Marcus Birro tycker att det är dags att Stefan Löfven lägger korten på bordet.
1 av 3
Marcus Birro tycker att det är dags att Stefan Löfven lägger korten på bordet. - Foto: Privat/TT
Statsminister Stefan Löfven.
2 av 3
Statsminister Stefan Löfven. - Foto: Vilhelm Stokstad / Vilhelm Stokstad/TT
Marcus Birro.
3 av 3
Marcus Birro. - Foto: Privat

Birro: Svensk politik just nu – en härva av lögner och skitsnack

Marcus Birro: "Trodde Stefan Löfven verkligen att han skulle kunna täta luckorna till en sådan här omfattande skandal?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Maktarrogans kan ta sig många uttryck. Att vägra svara eller helt enkelt ljuga är några klassiker. Att skicka fram medarbetare som bete och offer är ett annat. 

Att gå till hysterisk motoffensiv för att folk ska missa det egna ansvaret är ännu ett. Statsministern har nu bockat av de flesta.

Ansvaret har sipprat, som ett uppochnervänt regn, hela vägen från en myndighet och börjat falla rakt på statsministerns skrivbord. Hur mycket visste han? När visste han det? 

Varför har han hållit tyst om allt detta under så lång tid? Trodde han verkligen att han skulle kunna täta luckorna till en sådan här omfattande skandal?

I helgen avgick hans allra närmaste medarbetare, Emma Lennartsson, högst oväntat. Lennartsson är inte vem som helst. Hon var en av de allra högsta politiska tjänstemännen under statsministern. 

Att hon plötsligt avgår, som en direkt följd av skandalen runt Transportstyrelsen, vittnar om att vetskapen om vad som hände likt ett spöke går från rum till rum i regeringskansliet. 

Nu är det spöket framme vid statsministerns dörr och det spöket kommer inte försvinna förrän den gode Stefan L lägger samtliga kort på bordet utan förbehåll, utan strategi, utan arrogans, utan den här fruktansvärda maktfullkomligheten som jag tror retar skiten ur vanligt folk.

Vad visste han och när visste han det? "En bedövande dysfunktionalitet i regeringskansliet", kallade KD-politikern Mikael Oscarsson det som just nu utspelas inför öppen ridå.

Onekligen en ganska bra, om än för mild, beskrivning av tillståndet i det politiska Sverige just nu. "En arrogant och vedervärdig härva av lögner, skitsnack och krypskytte", hade också kunnat passa bra...

Marcus Birro

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.