Leo Gerdén tycker att Sverige ska ha fri invandring.
1 av 3
Leo Gerdén tycker att Sverige ska ha fri invandring. - Foto: NTB scanpix/Privat
2 av 3
- Foto: NTB scanpix
Leo Gerdén
3 av 3
Leo Gerdén - Foto: Privat

Tillåt fri invandring till Sverige – det vinner alla på!

Denna text är hämtad från bloggen leogerden.blogg.se.

Leo Gerdén: "Ingen människa väljer var en föds, men alla ska ha möjligheten att välja var en vill leva."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Leo GerdénTwitter.

Regeringsstyrkor bombarderar människors hem. Barn svälter. Homosexuella begravs levande. IS skördar människoliv. Städer översvämmas. Stater förtrycker sin egen befolkning. Människor flyr, och de är 60 miljoner.

Samtidigt som vi vet att detta sker, vill regeringen och en majoritet i riksdagen stänga Sveriges gränser. Under en period med många skyddsbehövande väljer vi att överge dem. Överge tiotals miljoner barn. 


Vi vänder ryggen till när HBTQ-flyktingar utvisas och riskerar förföljelse. Ensamkommande barn sitter på svenska asylboenden, bara för att vänta på deras 18-årsdag och att utvisas till Afghanistan, ett land UD avråder svenskar att åka till. 


Men tydligen är det okej om barn lever där. Det är ju inte vårt ansvar. Det enda rimliga att göra i den här situationen är att öppna gränserna. 


Det är märkligt att vi beviljar en människa som flyr från krig uppehållstillstånd, men inte någon som flyr på grund av fattigdom och svält. Därför måste Sverige tillåta fri invandring.


Framförallt bör gränskontrollerna avskaffas och den tillfälliga asyllagen skrotas. Därefter står vi inför en rad utmaningar. Framförallt måste mottagningssystemet förändras från grunden. 


Migrationsverket är alldeles för ineffektivt och dyrt. Ansvaret för mottagandet måste fördelas på ett bättre sätt och arbetsmarknaden bli bättre.

Jag vill inte införa fri invandring över en natt. Det leder självklart till en ökad migration till Sverige, vilket dagens system inte klarar av på ett optimalt sätt. Först måste vi ändra systemen och gradvis öppna gränserna med målet att införa en helt fri invandring.

Nu är det många som undrar: "Men alla våra fattigpensionärer då? Ska de svälta medan vi släpper in en massa flyktingar?". Självklart inte. Att låta fler människor komma till Sverige är inte bara en humanitär vinst, utan också en långsiktig investering för landet. 

När dessa människor har kommit in i arbete genererar de skatteintäkter till staten. Skatteintäkter som gör att vi kan satsa på pensionärer och hela välfärden.

Invandring är dessutom en förutsättning för en fungerande välfärd. Nästan en tredjedel av alla läkare och en fjärdedel av alla tandläkare har utländsk bakgrund. Vi behöver invandring för att vi ska kunna ta hand om våra äldre.

Det här behöver inte innebära att vi ändrar på några svenska traditioner eller värderingar. Men vi kan inte heller tvinga andra att dela dem. Mångkultur och öppenhet leder till utveckling. Det är i mötet mellan olika människor som fördomar utmanas.

Ingen människa väljer var en föds, men alla ska ha möjligheten att välja var en vill leva. I ett liberalt samhälle måste vi ha helt fri invandring som målsättning. Det är något alla länder borde sträva efter, men Sverige måste också våga gå före.

Och nej, ALLA kommer inte komma hit. Däremot kommer betydligt fler göra det, men med bättre mottagningssystem, flexiblare arbetsmarknad och färre rasistiska myter kommer hela samhället gynnas av det.

Leo Gerdén

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.