Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

I Trump-tider behövs en amerikansk förebild – tack Lana Del Rey!

- 11/08/2017, 16:53
Elin Nilsson hyllar Lana Del Rey.
1 av 4

Elin Nilsson hyllar Lana Del Rey.

Privat/Evan Vucci/Ap

Donald Trump.
2 av 4

Donald Trump.

Evan Vucci

Lana Del Rey.
3 av 4

Lana Del Rey.

Ap

Elin Nilsson
4 av 4

Elin Nilsson

Privat

Elin Nilsson: "Om Donald Trump säger 'Grab them by the pussy' tar hon det tillbaka. Äger det."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det finns många parametrar som är otroligt intressanta med Lana Del Rey. Kanske framför allt att hon tycks ha skapat en egen värld, som är betydligt mer än musiken och varumärket kring artisten.

Hon var svår att placera i början då man undrade om hon var en ny 60-tals inspirerad akt och hörde hemma i det facket. Är det ens pop eller rock hon gör?

Det finns inget fack att placera henne i och världen kring henne tycks fortfarande vara lite av ett mysterium. I en samtid där allt exponeras sekund för sekund har hon lyckats behålla hemligheter. Visat att det är möjligt.

Vi svenskar har alltid älskat att drömma om USA. Och vi har tittat med beundran på de som har gjort vad Fredrik Eklund lyckats med i New York och Alicia Vikander i Hollywood. Även de som trivs i Sverige jag tagit till sig den Amerikanska drömmen. De möjligheter den står för.

På senare år har den däremot bleknat. I skuggan av Donald Trump, osäkerheten och konflikterna vilar inte blickarna lika drömskt över Atlanten längre. 

Där har Lana Del Rey lyckats vara en motpol och bevara den bilden av USA. Med sitt bildspråk och sina texter med innehåll som "I fall asleep in an American flag" och "Be young, be dope be proud, like an American" visar hon en outtröttlig stolthet över det som varit och det som kan vinnas tillbaka.

Artisten Lana Del Rey är också en feministisk ikon. Om Donald Trump säger "Grab them by the pussy" tar hon det tillbaka. Äger det. 

Med textrader som "My pussy taste like Pepsi-Cola, my eyes are wide like cherry pies. I gots a taste for men who're older. It's always been, so it's no surprise". Med låttitlar som Music to Watch Boys To och This Is What Makes Us Girls sätter hon en tonalitet för tjejer att ta till sig, inom och utanför musikbranschen.

Det finns mycket att drömma om. I Sverige och på andra sidan Atlanten. Dessa drömmar samlas i publikhavet när Lana Del Rey uppträder i Slottsskogen ikväll.

Elin Nilsson,
föreläsare

Gillar du Lana Del Rey?