Philip Botström (SSU) tycker att studiebidraget ska höjas – för alla!
1 av 3
Philip Botström (SSU) tycker att studiebidraget ska höjas – för alla! - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Anders Wiklund/TT
Philip Botström (SSU).
3 av 3
Philip Botström (SSU). - Foto: Privat

Det kostar att vara ung – höj studiebidraget för alla!

Philip Botström (SSU): "Vi nöjer oss inte förrän alla unga vågar drömma om mer än mat på bordet och en varm vinterjacka."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vadskulle du göra om du hade 100 kronor extra i månaden? Den fråganställde vi till våra medlemmar i samband med vårt krav påregeringen att höja studiebidraget för alla gymnasieelever.

Listanblev snabbt lång. Extra surf till mobilen, Spotify Premium ochmöjligheten att ha ett Netflix-konto samsades med önskningar om nyafotbollsskor, att kunna följa med till badhuset och att spara till encykel.

Svarenvi fick var nästan lika många som våra medlemmar. Och svaren geross en bild av hur olika vardagen kan se ut bland oss unga.

Vissasvar känns mer i hjärtat. Det är orimligt att Sverige idag harbarn och unga som lever i fattigdom. Som får ont i magen närklassen ska på utflykt för att man kanske inte har råd att följamed. Eller som möts av ett tomt kylskåp när man kommer hem frånskolan.

Förandra är studiebidraget de enda pengarna som man kan lägga påannat än det absolut nödvändiga. Att kunna köpa konsertbiljetter,kolla på serier eller spara ihop till en resa. För det finns ingetsom är mer eller mindre "rätt" att lägga sitt studiebidrag på.

Förde flesta tonåringar är studiebidraget de första pengarna som ärens egna. Att själv bestämma vad man ska lägga pengarna på är enenorm frihetskänsla. 

För att att fler ska känna den frihetenbehöver studiebidraget följa med prisutvecklingen. Studiebidragethar inte höjts sedan 2006. Men på samma tid har exempelvis enMagnum-glass gått från att kosta 14 till 21 kronor.

SSUvill att alla ska unga ska ha rätt till mer än minimum. Vi nöjeross inte förrän alla unga vågar drömma om mer än mat på bordetoch en varm vinterjacka. 

För oss är socialt och kulturellt kapitalen jämlikhetsfråga. Att ha råd att surfa på mobilen, köpasenaste versionen av FIFA eller hänga med i samtalet om det senasteavsnittet av Game of Thrones är också viktigt för att skapa enmeningsfull fritid.

Därförkräver SSU att regeringen höjer studiebidraget för alla unga medminst 100 kronor. Både för dem som behöver en ny vinterjacka ochför dem som bara vill kunna se samma serier som alla andra.

PhilipBotström,
förbundsordförande SSU

/
/
/
/
SSU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.