Björn-Owe Björk (KD) anser att Stockholms stad ännu inte har gjort något för att förhindra att en ny terrorattack ska kunna ske på Drottninggatan i Stockholm.
1 av 3
Björn-Owe Björk (KD) anser att Stockholms stad ännu inte har gjort något för att förhindra att en ny terrorattack ska kunna ske på Drottninggatan i Stockholm. - Foto: Privat/TT
Stefan Löfven på Drottninggatan efter terrordådet.
2 av 3
Stefan Löfven på Drottninggatan efter terrordådet. - Foto: Jonas Ekströmer/TT
Björn-Owe Björk (KD).
3 av 3
Björn-Owe Björk (KD). - Foto: Privat

Vill Stockholms stad ens förhindra en ny terrorattack?

Björn-Owe Björk (KD): "Trots att det snart gått fem månader sedan attentatet så är det fortfarande möjligt att återupprepa en lastbilsattack."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Björn-Owe Björk är 42 år och bor i Husby-Långhundra.

Han är Kristdemokrat och kommunalråd för Knivsta kommun.

För en månad sedan möttes vi återigen av fasansfulla bilder där många dödats i ännu ett terrorattentat. Då var det islamistiska terrorister som attackerade på en gågata i Barcelona.

Nu är det över fem månader sedan terrorattentatet på Drottninggatan där en islamistisk terrorist bestämde sig för att skapa död och skräck genom att köra en lastbil längs en gågata med promenerande människor. Fem människor dog.

Hade denna tragedi gått att förhindra? Det vet vi inte. Däremot hade utgången kunnat bli en annan om Stockholm stad följt befintlig lagstiftning. 

Enligt lag är nämligen alla kommuner skyldiga att genomföra en risk- och sårbarhetsanalys för att de styrande ska kunna vidta åtgärder för att minska risker, sårbarheter och hot.

Då kan man fråga sig om man verkligen hade kunnat förutse ett terrorattentat i centrala Stockholm. Svaret på den frågan är ja. Terrorattentat utförda med fordon gentemot människor är något vi sett på flera ställen runt om i världen det senaste året.

Före terrorattentatet på Drottninggatan hade vi sett återkommande terrorattacker utförda av islamistiska terrorister med hjälp av fordon i bland annat Nice, Berlin, London och Jerusalem.

Trots dessa terrorattacker ignorerade det socialdemokratiskt styrda Stockholm stad omvärldssituationen med det försämrade säkerhetsläget.

Faktum är att om Stockholms stad följt sitt egna trygghets- och säkerhetsprogram så hade man kunnat minska risken för, och konsekvenserna av, ett terrorattentat med fordon i centrala Stockholm. 

Efter återkommande terrorattacker i europeiska storstäder så borde det vara självklart att terrorhot också är ett reellt hot i Stockholm och därmed borde man kunnat vidta åtgärder för att försvåra genomförandet av ett terrorattentat på det sätt som skedde i april.

Visst kan man hävda att det är lätt att vara efterklok. Tyvärr är man ifrån det s-styrda Stockholms stad inte ens det. Trots att det snart gått fem månader sedan terrorattentatet på Drottninggatan så är det fortfarande möjligt att med samma enkelhet återupprepa en lastbilsattack på Drottninggatan. 

Fortfarande saknas riktiga fordonshinder, så kallade tollare, eller andra hinder som minskar hastigheten för att minimera konsekvenserna av ett liknande lastbilsattentat.

Enligt säkerhetspolisen ökar de våldsbejakande extremistmiljöerna i Sverige och myndigheten bedömer att det största terrorhotet kommer från våldsbejakande islamistiska extremister. 

Vi lever i en tid med ett försämrat säkerhetsläge och med förhöjd risk för terrorattentat. Det är dags att även s-styrda Stockholms stad anpassar sig till detta och vidtar de åtgärder man enligt lag är skyldig att göra för att säkra det offentliga rummet mot terrorangrepp. 

Det är dags att även s-styrda Stockholms stad anpassar sig till denna verklighet. Att sätta upp ordentliga fordonshinder längs landets mest befolkade gågata vore en lämplig första åtgärd.

Björn-Owe Björk (KD),
Kommunalråd Knivsta och ofta gående längs Drottninggatan

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.