Torsdag 11 Aug
Stockholm

SD är inte Sverigevänliga – de är Rysslandsvänliga

Sebastian Rasmusson anser att Sverigedemokraternas kopplingar till Ryssland är problematiska.
1 av 4
Sebastian Rasmusson anser att Sverigedemokraternas kopplingar till Ryssland är problematiska. Foto: Privat/TT/Mikhail Klimentyev
Jimmie Åkesson (SD).
2 av 4
Jimmie Åkesson (SD). Foto: STEFAN JERREVANG / Stefan Jerrevång/TT
Vladimir Putin.
3 av 4
Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev
Sebastian Rasmusson.
4 av 4
Sebastian Rasmusson. Foto: Privat

Sebastian Rasmusson: "SD marknadsför sig själva som 'Det Sverigevänliga partiet'. En mer korrekt slogan hade varit 'Det Rysslandsvänliga partiet'."

Kommentera (36)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Sebastian Rasmusson är 14 år och ordförande i SSU Härnösand.

Följ honom på Twitter: @sebbe_sosse.

Inget svenskt parti betonar sin påstådda lojalitet gentemot Sverige lika mycket som Sverigedemokraterna. Lojalitet nämns i SD:s principprogram som en av de fyra termer som "definierar den svenska nationen". 

Enligt det sverigedemokratiska principprogrammet bör lojalitet gentemot Sverige vara ett "grundläggande krav för att kunna erhålla svenskt medborgarskap". 

Med tanke på hur kraftfullt SD betonar lojalitet till Sverige så är det anmärkningsvärt att SD har djupt problematiska kopplingar till främmande makter. 

SD:s prat om lojalitet gentemot Sverige är, i viss mån, hyckleri. Det är något som har tydliggjorts flera gånger, senast under denna vecka. 

Häromdagen kom nyheten att två riksdagsledamöter från SD haft ett möte med företrädare för den tyranniska Assad-regimen i Syrien. 

Det rör sig om SD-riksdagsledamöterna Martin Kinnunen och Markus Wiechel som har åkt på en resa till Syrien (trots tydlig avrådan från UD, SÄPO och riksdagens säkerhetsavdelning). 

Mötet med representanter från den Rysslandsknutna Assad-regimen användes i syrisk statspropaganda. På propagandabilder så syns hur de två SD-politikerna sitter under ett stort porträtt av Syriens Putin-allierade diktator Bashar al-Assad

Den mest skrämmande aspekten i hela skandalen är förmodligen att detta inte är någon isolerad händelse inom SD. Sverigedemokraterna har tydliga kopplingar till Ryssland och till Rysslandsknutna diktaturer. 

Förra året tjänade till exempel en SD-tjänsteman miljontals kronor på en mystisk fastighetsaffär med en rysk affärsman. 

En svensk företagsledare med kopplingar till Putin ska också ha haft problematiska kontakter med SD. Företagsledaren ska även ha försökt påverka SD:s Rysslandspolitik och haft möten om att ge stora gåvor till SD:s mediebolag. 

David Bergquist, SD-ordförande i Nacka, har flera gånger hyllat Putin och skrivit en vädjan till honom på Facebook: "Putin, kom hit och avsätt vår landsförrädare till statsminister". SD-toppen Kent Ekeroth har medverkat flera gånger i ryska propagandanyheter. 

För drygt en månad sedan så berömde SD:s riksdagsledamot Pavel Gamov de ryska lokalvalen under en bjudresa som valövervakare. Och nu har två SD-toppar haft möten med företrädare från den Rysslandsknutna Assad-regimen. 

SD marknadsför sig själva som "Det Sverigevänliga partiet". En mer korrekt slogan hade varit "Det Rysslandsvänliga partiet".

Sebastian Rasmusson

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (36)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.