Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Homofobi är en del av Kristdemokraterna – här är bevisen

Sebastian Rasmusson anser att det förekommer homofobi inom Kristdemokraterna.
1 av 4

Sebastian Rasmusson anser att det förekommer homofobi inom Kristdemokraterna.

Privat/TT/AP

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
2 av 4

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

Jessica Gow / Jessica Gow/TT

3 av 4

AP

Sebastian Rasmusson.
4 av 4

Sebastian Rasmusson.

Privat

Debatt | 03/08/2017 14:12

Sebastian Rasmusson: "Faktumet att det tog KD fram till 2015 att ta ställning för homoadoption visar tydligt hur trögt och omodernt partiet är."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I måndags, 31 juli, startade Stockholm Pride för tjugonde året i rad. I 20 år har Nordens största HBTQ-festival utgjort en fantastisk plattform i kampen för ett jämlikare samhälle genom att synliggöra HBTQ-frågor. 

Idag är Pride-rörelsen fortfarande lika nödvändig som 1998. Hatiska krafter utgör fortfarande ett stort hot mot HBTQ-personer på flera platser runt om i världen. 

Även i Sverige är intoleransen väldigt närvarande i flera organisationer. I nazistiska grupper som Nordiska Motståndsrörelsen har trans-, bi- och homofobiska åsikter länge frodats. 

Men det är kanske ingen större överraskning att en sådan sektliknande extremgrupp förespråkar hat. Vad som kanske är mer skrämmande är att det finns öppen HBTQ-fientlighet i den kristdemokratiska rörelsen 2017.

"Ser i sociala medier att perversa veckan dragit i gång i Stockholm. Finns det nåt slags filter för att förskonas från uppdateringar därifrån?". Så skrev KDU-toppen Adam Davidsson på Twitter om Pridefestivalen. 

Davidsson är förbundsstyrelseledamot i KDU och har tidigare varit ordförande för KDU i Skåne. Det är ingen enskild händelse. I den kristdemokratiska rörelsen har HBTQ-fientliga krafter länge funnits. 

Förra året skrev till exempel KD-politikern Kauko Antbacke ett inlägg på Facebook där han likställer Pride-flaggan med IS-flaggan och skriver att Pride inte tillhör "vår kultur". 

När Antbacke skrev Facebookinlägget var han gruppledare för KD i Alvesta och distriktsstyrelseledamot för KD i Kronobergs län. En politisk fråga där KD länge hade en HBTQ-fientlig inställning är homoadoption. 

Sedan 2003 har det varit tillåtet i Sverige för homosexuella par att adoptera. Det dröjde dock till 2015 innan KD:s partistyrelse tog ställning för homosexuellas rätt att adoptera. Det beslutet mötte ett stenhårt motstånd i partiet och kritiserades av flera KD-toppar. 

Det faktum att det tog KD fram till 2015 att (oenigt) ta ställning för homoadoption visar tydligt hur trögt och omodernt partiet är. 

Ytterligare ett exempel på homofobin i KD är pingstpastorn Tommy Dahlman som 2014 kandiderade till riksdagen för KD. Han har gjort grovt homofobiska uttalanden under 2015. 

I en debattartikel i tidningen Dagen skrev han tillsammans med 21 andra pastorer att homosexualitet är en synd. Dahlman har också sagt att homosexuella bör leva i celibat om de vill undvika att komma till helvetet. 

KD-, och KDU-toppar brukar bestämt avisa alla påståenden om partiets HBTQ-fientlighet. Trots att en person i KDU:s ledning kallar personer som firar sina medborgerliga rättigheter för ”perversa”. 

Trots att en KD-politiker likställer IS med Pride-rörelsen. Trots att en före detta kristdemokratisk riksdagskandidat kallar homosexuella för syndare. 

Det är tydligt att det finns starka HBTQ-fientliga krafter i KD, och det måste partitopparna göra upp med.

Sebastian Rasmusson,
Ordförande SSU Härnösand

Håller du med?