Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det finns likheter mellan Moderaternas och Trumps miljöpolitik

- 10/07/2017, 14:01
Sebastian Rasmusson (SSU) jämför Moderaternas miljöpolitik med Donald Trumps.
1 av 4

Sebastian Rasmusson (SSU) jämför Moderaternas miljöpolitik med Donald Trumps.

Anna Kinberg Batra (M)
2 av 4

Anna Kinberg Batra (M)

Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT

Donald Trump.
3 av 4

Donald Trump.

Evan Vucci

Sebastian Rasmusson (SSU)
4 av 4

Sebastian Rasmusson (SSU)

Sebastian Rasmusson (SSU): "Världen befinner sig i en avgrundsdjup, brinnande klimatkris."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För 50 år sedan, 1 juli 1967, startade Naturvårdsverket sin verksamhet efter ett beslut av Tage Erlanders socialdemokratiska regering. Myndigheten blev världens första nationella miljömyndighet. 

I 50 år har Naturvårdsverket utgjort grunden för hela Sveriges statliga miljöarbete. I 50 år har Naturvårdsverket främjat svensk miljö- och klimatforskning. I 50 år har Naturvårdsverket arbetat oförtröttligt för en ekologiskt trygg och hållbar framtid. 

Svenska folket har Naturvårdsverket att tacka för mycket. Myndigheten hade en avgörande betydelse när Sverige blev den gröna stormakt vi är idag. I vår samtid behöver varje stat en stark miljömyndighet mer än någonsin. 

Världen befinner sig i en avgrundsdjup, brinnande klimatkris. Utan myndigheter som kan samordna nationellt och internationellt klimatarbete så sjunker mänskligheten varje dag djupare ner i klimatkrisen. 

Därför blir jag förbannad över att det finns krafter i Sveriges som vill lägga ner Naturvårdsverket. I en debattartikel och en Facebookvideo från februari i år och listar MUF ett urval av de myndigheter som förbundet vill lägga ner. 

En av dessa myndigheter är Naturvårdsverket. Anledningen tycks vara att bekosta skattesänkningar. Men det går inte att bedriva en ungdomsvänlig politik och samtidigt finansiera skattesänkningar med nedskärningar i klimat- och miljöarbetet. 

Klimatkrisen är en gigantisk utmaning med potentiellt förödande effekter på min generations framtid. Då duger det inte att välja skattesänkningar framför gedigna satsningar på grön hållbarhet. 

Vi glömmer lätt att det faktiskt finns små men allvarliga likheter mellan Trumps miljöpolitik och Moderaternas.

M vill skära bort 25 procent av den totala miljöbudgeten och slopa viktiga miljöskatter. Trump vill skära bort 30 procent av den amerikanska miljömyndigheten EPA:s anslag. 

Och det faktum att deras ungdomsförbund inte bara vill göra nedskärningar i Sveriges miljömyndighet utan till och med lägga ner hela myndigheten är minst sagt alarmerande. 

Jag betvivlar inte att Moderaterna (till skillnad från Trump) vill stoppa klimatförändringar och miljöförstöring. Det som saknas är modet och kunskapen som krävs för att kliva ut ur sin liberalkonservativa safe zone och inse att marknadsekonomin inte ensam kommer lösa klimatkrisen.

Sebastian Rasmusson,
Ordförande SSU Härnösand