Mika Marin köper inte idén om att tjejer ska få högre studiebidrag.
1 av 3
Mika Marin köper inte idén om att tjejer ska få högre studiebidrag. - Foto: Privat/Nyheter24/TT
Bianca Ingrosso.
2 av 3
Bianca Ingrosso. - Foto: Maja Suslin/TT
Mika Marin.
3 av 3
Mika Marin. - Foto: Privat

Mensbidrag är en usel idé, Bianca Ingrosso – här är varför

Mika Marin: "Det behöver inte alls vara så himla kostsamt att vara kvinna, om man gör rätt val."


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag läste nyligen Emilia Charlins debattartikelNyheter24, som handlade om att alla tjejer borde få minst 300 kr mer i studiebidrag, eftersom tjejer har mens. Jag hoppades in i det sista komma till den punkten där det avslöjades att artikeln var satir. Tyvärr kom jag aldrig dit.

 

Enligt Charlin, som ursprungligen fått idén till högre bidrag från kändisbloggaren Bianca Ingrosso, så är detta återkommande naturfenomen så kostsamt att ett menstillägg borde införas. 


Konstigt nog så verkar både Charlin och Ingrosso tycka att endast studerande tjejer borde få hjälp. Hur alla andra med låga inkomster, exempelvis arbetslösa, skulle lösa sina blödande finanser verkar helt ointressant för dem?

 

Enligt Charlin och Ingrosso måste kvinnor finansiera även preventivmedel, dagen-efter-piller och aborter, vilka också utgör en kostnad för hela den kvinnliga befolkningen. 


Utan att lägga några moraliska aspekter i det här påståendet: Nej, Emilia och Bianca, det är långt ifrån alla som lever så att de måste göra aborter och knapra ångerpiller dagen efter sina ligg. De flesta tar faktiskt mer ansvar för sin och andras hälsa och använder skydd.

 

Här kan man säga, att man ligger som man bäddar. Kondom är en lösning som både hindrar graviditet och skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar (vars behandling redan betalas med skattemedel!). Vid införskaffandet av kondomer är det oftast killen som står för kostnaden, och det är inte jättebilligt heller.

 

Eftersom artikeln nu var skriven på allvar ska även jag vara det och ge Emilia och alla andra tjejer med knaper ekonomi ett tips om ett mensskydd som inte orsakar infektioner, stänger inne dålig lukt, håller underlivets PH-balans och inte torkar ut slemhinnorna.

 

Jag pratar förstås om menskoppen. Den kostar som allra minst 59 kronor och håller många år. Det behöver alltså inte alls vara så himla kostsamt att vara kvinna, om man gör rätt val. Precis som vid kostnader för dagen-efter-piller och aborter. Allt handlar om dina egna val i slutändan.

 

Att kräva bidrag på bidrag är också något som får mig att se rött, och då menar jag inte bara politiskt. Studiebidrag är till för att alla, oavsett föräldrarnas inkomst, ska ha möjligheten till studier och således högre utbildning och bättre levnadsstandard när man väl studerat klart.

 

Och visst, det vilda studentlivet är en del som ingår, men att kräva att staten ska finansiera dess följder framstår närmast som ett skämt.

 

Studiebidrag är nog det bidraget som är starkast försvarbart av alla bidrag. Men bidrag på bidrag är nog det sista vårt kära bidrags-Sverige behöver. 


Istället för att fundera ut var vi ska kunna lyfta mer bidrag, behöver vi dem som funderar ut hur vi kan lösa våra problem utan att behöva ta emot pengagåvor från andra. Det är ju trots allt så, att man inte kan bota fattigdom genom att ge folk pengar.

Mika Marin

/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.