Stockholm

Sluta diskriminera min Coco – inför könsuppdelade hundrastgårdar

Carola Kastman anser att tikar borde få tillgång till en egen rastgård.
1 av 3
Carola Kastman anser att tikar borde få tillgång till en egen rastgård. Foto: Privat/TT
2 av 3
. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Carola Kastman.
3 av 3
Carola Kastman. Foto: Privat

Carola Kastman: "Det är skrämmande att könsrollerna som råder i samhället återspeglas i djurvärlden​. Det är dags att det sker en förändring."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Min Coco har precis blivit könsmogen, och det innebär att hennes två höjdpunkter på dagen inte kommer infinna sig de närmsta 6 veckorna, eftersom att löpande tikar blir portade på alla stadens hundrastgårdar.

Så just nu går det omkring många frustrerade vovvar på stadens gator som bara vill leka med sina kompisar, men inte får.

I Storstockholm fanns 2015 totalt cirka 110 467 stycken hundar. Hälften av dessa får alltså vara utan lek två månader om året. Det är ett stort frågetecken varför det är honorna som ska vika hädan och inte hanhundarna, när det är dem som är de störiga.

Jag tycker själv att det ligger i tiden att få en hundrastgård för enbart tikar. Egentligen är det helt otroligt att det inte redan finns. Det borde finnas tillgängligt jämt, och inte bara när de löper, då även kastrerade hanhundar ofta tenderar att bli jobbiga.

Detta är en enligt mig en enkel fråga som måste lösas, och jag kan personligen se till att sköta om denna hundrastgård. 

Ett förslag tills att det byggs en är att man redan tar en befintlig gård och gör om så att den är till endast för tikar, eller kör separata tider a la badhus för damerna och herrarna.

Om det inte händer något inom en snar framtid kommer det bli otrevligt i hundgårdarna, och jag kommer fortsätta ifrågasätta denna "osynliga regel", där hanarna har makten.

Samhället förändras och folk blir mer medvetna, så varför återspeglas det inte i detta sammanhang?

Det är mycket intressant, och skrämmande, att könsrollerna som råder i samhället återspeglas i den kulturella djurvärlden. Det är dags att det sker en förändring.

Carola Kastman

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.