S och M – inte så långt ifrån SD som man kan tro

- 03/10/2017, 08:53 -
Ante Tepic anser att Socialdemokraterna och Moderaterna båda rör sig allt närmare Sverigedemokraterna.
1 av 5

Ante Tepic anser att Socialdemokraterna och Moderaterna båda rör sig allt närmare Sverigedemokraterna.

Privat/TT/TT/TT

Stefan Löfven (S).
2 av 5

Stefan Löfven (S).

Tina Magnergård-Bjers/TT

Ulf Kristersson (M).
3 av 5

Ulf Kristersson (M).

TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkesson (SD).
4 av 5

Jimmie Åkesson (SD).

TT NYHETSBYRÅN

Ante Tepic.
5 av 5

Ante Tepic.

Privat

Ante Tepic: "S har hamnat vid SD som en följd av den internationella politiken och globaliseringens effekter, M för att vinna röster."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Innan flyktingkrisen hösten 2015 var Socialdemokraterna ett parti vars ledare förespråkade ökad invandring till Sverige. Under våren detta år påstod Löfven att gränsen för hur mycket flyktingar Sverige kan ta emot inte existerar. 

Efter mer än två månaders intensivt arbete med att välkomna de nyanlända sade statsministern att Sverige ska anpassa sin flyktingmottagning till en gräns så att den motsvarar EU:s miniminivå. Varför detta sades vara nödvändigt var för att göra Sverige till ett mindre attraktivt land för flyktingar. 

Enligt Migrationsverket sökte under 2015 cirka 163 000 personer asyl i Sverige. 2016 var siffran cirka 29 000, en minskning på ungefär 82 procent. 

Samma period som Löfven talade om att invandringen är bra för Sverige, uttryckte SD:s partiledare Jimmie Åkesson ett behov av att minska invandringen till Sverige med 90 procent. 

Moderaterna å sin sida är ett parti som har dalat i opinionsmätningarna. Deras förlorade väljare har mestadels börjat sympatisera med SD. Redan i valet 2014 märktes en ökning hos SD som motsvarade den siffra Moderaterna hade tappat, ungefär sju procent. 

Trenden efter valet har varit densamma: Moderaterna har tappat, samtidigt som SD gått framåt. I samband med att Moderaterna tappat allt fler väljare till SD öppnade förra partiledaren Anna Kinberg Batra upp för en dialog med partiet, som man innan haft en princip att inte samtala med. 

Moderaterna dalade rejält i opinionsmätningar under dryga halvåret innan man slutligen öppnade för en dialog med SD, vilket indikerar på att de var i behov av att vinna tillbaka sina väljare. Inte helt utan logik, sökte man sig också just hit. 

Utgången har däremot blivit motsatt. Partiet har fortsatt sjunka och tappat både de som numera sympatiserar med SD, samt senare de som inte uppskattat att man närmat sig SD. Således har nya anhängare inte lyckats attraheras, samtidigt som man med sin förändring tappat sina gamla. 

Det återstår att se om den nye M-ledaren Ulf Kristersson kan stå fast vid sina ord och "inte ha några samtal eller förhandlingar eller något med Sverigedemokraterna"

Socialdemokraterna har hamnat vid SD som en följd av den internationella politiken och globaliseringens effekter, medan Moderaterna förflyttat sig dit för att vinna röster. 

"Acta, non verba!", lyder det latinska uttrycket; de påhopp som de tre partierna riktar mot varandra i debatter blir tandlösa när själva politiken säger något annat. Olikheterna i ord är många, medan de är få i handlingarna!

Ante Tepic