1 av 2
- Foto: SVENSKA DAGBLADET
Douglas Ahlberg
2 av 2
Douglas Ahlberg - Foto: Privat

Sverige ska inte vara otryggt – sätt upp fler övervakningskameror

Douglas Ahlberg: "Sverige ska inte vara ett land där medborgarna känner sig otrygga över att gå på gator och torg."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Douglas Ahlberg är 20 år och bosatt i Stockholm.

Han är aktiv inom Moderata ungdomsförbundet.

Följ Douglas på Twitter.

Polisens arbete med ökad kameraövervakning är viktig och har gett goda resultat, men tillståndsprocessen för kameraövervakning är resurs- och tidskrävande. Detta gör att arbetet blir ineffektivt och viktig brottsbekämpning och brottsförebyggande går förlorat. 

Situationen i några av Stockholms mest drabbade områden har länge sett dyster ut. Kriminella har fått en allt större närvaro i områdena vilket resulterat i en allt större osäkerhet bland de bosatta. 

Sverige ska inte vara ett land där medborgarna känner sig otrygga över att gå på gator och torg, en förälder skall känna sig trygg när den går till matvarubutiken och ett barn skall inte behöva ta den där omvägen för att inte gå igenom parken. 

När brottsligheten ökar i många av Sveriges storstäder vet vi att vårt samhälle är på väg åt fel håll. Det är mycket som behöver göras: fler poliser, mer resurser, bättre brottsförebyggande strategier samt ökad kameraövervakning i utsatta områden är en viktig del i det arbetet. 

I Stockholmsförorten Tensta har man ökat kameraövervakningen på utsatta platser vilket möjliggjort en kontinuerlig övervakning för polisen. Kameror har gjort det lättare för polisen att identifiera gärningsmännen bakom ett flertal brott och har under den senaste tiden resulterat i en minskning av brott i området. 

Vid ett besök i Tensta av Anna Kinberg Batra och Tomas Tobé var det inspirerande att höra att boende i området känt sig tryggare under de senaste månaderna tack vare polisens övervakningsinitiativ. 

Kameraövervakningen är en metod som snabbt och effektivt ger goda resultat, men polisen saktas idag ned i tillståndsprocessen för ökad kameraövervakning. 

Alla kameror polisen planerar att sätta upp på längre tid måste idag godkännas av länsstyrelsen, denna process tar ofta väldigt lång tid och tar resurser från polisen som skulle kunna användas mer effektivt. 

Det är väl känt att polisens resurser är begränsade och därför är det extra viktigt att resurserna används effektivt och resultatinriktat. Självklart är det viktigt att det finns ramar och regelverk för var och hur polisen skall sätta upp kameror, men processens helhet måste gå snabbare och framförallt smidigare. 

För att effektiviteten ska öka krävs det att polisen har möjligheten att sätta upp kameror snabbare och mer effektivt utan länsstyrelsens godkännande. 

Polisen bör istället själva, utifrån reglering i lag, få avgöra om kameror ska få sättas upp på särskilt brottsutsatta och strategiskt viktiga platser.

Douglas Ahlberg

/
/
Muf
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.