Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

PewDiePies utspel – ett bevis på hur rasismen normaliserats

- 11/09/2017, 14:29 -

Denna text är hämtad från bloggen mattiasjrvi.blogg.se.

Mattias Beruk Järvi reagerar på PewDiePies senaste rasistiska utspel.
1 av 3

Mattias Beruk Järvi reagerar på PewDiePies senaste rasistiska utspel.

Privat/Skärmdump YouTube/TT

Felix Kjellberg, även känd som PewDiePie.
2 av 3

Felix Kjellberg, även känd som PewDiePie.

JONAS EKSTROMER / Jonas Ekströmer/TT

Mattias Beruk Järvi.
3 av 3

Mattias Beruk Järvi.

Privat

Mattias Beruk Järvi: "PewDiePies rasistiska utspel är ingen engångsföreteelse, han är såklart ett barn av sin tid."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det klassiska uttrycket "En gång är ingen gång, två gånger är en vana" passar ganska bra in på YouTube-stjärnan Felix Kjellberg, mer känd under namnet PewDiePie, och hans upprepade rasistiska utspel.

PewDiePie var under februari månad i blåsväder då han betalt två personer för att hålla upp en skylt i en YouTube-video med texten "Död åt alla judar". 

Denna incident resulterade i att hans kontrakt med Disney avslutades och starka fördömanden världen över för att hans provokativa agerande genomsyrades av antisemitism.

Nu har PewDiePie hamnat i blåsväder igen då han under en livestream under helgen spelat online-spelet "Playerunknown's Battlegrounds" och i affekt yttrat n-ordet. 

Hans ordagranna svar till varför han använt sig av detta rasistiska språkbruket löd: "I don't mean that in a bad way". 

Felix Kjellbergs rasistiska utspel är ingen engångsföreteelse, han är såklart ett barn av sin tid. Det rasistiska språkbruket har fått ett uppsving under Donald Trumps presidentperiod, där vissa provokatörer ibland får en kittlande känsla av att använda sig av ett provokativt språkbruk och uttryck. 

Rasistiska ord och handlingar har normaliserats i vår mediealiserade värld, och i detta ljus bör vi se PewDiePies rasistiska provokationer. 

Det är en provokation och ett språkbruk som kan kosta en provokatör hela karriären, men det finns alltid en sista livlina att falla tillbaks på och det är omständigheterna, och inte förglömma psykoanalysens fader Sigmund Freud och det klassiska begreppet "en freudiansk felsägning".

Mattias Beruk Järvi

Vill du också få ut din röst?