Tomas Tobé (M) tycker att Anders Ygeman (S) inte tar sitt ansvar för att återskapa tryggheten i Sverige.
1 av 4
Tomas Tobé (M) tycker att Anders Ygeman (S) inte tar sitt ansvar för att återskapa tryggheten i Sverige. - Foto: TT/TT/TT
Anders Ygeman (S)
2 av 4
Anders Ygeman (S) - Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
3 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Tomas Tobé (M)
4 av 4
Tomas Tobé (M) - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Tomas Tobé (M): (S)nigelfart duger inte i rättsfrågorna, Ygeman

Tomas Tobé (M): "Tre år har gått förlorade vad gäller tryggheten i Sverige."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under Anders Ygeman (S) som inrikesminister har Sverige en nationell trygghetskris samtidigt som svensk polis saknar förutsättningar att göra sitt jobb. 

En ansvarsfull regering borde ta läget på största allvar och agera handlingskraftigt. I stället har tre år gått förlorade vad gäller tryggheten i Sverige.

Närmare en tredjedel av alla kvinnor känner sig otrygga på kvällen i sitt eget bostadsområde. 12 procent är så pass otrygga att de inte går utanför dörren. Kvinnors otrygghet har aldrig, sedan BRÅ startade sina mätningar 2006, ökat så mycket som nu. Även otryggheten i hela befolkningen har ökat.

Utvecklingen i särskilt utsatta områden runt om i landet är närmast ett hån mot den stora majoriteten hederliga och laglydiga människor som bor där och som vill göra det bästa för sig och sina barn.

Polisens utredningsresultat är det lägsta på 16 år. Till exempel klaras bara vart åttonde misshandelsfall upp. Anders Ygeman tar inte sitt ansvar för att återskapa tryggheten i samhället. Passiviteten är påtaglig. På några punkter är det särskilt tydligt:

Svensk polis lämnas därhän. Satsningarna på polisen har dröjt och dessutom varit helt otillräckliga. De 700 miljoner kronor som regeringen tillförde i vårändringsbudgeten 2017 motsvarar inte de behov som finns, utan det handlar snarare om att täcka underskott inom myndigheten. 

Särskilda satsningar för lönehöjningar inom polisen saknas. Utredningsresultaten har inte vänt och trots att Ygeman utlovat ”kraftfulla åtgärder” vid årsskiftet så fortsätter han mer än ett halvår senare att hålla Rikspolischefen om ryggen.

Blåljuspersonalen får vänta på ett starkare rättsligt skydd. För precis ett år sedan aviserade Stefan Löfven straffskärpningar för attacker mot blåljuspersonal. 

Trots den akuta situationen väntade regeringen till slutet av december 2016 innan utredningen tillsattes. Utredningen ska också redovisas senast i juni 2018. Skärpt lagstiftning kommer därför att dröja till efter nästa val. Det duger inte.

Viktiga insatser kommer inte på plats. Polisen bör kunna sätta upp kameror på brottsutsatta platser för att öka tryggheten och se till att fler brott klaras upp. Att som regeringen förlänga processen och först gå vidare med ett sådant förslag i ett senare steg är oacceptabelt.

Ytterligare exempel på regeringens passivitet är att ingen straffskärpning för bostadsinbrott har genomförts trots riksdagsbeslut om införandet av en ny brottsrubricering, inbrottsstöld, samt att inga straffskärpningar för brott mot knivlagen har införts trots utfästelser från regeringen.

Moderaternas idé är en annan. Vi vill tillföra långsiktiga resursförstärkningar till svensk polis och satsa på höjda polislöner, straffen för attacker mot blåljuspersonal ska skärpas och vi vill ta ett helhetsgrepp om kriminalpolitiken så att Sverige agerar hårt mot brottsligheten.

En moderatledd alliansregering kommer att se till att tryggheten i samhället säkras och att lag och ordning upprätthålls i hela landet.

Tomas Tobé (M),
Ordförande i riksdagens justitieutskott

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.