Elin Nilsson hyllar Lana Del Rey.
1 av 4
Elin Nilsson hyllar Lana Del Rey. - Foto: Privat/Evan Vucci/Ap
Donald Trump.
2 av 4
Donald Trump. - Foto: Evan Vucci
Lana Del Rey.
3 av 4
Lana Del Rey. - Foto: Ap
Elin Nilsson
4 av 4
Elin Nilsson - Foto: Privat

I Trump-tider behövs en amerikansk förebild – tack Lana Del Rey!

Elin Nilsson: "Om Donald Trump säger 'Grab them by the pussy' tar hon det tillbaka. Äger det."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det finns många parametrar som är otroligt intressanta med Lana Del Rey. Kanske framför allt att hon tycks ha skapat en egen värld, som är betydligt mer än musiken och varumärket kring artisten.

Hon var svår att placera i början då man undrade om hon var en ny 60-tals inspirerad akt och hörde hemma i det facket. Är det ens pop eller rock hon gör?

Det finns inget fack att placera henne i och världen kring henne tycks fortfarande vara lite av ett mysterium. I en samtid där allt exponeras sekund för sekund har hon lyckats behålla hemligheter. Visat att det är möjligt.

Vi svenskar har alltid älskat att drömma om USA. Och vi har tittat med beundran på de som har gjort vad Fredrik Eklund lyckats med i New York och Alicia Vikander i Hollywood. Även de som trivs i Sverige jag tagit till sig den Amerikanska drömmen. De möjligheter den står för.

På senare år har den däremot bleknat. I skuggan av Donald Trump, osäkerheten och konflikterna vilar inte blickarna lika drömskt över Atlanten längre. 

Där har Lana Del Rey lyckats vara en motpol och bevara den bilden av USA. Med sitt bildspråk och sina texter med innehåll som "I fall asleep in an American flag" och "Be young, be dope be proud, like an American" visar hon en outtröttlig stolthet över det som varit och det som kan vinnas tillbaka.

Artisten Lana Del Rey är också en feministisk ikon. Om Donald Trump säger "Grab them by the pussy" tar hon det tillbaka. Äger det. 

Med textrader som "My pussy taste like Pepsi-Cola, my eyes are wide like cherry pies. I gots a taste for men who're older. It's always been, so it's no surprise". Med låttitlar som Music to Watch Boys To och This Is What Makes Us Girls sätter hon en tonalitet för tjejer att ta till sig, inom och utanför musikbranschen.

Det finns mycket att drömma om. I Sverige och på andra sidan Atlanten. Dessa drömmar samlas i publikhavet när Lana Del Rey uppträder i Slottsskogen ikväll.

Elin Nilsson,
föreläsare

/
/
/
/
/
Relaterat
Gillar du Lana Del Rey?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.