Emelie Holmgren svarar på Emelie Karlssons uppmärksammade debattartikel, där hon likställer feminism med rasism.
1 av 2
Emelie Holmgren svarar på Emelie Karlssons uppmärksammade debattartikel, där hon likställer feminism med rasism. - Foto: Privat/Faksimil Nyheter24
2 av 2
- Foto: Privat

Därför kan feminism aldrig likställas med rasism

Emelie Holmgren: "Det går inte att likställa feminism med rasism. Män blir inte systematiskt förtryckta varje dag genom mord, hat, hot och våld."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emelie Holmgren är 19 år och studerar på distans. 

Till att börja med vill jag bara säga att det inte går att likställa rasism med "manshat". POC (People of color) blir systematiskt förtryckta varje dag genom mord, hat, hot och våld. De nekas de mest basala rättigheterna på grund av sin hudfärg. 

Samhället vi lever i idag är en hierarki. Är du en vit, heterosexuell cis-man ligger du på toppen. Jag som vit kvinna tillhör vissa förtryckta grupper men har ändå mer privilegier än en svart människa och detta är viktigt att inse och förstå. 

Det manshat som du, Emelie Karlssonlikställer med rasism i din text sträcker sig aldrig längre än en sårande kommentar på internet. 

Precis som du säger handlar det om att vi ser på alla män som potentiella våldtäktsmän. Vilket är tragiskt, och jag är livrädd för att se min lillasyster växa upp i ett samhälle där hon riskerar att bli våldtagen och sen inte ens få upprättelse för det. 

Män blir inte våldtagna, mördade och misshandlade bara för att de är män. Men kvinnor, hbtq-personer, svarta och alla andra som tillhör en förtryckt grupp, blir det. Det är viktigt att lära sig se skillnaden. 

Sen tycker jag att det är rätt lustigt att män inte får frågan om de hatar kvinnor efter att de mördat sin fru, men feminister får frågan om manshat varje dag. 

Löneskillnaderna är ingen myt. Om jag går på en intervju kommer inte arbetsgivaren säga: "Eftersom du är kvinna får du 40 kronor mindre i timlön". Det yttrar sig lite annorlunda. 

För det första så är det oftast kvinnor som stannar hemma med barnen under föräldraledigheten och när de är sjuka. 

Människor får självklart bestämma själv hur de ska fördela tiden, men många kvinnor stannar hemma just på grund av att mannen har ett jobb som betalar mer. 

Kvinnor står för majoriteten av hushållssysslorna och det är oftast kvinnor som går in i väggen på grund av att de har för mycket att göra. Allt detta leder till förlust av inkomst, vilket i sin tur gör att mannen i slutändan har mer pengar.

Fundera på varför, kan det ha med normer att göra? För vi alla är lika hjärntvättade och uppfostrade inom samma snäva ramar. Att gå med en "white power"-tröja är problematiskt, en "girl power"-tröja är inte det. Just på grund av det jag skrivit ovan. 

Ingen vill utrota männen, men vi vill utrota patriarkatet och uppnå jämställdhet. Jag vill kunna gå ut på kvällen utan att planera exakt hur jag ska undkomma min förövare. 

Jag vill kunna gå på krogen utan otillåtna händer på min kropp. Jag vill kunna logga in på Snapchat utan att få tio bilder på en mans könsorgan. Jag vill att män ska lyssna på mig när jag säger nej och sluta. 

Jag vill känna att min lillasyster kan växa upp i ett säkert samhälle. Men så ser det inte ut idag och det vill jag förändra, och jag kommer inte sluta kämpa förrän det skett en förändring.

Emelie Holmgren

Läs Emelie Karlssons debattext här: Emelie, 24: Feminism är inget annat än rasism mot män

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.