader dessförinnan blev en annan man skjuten till döds utanför vår klubbstuga, där några av våra spelare hittade honom. 

Förra veckan blev ännu en man skjuten, och detta framför barn som inte ens fått fylla 10 år. Tänk om ditt barn hade fått uppleva något liknande, hade du känt dig trygg? Hade du velat att ditt barn fortsatte idrotta på samma plats? Det vill inte våra föräldrar, de känner sig inte trygga längre.

"Träningen var den sista innan sommaruppehållet, det var avslutning och tanken var att det skulle bli mycket lek. Det hade varit ett första halvår av hård träning och ett grymt jobb från oss nya ledare för flickgruppen som tränar på Bläsebovallen. 

Men avslutningen, som ägde rum tisdagen den 13 juni, blev inte riktigt som planerad. Det blev istället en eftermiddag fylld av chock, rädsla och tårar när en man blev allvarligt skadad av flera pistolskott. 

Jag stod i mitten bland alla tjejer när det hände och trodde först att det inte var på riktigt, sen såg jag hur alla andra runt omkring började springa för livet, och då fanns det bara en tanke i mitt huvud: att skydda tjejerna. 

Jag gick sönder när jag såg hur föräldrarna kramade om sina gråtande barn. Jag är så ledsen och krossad över att oskyldiga barn behövde se något sånt här på en fotbollsplan. En av tjejerna var bara helt tyst, hon kunde inte säga något, hennes blick var tom och stirrade rätt ner i marken."

Så sammanfattar en av de inblandade ledarna situationen.Att vi som förening, eller dessa tjejer som blev vittnen till händelsen, ännu inte fått någon psykologisk hjälp är också helt absurt. Inte ens en fråga om hur de mår. Vi skäms!

Kontentan utav denna skjutning blir att massvis med barn nu måste lämna vår förening. Deras föräldrar anser att det inte finns tillräckligt mycket trygghet för att deras barn skall få spela fotboll här, i en stadsdel som tagit fram massvis med duktiga fotbollsspelare och andra idrottsutövare som lyckats sätta Sverige och Angered på kartan.

Dagligen går vi oroliga för att något skall hända våra ungdomar, och nu har det hänt. Nu vädjar vi om er hjälp, ett sista försök att förbättra situationen i Angered. 

Snart rinner bägaren över. Vi har fått nog och tålamodet från vår sida börjar ta slut. Det är dags att hjälpa oss innan fler barn blir offer för mord, bränder, skadegörelse och all annan skit som försiggår. Det är nu eller aldrig: ta bort våldet, annars försvinner vi.

Här följer en historia om oss, vad vi står för och varför ni ska hjälpa oss.

Sedan 2012 har Angered MBIK (tidigare Angered FC) existerat. Det är fem år, i fyra år bedrev vi hela vår verksamhet på Bläsebovallen, Hjällbo innan vi av en ren tillfällighet slog oss samman med den anrika klubben Marieholm BoIK, hemmahörande på Lövgärdesplan, Lövgärdet. 

Resan hit har varit lång och riktigt tuff för många av oss men vi har kämpat på egen hand utan er hjälp. Än idag har vi väldigt många aktiva lag kvar på Bläsebovallen på grund av att de bor i Hjällbo och andra mindre områden i närheten. 

Under fyra års tid har vi fått använda ett förråd på 10 kvadratmeter som 5 till 10 lag fått dela på, ett förråd med trasiga väggar utan fönster och ventilation. Under fyra års tid har vi med väldigt små ekonomiska medel lyckats växa och bli en utav Göteborgs absolut största ungdomsföreningar sett till medlemsantalet. 

En förening där vi dels tar hand om de som enbart vill spela för att de tycker det är roligt med fotboll, men även de som tar fotboll på största allvar, de som har en vilja att bli bäst. 

Medlemmarna är mestadels hemmahörande i Angered och vi ledare har i fyra års tid jobbat aktivt med att försöka få bort spelarna från dumheter och kriminalitet för att istället vara fysiskt aktiva, lägga mer tid på skolan och få killar och flickor att hitta en gemenskap där de finner glädje och utvecklas som människor.

Följande text är föreningens värdegrund:

"Angered MBIK är en förening som vill utöka möjligheterna för idrottsutövande för ungdomar i Angered, men självklart välkomnas alla!Angerd MBIK:s mål är att öka sysselsättningen för ungdomar samt vara en mötesplats, där gemenskap är nyckelordet. Vi är Angered MBIK, vi är folkets lag!"

Under 2016 fick vi ett besked att Bläsebohallen skulle rivas tillsammans med den mindre gymnastikhallen i huset bredvid samt skolan, vilket gör att vi inte längre kommer att ha någonstans att förvara vårt material.

Vi kommer inte heller att ha någonstans att byta om, och i värsta fall ingenstans att träna och ge våra ungdomar chansen att på ett praktiskt och rimligt sätt utöva sporten de sätter framför allt annat.  

Beslutet att riva och bygga nytt är i sig självklart helt fantastiskt. Det ger ungdomarna i Hjällbo en möjlighet att få gå på en nybyggd fräsch skola, med en ny idrottshall, vilket sprider glädje och harmoni. 

Men om utfallet skulle bli det värsta så behöver en halv förening läggas ned vilket gör att hela det samhällsarbete vi lägger ned går i kras och att massvis med ungdomar på egen hand måste förflytta sig till många andra delar av Göteborg.

Allt vi begär är er hjälp, i detta specifika fall skulle vi vilja ha tillgång till Bläsebovallen under ombyggnationen av skolan och någonstans att förvara material samt någonstans för ungdomarna att byta kläder. Dessutom behöver vi polisiär upprustning som skyddar våra medmänniskor.

Vi är säkra på att de flesta har god kännedom kring vad Angered är för stadsdel, en stadsdel som måste polariseras och bli tryggare. Det blir den inte genom att ta bort 400 ungdomar från en fotbollsförening. Vad vill ni göra för att säkerställa miljön för dessa barn? 

Jag är säker på att polisen hellre ser 400 ungdomar som tränar och sparkar boll än 400 ungdomar som inte har någon fritidsaktivitet. Tänk om bara hälften av barnen börjar vistas på Hjällbo torg och andra större mötesplatser i Angered. 

Tänk om hälften av dessa ungdomar börjar med småkriminella gärningar som att slå sönder busskurer, stjäla från affärer och eller från de äldre damer och herrar som tidigare kunnat gå runt lugnt. 

Vi är säkra på att ni som läser detta också vill att ungdomarna ska kunna känna trygghet och hitta glädje i vardagen. 

Vi tror inte att ni vill jobba i motvind och få högre kostnader när vi håller problemen borta, vi tror att ni vill göra Angered till en trygg plats igen med små kostnader för samhället, men då finns det bara en utväg, att hjälpa oss!

Stå upp mot våldet tillsammans med oss, vi klarar det inte på egen hand längre.

Dela gärna artikeln så att den får den spridnings som krävs!

Ledarna i Angered MBIK

Tom Andersson,
Kommunikatör

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.