Stockholm

I nazisternas Sverige hör jag och min dotter hemma i en gaskammare

Elaine Eksvärd uppmanar alla till att stå upp för allas lika värde och demonstrera mot nazisternas kommande marsch i Göteborg.
1 av 3
Elaine Eksvärd uppmanar alla till att stå upp för allas lika värde och demonstrera mot nazisternas kommande marsch i Göteborg. Foto: Jesper Anhede/TT
Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Göteborg.
2 av 3
Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Göteborg. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Elaine Eksvärd.
3 av 3
Elaine Eksvärd. Foto: Jesper Anhede / Jesper Anhede

Elaine Eksvärd: "Att låta nazisterna marschera är att säga att min dotter inte får vara här."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Nazisterna gasade ihjäl personer med funktionsvariation. Nazister har fått tummen upp att marschera genom Göteborg nästa vecka. 

Personer som tycker att jag och min dotter Evelyn hör hemma i gaskammaren. Jag för mitt mörkare pigment, Evelyn för att hon saknar 27 gener.

Detta tänker jag på nu och det är skälet till att jag inte kan sova. Somliga säger att, att inte låta dem marschera är att vara emot yttrandefrihet. 

Jag säger att, att låta dem marschera är att säga att Evelyn inte får vara här. Evelyn och alla andra barn med funktionsvariation. Och många fler såklart.

Ni får inte säga att Evelyn inte ska få finnas. Ni får inte säga att hennes mamma inte ska få finnas för att hon har ett mörkare pigment.

Inte heller min mamma, som gjorde allt i sin makt för att skydda mig från min pedofilpappa. Ni får inte säga att hon inte ska få finnas för att hon är svart. Och min pedofilpappas vita hud gör inte honom bättre eller mer förtjänt av livet för att han är vit.

Hej, älskade Göteborgare. Har du en familjemedlem med en funktionsvariation? Varje steg nazisterna tar är för att hen ska dö. Känner du en judisk, homosexuell, svart, icke-arisk person som du tycker får vara här lika mycket som du. Stå synlig för dem.

Nazister... Nazister... Nazister...

En Martin Luther King sa att bara kärlek kan driva ut hat. Kanske kan detta vara ett sätt?Jag vill att en motsvarighet till anhörigdelen av pridetåget ska motdemonstrera. Gärna vita män med skyltar på alla anhöriga de står upp för, anhöriga som nazister önskar livet ur. Såna som jag, såna som Evelyn. 

Jag hade gärna sett min make Gustav och cirka 250.000 män (som finns i Göteborgs tätort) med honom med skyltar som "Stolt pappa till Evelyn". Det hade varit en fin motdemonstration. 

Så mycket folk att nazisterna hade fått svårt att ta ett steg. "Stolt make till Anna" och fler olika budskap med bilder på nära och kära till dessa vita män som nazisterna vill utplåna. 

En motprotest i kärlek för dessa personer. För i tystnad frodas hatet. Därför ska vi prata om dem vi älskar. "In the end we wont remember the words of our enemies, but the silence of our friends". 

Är du min vän?

Elaine Eksvärd

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.