Lovisa Fhager Havdelin (Teskedsorden) svarar på Emmie Mikaelssons debattartikel.
1 av 3
Lovisa Fhager Havdelin (Teskedsorden) svarar på Emmie Mikaelssons debattartikel. - Foto: Magnus Ragnvid/Privat
Emmie Mikaelssons debattartikel.
2 av 3
Emmie Mikaelssons debattartikel. - Foto: Nyheter24
Lovisa Fhager Havdelin (Teskedsorden).
3 av 3
Lovisa Fhager Havdelin (Teskedsorden). - Foto: Magnus Ragnvid / www.ragnvid.com / Magnus Ragnvid

Att be folk sluta vara överkänsliga mot rasism – det är att förminska

Lovisa Fhager Havdelin (Teskedsorden): "Genom att tala om för folk att de inte ska vara överkänsliga förminskar vi deras upplevelser."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I en debattartikelNyheter24 den 17/8 skriver Emmie Mikaelsson att främlingsfientlighet växer sig starkare om vi motarbetar alla former av rasistiska uttalanden, och att vi istället bör välkomna frågor och kommentarer för att bidra till ett hälsosamt debattklimat.

Att sträva efter ett hälsosamt debattklimat är givetvis sunt och vårt samhälle bygger i mångt och mycket på att vi ständigt lär av varandra. 

Men att öppna upp för alla sorters frågor och kommentarer i praktiken är enligt vår erfarenhet inte vägen mot ett tolerantare samhälle.
 
Börjar vi acceptera hårda kommentarer blir gränserna mellan vad som ska tolkas som rent rasistiskt och inte genast väldigt suddig. 

Det leder till att de som uttalar sig rasistiskt kan fortsätta att vifta undan mottagarens sårade känslor med att det bara var på skoj, precis som många gör idag.
 
Teskedsorden arbetar med barn och ungdomar och vi ser på nära håll hur vardagsrasismen har negativ inverkan på vår målgrupp. 

Långt ifrån alla som blir utsatta för rasistiska uttalande är intresserade av att utbilda en annan människa i varför det inte är okej att göra sig lustig över människor på grund av deras hudfärg. 

Det är inte heller alla som blir utsatta för rasistiska så kallade skämt som är villiga att sjunka till samma nivå och replikera med något lika hårt tillbaka.
 
Även om den som blir rasistiskt bemött svarar med samma mynt är inte det en lösning för ett mer tolerant samhälle. Det skapar fientliga och intoleranta miljöer. 

Genom att tala om för folk att de inte ska vara överkänsliga förminskar vi deras upplevelser. Ingen människa är skyldig att acceptera att man gör sig lustig över hen på grund av hens utseende eller bakgrund.

Lovisa Fhager Havdelin, 
generalsekreterare och verksamhetschef, Teskedsorden

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.