Sebastian Rasmusson (SSU) jämför Moderaternas miljöpolitik med Donald Trumps.
1 av 4
Sebastian Rasmusson (SSU) jämför Moderaternas miljöpolitik med Donald Trumps.
Anna Kinberg Batra (M)
2 av 4
Anna Kinberg Batra (M) - Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT
Donald Trump.
3 av 4
Donald Trump. - Foto: Evan Vucci
Sebastian Rasmusson (SSU)
4 av 4
Sebastian Rasmusson (SSU)

Det finns likheter mellan Moderaternas och Trumps miljöpolitik

Sebastian Rasmusson (SSU): "Världen befinner sig i en avgrundsdjup, brinnande klimatkris."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För 50 år sedan, 1 juli 1967, startade Naturvårdsverket sin verksamhet efter ett beslut av Tage Erlanders socialdemokratiska regering. Myndigheten blev världens första nationella miljömyndighet. 

I 50 år har Naturvårdsverket utgjort grunden för hela Sveriges statliga miljöarbete. I 50 år har Naturvårdsverket främjat svensk miljö- och klimatforskning. I 50 år har Naturvårdsverket arbetat oförtröttligt för en ekologiskt trygg och hållbar framtid. 

Svenska folket har Naturvårdsverket att tacka för mycket. Myndigheten hade en avgörande betydelse när Sverige blev den gröna stormakt vi är idag. I vår samtid behöver varje stat en stark miljömyndighet mer än någonsin. 

Världen befinner sig i en avgrundsdjup, brinnande klimatkris. Utan myndigheter som kan samordna nationellt och internationellt klimatarbete så sjunker mänskligheten varje dag djupare ner i klimatkrisen. 

Därför blir jag förbannad över att det finns krafter i Sveriges som vill lägga ner Naturvårdsverket. I en debattartikel och en Facebookvideo från februari i år och listar MUF ett urval av de myndigheter som förbundet vill lägga ner. 

En av dessa myndigheter är Naturvårdsverket. Anledningen tycks vara att bekosta skattesänkningar. Men det går inte att bedriva en ungdomsvänlig politik och samtidigt finansiera skattesänkningar med nedskärningar i klimat- och miljöarbetet. 

Klimatkrisen är en gigantisk utmaning med potentiellt förödande effekter på min generations framtid. Då duger det inte att välja skattesänkningar framför gedigna satsningar på grön hållbarhet. 

Vi glömmer lätt att det faktiskt finns små men allvarliga likheter mellan Trumps miljöpolitik och Moderaternas.

M vill skära bort 25 procent av den totala miljöbudgeten och slopa viktiga miljöskatter. Trump vill skära bort 30 procent av den amerikanska miljömyndigheten EPA:s anslag. 

Och det faktum att deras ungdomsförbund inte bara vill göra nedskärningar i Sveriges miljömyndighet utan till och med lägga ner hela myndigheten är minst sagt alarmerande. 

Jag betvivlar inte att Moderaterna (till skillnad från Trump) vill stoppa klimatförändringar och miljöförstöring. Det som saknas är modet och kunskapen som krävs för att kliva ut ur sin liberalkonservativa safe zone och inse att marknadsekonomin inte ensam kommer lösa klimatkrisen.

Sebastian Rasmusson,
Ordförande SSU Härnösand

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.