Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stefan Löfven är Sveriges svar på Donald Trump

- 14/07/2017, 17:25
Johan Öberg tycker att det finns likheter mellan Donald Trump och Stefan Löfven.
1 av 4

Johan Öberg tycker att det finns likheter mellan Donald Trump och Stefan Löfven.

Privat/Evan Vucci/TT

Donald Trump
2 av 4

Donald Trump

Evan Vucci

Stefan Löfven
3 av 4

Stefan Löfven

Vilhelm Stokstad / Vilhelm Stokstad/TT

Johan Öberg
4 av 4

Johan Öberg

Privat

Johan Öberg: "Vi har en statsminister som normaliserar förnekelse och lögn."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Stefan Löfven har nu givit sig in i Trump-argumentationens djupa vatten där han förnekat den statistik som visar att SD är största parti inom arbetarsegmentet, det vill säga där Socialdemokraterna traditionellt haft sitt största väljarstöd.

"Jag köper inte den bilden. Nej, jag köper inte den bilden!", är statsministerns uttryck. I en TV4-intervju förnekar han statistiken och köper inte vad fakta visar.

Donald Trump har vänt nyhetsbolagen och journalisterna ryggen genom att i många fall kategorisera deras alster och fakta som "fake news". Detta har kritiserats och ifrågasatts, inte bara i USA, utan här i Sverige.

Vad säger våra mediehus om Löfvens sätt att förneka fakta? Någon som ifrågasätter hans retorik? Han gjorde samma sak när polismannen Peter Springare i Örebro uttalade sig om hur polisen var tyngd av ärenden där flertalet var brott kopplade till första generationens invandrare. 

Springare lade fram en bild, baserat på hans egna upplevelser, hur arbetssituationen var för honom och hans lokala polismyndighet. Löfven gick då ut och sade att Springare hade fel.

Fel hade han (Springare alltså), med största sannolikhet utan att Löfven ens kollat upp situationen eller hade underlag för att säga så. 

Löfven hade istället kunnat ta till sig kritiken och bett om att få undersöka saken och återkomma med kommentarer. Men nej, Springare hade fel och nu dissar han statistiken om att SD är störst bland arbetare genom att säga; "Jag köper det inte".

Vare sig SVT, Expressen, DN, SvD, TV4, Aftonbladet, Sveriges Radio med mera ifrågasätter hans resonemang. Löfvens uttalande gör att det SCB, Novus och övriga statistikföretag lägger fram är fel, lögn och skitsnack. Inget att köpa. Han påstår att en medarbetare på polisen har fel, utan att ha på fötterna för sitt uttalande. 

Jag kallar det för härskarteknik, och så länge han får bli oemotsagd då siffror och uttalanden inte pekar i hans riktning, har vi en situation där vår statsminister normaliserar förnekelse och lögn. Kan han, kan väl alla andra göra det. Grattis Sverige!

Johan Öberg

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.