Lawen Redar, Anders Österberg, Kadir Kasirga
Socialdemokraterna menar att en eskalering av våldet leder åt fel håll och skjuter målet om en varaktig fred på framtiden. - Foto: Privat/Privat/Privat

Socialdemokraterna: Försoning – enda lösningen på kurdernas konflikt

Socialdemokraterna: "Lösningen på kriget i Syrien kan endast nås vid förhandlingsbordet och även Turkiets och kurdernas konflikt måste lösas genom en försoningsprocess och politiska diskussioner."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Turkiets offensiv mot den kurd-kontrollerade enklaven Afrin i nordvästra Syrien fortsätter. Vi möts av bilder via sociala medier på dödade civila människor. För snart två veckor sedan inledde Turkiet en större militär mark- och flygoperation tillsammans jihadistiska grupper mot den kurdiska milisen YPG som kontrollerar området. Afrin ligger några mil från den turkiska gränsen och majoriteten av invånarna är kurder.

I skuggan av operationen pågår i Turkiet massarresteringar av kritiska röster och för några dagar sedan frihetsberövades hela ledningen för det turkiska läkareförbundet för att de genom ett upprop har krävt stopp på kriget.

Turkiets agerande är oacceptabelt. Angreppet mot Afrin är ett brott mot folkrätten och kränker alla ansträngningar till demokrati och mänskliga rättigheter i området. Turkiets agerande riskerar att ytterligare förvärra en redan fruktansvärd humanitär situation och att eskalera konflikten. 

Offensiven hotar möjligheterna att nå fred i Syrien och stör ordningen i en annars relativt stabil del av Syrien. Utöver detta belastar offensiven de internationella ansträngningarna att bekämpa Daesh och ger dem och andra terrorgrupper i regionen en chans att återhämta sig.

Det här är inte första gången Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan attackerar kurder och kurdiska områden. Turkiet hänvisar till att de vill skydda sitt land och bekämpa terrorism. Som en följd av de militära framgångarna mot Daesh har kurderna anklagats för att vilja expandera sina egna landområden, något som mött motstånd i Irak och som nu Turkiet försöker slå ner i Syrien.

Under tre år när IS var granne med Turkiet agerade inte Erdogan en enda gång. Aggressionen är inte enbart mot kurder. Attacken är också mot det mångkulturella samhället som administreras av kantonerna.

I måndags, på initiativ av Frankrike, togs frågan upp i FN:s säkerhetsråd, något som Sverige stödde. Men något fördömande kom inte utan Turkiet uppmanades till återhållsamhet. 

Vi hade önskat att FN markerade tydligare. Kurderna har varit en allierad mot Daesh och den syrienkurdiska milisen YPG och YPJ lyckades med understöd av USA slå tillbaka Daesh. Samarbetet dem emellan har varit en framgång och idag har Daesh-terroristerna nästan fullständigt besegrats. Inte heller Ryssland har agerat utan ser ut att ha dragit undan sin militär från området och ger Turkiet fritt spelrum. Utifrån sett kan man få intrycket att stormakterna delar upp regionen och låter människorna i Afrin betala priset.

FN och EU måste kräva att respekten för internationell rätt upprätthålls och att civila skyddas. Lösningen på kriget i Syrien kan endast nås vid förhandlingsbordet och även Turkiets och kurdernas konflikt måste lösas genom en försoningsprocess och politiska diskussioner. En eskalering av våldet leder åt fel håll och skjuter målet om försoning och en varaktig fred än mer på framtiden. 

Sverige, som länge varit, och är, en positiv kraft för fred, demokrati och mänskliga rättigheter, kommer att i alla relevanta sammanhang såsom FN:s säkerhetsråd och på EU:s ministermöte fortsätta att ta upp frågan. 

I tider när land på land sviker folkrätten har det blivit än viktigare för länder som Sverige att stå upp för den.

Anders Österberg (S),
Riksdagsledamot i utrikesutskottet

Kadir Kasirga (S),
Heltidare i Stockholms stadshus

Lawen Redar (S),
Riksdagsledamot

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.