Nätverket för progressiv samhällsutveckling skriver om hur arbetarrörelsen ska knäcka SD-koden.
1 av 3
Nätverket för progressiv samhällsutveckling skriver om hur arbetarrörelsen ska knäcka SD-koden. - Foto: Privat/TT
Jimmie Åkesson (SD)
2 av 3
Jimmie Åkesson (SD) - Foto: Claudio Bresciani/TT
Magnus Manhammar (S), Hans Palmqvist och Ida Harju Håkansson
3 av 3
Magnus Manhammar (S), Hans Palmqvist och Ida Harju Håkansson - Foto: Privat

Tillsammans kan arbetarrörelsen knäcka SD-koden

Nätverket för progressiv samhällsutveckling: "Vi måste samordna oss och ta fajten för att skapa framtidshopp i varenda by och bostadsområde."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Fakta om Nätverket för progressiv samhällsutveckling

Ett nätverk vars syfte är att sprida kunskap om hur man bäst arbetar mot rasistisk politik och intoleranta värderingar. 

I Almedalen arrangerar nätverket seminariet ”Så knäcker vi SD-koden 2018”.

Ibland känns det som att vad vi än gör så fortsätter Sverigedemokraternas opinionssiffror att peka uppåt. 

Ska vi ta debatten? Ska vi ignorera dem? Går det att knäcka deras kod för framgång? Klart att det går. Men det finns inget universalsvar för alla att anpassa sig efter. Varje organisation har sina egna metoder. Varje parti hittar svar i sin egen ideologi. 

Sedan Sverigedemokraterna tog sig in i riksdagen har olika rörelser och organisationer testat ett flertal strategier och metoder. En del har fungerat mindre bra, andra har varit goda men saknat tajming. Nu behöver arbetarrörelsen lära oss av de goda exemplen, släppa prestigen och hitta vår gemensamma strategi. 

Att slå tillbaka de mörka krafter som nu hotar demokratin handlar om att stå upp för de värderingar som vår rörelse är sprungen ur. Mot en sådan utmaning räcker det inte att enskilda förbund, systerorganisationer eller lokala partiavdelningar höjer sig i kampen. 

Det krävs en injektion som får alla delar av rörelsen att tillsammans motverka intoleranta värderingar. Från Hyresgästföreningen till Fonus, från PRO till Unga Örnar, Kooperationen till Riksbyggen. 

Att vara en progressiv kraft i detta kräver delaktighet från, men framför allt samordning av, hela rörelsen. När fler och fler röstar på Sverigedemokraterna, och fler väljare kommer från LO-kollektivet, blir det tydligt att Socialdemokraterna har misslyckats behålla många av sina kärnväljare. 

Det är lätt att dra slutsatsen att arbetarrörelsen inte längre är tillräckligt stark för att vända detta. Ingenting kunde vara mer fel. Arbetarrörelsen är stark. 

Sverige har högst facklig organisationsgrad i världen, varannan konsument handlar varor från någon av kooperationens alla affärer, det är en självklarhet för många att som hyresgäst organisera sig i den förening som förhandlar fram landets hyror, många tecknar våra försäkringar genom arbetarrörelsens bolag, tankar bilen i en medlemsägd kedja, ja, många till och med begraver sig via ett bolag som är sprunget ur de demokratiska ideal som nu hotas. 

Vår rörelses övertygelse om ett samhälle för alla står i direkt kontrast mot Sverigedemokraternas splittrande politik. Därför är det en gåta varför det inte sker en större ansats till kamp från arbetarrörelsen. Med vår närvaro i hela landet har vi ett outnyttjat organisatoriskt övertag som ingen annan rörelse kan skryta med. 

På många håll görs det redan viktiga insatser. Men nu handlar det om att lära av varandra, både inom och utom rörelsen. Kopiera positiva exempel. Samordna oss och ta fajten för att skapa framtidshopp i varenda by och bostadsområde. I hela Sverige. 

Vi har gjort det förut. Vi vet att det går. Tillsammans kan vi göra det igen.

Magnus Manhammar,
riksdagsledamot (S) och initiativtagare till Nätverket för progressiv samhällsutveckling

Ida Harju Håkansson,
redaktör för Alliansfritt Sverige

Hans Palmqvist,
ombudsman IF Metall

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.