Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

LUF: Sverige ska inte stödja förtryck av HBTQ-personer

- 04/08/2017, 15:34 -
1 av 5

AP/Dennis Lindbom/Privat/Erika Apell

2 av 5

AP

3 av 5

Dennis Lindbom

4 av 5

Privat

5 av 5

Erika Apell

LUF: "Våra skattepengar används till att finansiera länder och organisationer som motarbetar rätten att öppet älska den man vill."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Just nu pågår Stockholms Pride, en festival för att manifestera kärlek, tolerans och friheten att vara den man själv vill. Det är fantastiskt att vi kan fira kärleken så öppet. 

Kampen för HBTQ-rättigheter har kommit långt här, även om det fortfarande finns mycket att göra. Det finns fortfarande både lagar som måste ändras och hat som riktas mot HBTQ-personer. 

Pride uppmärksammar problem och bryter ner intolerans. Samtidigt som vi här i Sverige firar lever en överväldigande majoritet av världens HBTQ-personer utan rättigheter. 

Det är inte ovanligt att en lever under dödshot för att man älskar eller älskat fel person. Tyvärr speglar sig detta också i helgens parad där Sveriges regering leende tågar fram samtidigt som utrikespolitiken inte tar tillräcklig hänsyn till HBTQ-personers rättigheter. 

I vår omvärld är det inte ovanligt att den som är HBTQ-person riskerar att sättas i fängelse eller dödas om hen väljer att leva öppet. Det är ofta förbjudet i lag att till exempel vara homosexuell och i än fler fall är det inte kulturellt accepterat. 

Tyvärr ser Sveriges regering, med utrikesminister Margot Wallström i spetsen, uppenbart inte HBTQ-rättigheter som riktiga mänskliga rättigheter, hade man gjort det hade utrikesdepartementet agerat på ett helt annat sätt än vad de nu gör. 

Ett bra exempel på det är att man gång på gång lovordar Palestina och baktalar Israel. Detta trots att mycket få mänskliga rättigheter uppfylls i det totalitära Palestina, inte minst HBTQ-personer utsätts dagligen för förtryck. 

Ett av världens största pridefiranden firas årligen i Israel. Tel Aviv Pride fungerar som ett andningshål för HBTQ-personer från hela Mellanöstern. 

Samtidigt väljer Sveriges regering att lägga en enorm del av sina biståndspengar på att stödja diktaturen på Västbanken och Gaza som styrs av terrororganisationen Hamas. Bara nu i dagarna beslutade terrorregimen att höja ersättningen till de terrorister som begått dåd riktade mot israeler. 

På både Västbanken och i Gaza är livet svårt för HBTQ-personer som lever helt utan rättigheter. För oss är det helt oförklarligt varför Socialdemokraterna i Sverige är helt förblindade för vad de väljer att stödja. De styrande på Västbanken och i Gaza är antisemiter och starka HBTQ-motståndare. 

En regering som bryr sig om HBTQ-rättigheter borde genast dra in allt bistånd till den palestinska myndigheten. Vi vill se en förändring. 

En förändring där Sveriges utrikespolitik på riktigt tar in HBTQ-personers rättigheter i sin agenda och slutar särbehandla dem från andra mänskliga rättigheter. 

Vi vill ha ett slut på att våra skattepengar används till att finansiera länder och organisationer som motarbetar rätten att öppet älska den man vill, eller vara den man är. 

HBTQ-personers rättigheter är mänskliga rättigheter och dem ska Sverige aldrig tumma på i sin utrikespolitik.

Joar Forssell,
Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

Marcus Nilsen,
Ordförande Liberala ungdomsförbundet väst

Saga Bowallius,
Ordförande Liberala ungdomsförbundet Stockholm