Andréa Ström (M) vill införa nolltolerans mot otrygghet.
1 av 3
Andréa Ström (M) vill införa nolltolerans mot otrygghet. - Foto: Anneli Larsson/SCANPIX
2 av 3
- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Andréa Ström (M)
3 av 3
Andréa Ström (M) - Foto: Anneli Fotograf Stockholm HB / Anneli Larsson

Andréa Ström (M)​: Fler känner sig otrygga – något måste ske nu

Andréa Ström (M)​: "Några personers utsatthet får aldrig rättfärdiga andra personers otrygghet."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är torsdagskväll inne i stan och klockan är strax före 22:30. Jag ska bara springa ner till närbutiken och köpa frukost inför morgondagen. 

När jag närmar mig butiken hör jag högljudda personer som skrålar och brusar upp om vart annat. Utanför ingången står ett tiotal berusade män med muggar med mynt i och packning utspridd omkring sig. 

Jag funderar snabbt på om jag hinner till nästa närbutik innan den stänger eller om jag ska våga mig förbi dem in i butiken? Jag bestämmer mig för att gå in, och får motta några glåpord på vägen.

Väl inne i butiken möts jag av två unga kvinnor som arbetar. Den ena talar med ett vaktbolag på telefonen medan den andra sköter kassan. De är märkbart stressade över situationen utanför affären. 

När kvinnan som talat i telefon har lagt på växlar jag några ord med henne och hon berättar att männen har kommit och gått under hela kvällen. 

De har stört kunder som har gått in och ut i affären och de har varit inne ett flertal gånger i butiken och plockat på sig varor som de har tagit med sig utan att betala. De unga kvinnorna har inte kunnat göra något annat än att ringa väktare.

När jag kommer ut ur butiken har väktarna kommit och flyttat på de personer som uppehöll sig utanför. Istället står de nu 100 meter längre ner på gatan och skränar. Flera personer väljer andra vägar. Jag tar min nyköpta yoghurt under armen och skyndar hem.

Detta är bara ett av många exempel på otrygghet som jag nyligen själv har upplevt eller som andra berättar om. Under de senaste åren har antalet illegala bosättningar ökat runt om i Stockholm och allt fler människor lever på gatan. 

De flesta begår inga brott och beter sig inte illa utan har valt att åka till Sverige i hopp om att kunna samla ihop pengar här. Tyvärr blir många utnyttjade och får inte behålla några pengar själva. Vi får dessutom signaler om att missbruket i staden ökar.

Det är dags att den socialdemokratiska majoriteten tar krafttag mot otryggheten i Stockholm. Den rådande situationen hjälper varken de utsatta EU-medborgare som har tagit sig hit, eller stockholmarna som känner sig allt mer otrygga. 

I en ny Sifo-mätning som beställts av teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang uppger hela 57 procent av stockholmarna att de emellanåt inte känner sig trygga.

Jag vill se en nolltolerans mot olagliga bosättningar för att minska problematiken med sanitära problem och återupprätta tryggheten. 

Istället ska staden fortsätta att erbjuda akuta härbärgesplatser till de personer som inte har tak över huvudet. Ingen människa ska bo på gatan.

Jag vill få fram ett tiggeriförbud. Bakgrunden till att människor tar sig hit är att de är fattiga, arbetslösa och saknar tillräcklig utbildning. Inte sällan beror det på brister som korruption och diskriminering i deras hemländer. 

Hjälp till egen försörjning skapas i Rumänien och Bulgarien via stöd och kravställning från Sverige via EU. Inte genom att tigga på gatorna i Sverige.

Några personers utsatthet får aldrig rättfärdiga andra personers otrygghet. Stockholm ska vara en stad där alla människor ska kunna skapa sig en bättre framtid och där inga människor lever sina liv i parallellsamhällen på våra gator. 

Det kräver att vi är tydliga med vad som ska vara tillåtet och inte. Alla stockholmare ska kunna känna sig trygga i sin vardag. 

Andréa Ström (M)

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.