Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tycker du att Löfven är landsförrädare? Säg det rakt ut istället!

- 13/11/2017, 10:46 -
Patrik Spång tycker att folk borde börja stå för sina åsikter på Facebook, istället för att förklä sitt hat i "roliga" memes.
1 av 5

Patrik Spång tycker att folk borde börja stå för sina åsikter på Facebook, istället för att förklä sitt hat i "roliga" memes.

Privat/TT/Pixabay/TT

Stefan Löfven.
2 av 5

Stefan Löfven.

Claudio Bresciani/TT

3 av 5

Pixabay

4 av 5

Christine Olsson/TT

Patrik Spång.
5 av 5

Patrik Spång.

Privat

Patrik Spång: "Skulle du skriva: 'Jag tycker att Stefan Löfven ska åtalas för landsförräderi!'? Förmodligen inte."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Jag tycker..." 

Så tycker jag att du borde börja dina statusuppdateringar. 

Visst, politisk satir är kul. Både från höger och vänster. Men när det blir hat, lögner och slapp dumhet, då skitar du ner mitt flöde med tankesmuts som också fastnar på mig.  

För tyvärr delar du en del smörja från oseriösa sidor på Facebook

Jag tänker bland annat på memes från Politikfakta (som bidrog till att sprida manipulerade bilder efter terrordådet i Stockholm), inlägg från "Stå upp för Peter Springare" (där admin ironiskt nog visade sig vara en kriminell invandrare), seriestrippar från "Vita kränkta kvinnor" (som gissningsvis drivs av vita kränkta män) och YouTube-klipp från "Granskning Sverige" (där en av upphovsmännen ifrågasätter förintelsen), bara för att nämna några. 

Jag förmodar att du tänker så här: Att om du bara delar något, skickar det vidare i förbifarten liksom, så behöver du bara nästan stå för det. Knappt inte. 

För de främlingsfientliga eller allmänt hatiska budskapen är ofta förpackade som en skojig meme, en seriestripp eller en färgglad graf. Men det blir ju inte mindre allvarligt för det. Snarare blir det svårare att bemöta eftersom förpackningen har en hinna av åsiktsteflon, om än tunn. 

Jag blir osäker om du verkligen menade det på riktigt. Men låt oss göra ett test: Skulle du skriva: "Jag tycker inte om Socialdemokraterna eftersom Morgan Johansson vill ha in fler IS-terrorister i Sverige"? 

Det hade nog varit lite jobbigare att publicera den egenhändigt ihopknåpade statusraden, än att lite slött dela ett YouTube-klipp från "Granskning Sverige" med en rubrik som insinuerar samma sak. 

För du vet ju att Morgan inte vill det. Ingen vill ha in fler IS-terrorister, och de flesta förstår ju att frågan är mer komplex än så. Men vafan, du vill ju kanske bara röra om lite i grytan. Eller?  

Skulle du skriva: "Jag tycker det är stor skam att vi grät över Alan, den döde pojken på stranden, för det innebar att vi tog emot invandrare och därför har nu en 11-årig flicka offrats på mångkulturens altare"?

Hade du vågat stå upp för den statusen istället för att dela en färgglad seriestripp från "Stå Upp För Alla Som Har En Ryggrad!", med exakt det budskapet? 

Förmodligen inte, men vafan, du ville ju bara skapa lite debatt kring migrationsfrågan i stort. Eller? 

Skulle du skriva: "Jag tycker att Stefan Löfven ska åtalas för landsförräderi!"? Förmodligen inte. Du vet ju att det är löjligt och att det inte funkar så. 

I Sverige avskaffades riksrätten 1974, och dessförinnan hade den inte använts på 120 år. Men du delar gärna en bild på en sur Stefan Löfven bakom galler med just den texten till. 

Bilden kommer från gruppen "Stå upp för Peter Springare", som sedan bytte namn till "Stå upp för sanningen som är relativ", som sedan blev #jagärsåjävlatrött.

Men ett skämt har ju ingen dött av, eller hur? Men det gör man. Dör. Känslomässigt, en liten bit i taget av alla lögner, allt hat och all hets.  

Jag håller inte med om det du delar, men utsätts jag för det tillräckligt ofta så blir det till slut inte konstigt längre. Och är det inte konstigt så är det ju nästan normalt. Dithän vill jag inte komma. 

Så om du slutar att dela färdigpackat hat och provar att skriva dina åsikter i fritext, kanske med början: "Jag tycker..." så tror jag inte att du kommer trycka på "publicera" lika ofta. För du är inte elak, bara lite lat. Och feg. 

Så tycker jag.

Patrik Spång