Tisdag 30 Nov
Stockholm

Centerpartiet: Ny teknik är nödvändig för framtidens klimatpolitik

Rickard Nordin
Centerpartiet menar att de inte bara håller tummarna och hoppas på att någon annan ska ta ansvar, utan lägger fram kraftfulla, effektiva förslag som gör skillnad för klimatet. Foto: TT/TT

Rickard Nordin (C): "Det är orealistiskt att hävda att tekniken inte kan hjälpa till att skapa ett hållbart samhälle."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

I artikeln "Ren fantasi att ny teknik löser klimatpåverkan" skriver debattörerna Leia Nordin och Erik Svensson att klimatfrågan är allvarlig och att vi måste komma tillrätta med problemet. Det håller jag med om.

Men sedan hävdar skribenterna att Centerpartiet ägnar sig åt fantasier. Jag vill hävda tvärtom. 

Centerpartiet lever i verkligheten. En verklighet där människor och småföretag bor och verkar på landsbygden och där transporter är avgörande för att kunna göra det. En verklighet där globalismen sprider välfärd och höjd levnadsstandard till allt fler.

Det är inte realistiskt att tro att alla ska stanna hemma och inte längre besöka sina barnbarn, eller sluta transportera sina varor till andra delar av landet. Att sluta röra sig, sluta resa och möta andra människor och kulturer. Det är också orealistiskt att hävda att tekniken inte kan hjälpa till att skapa ett hållbart samhälle. 

Till skillnad mot skribenternas artikel som är full av fina ord, men kliniskt ren på konkreta förslag, så håller Centerpartiet inte bara tummarna och hoppas på att någon annan ska ta ansvar. Vi lägger fram kraftfulla, effektiva förslag som gör skillnad för klimatet. Gång på gång.

Ett exempel är sol-elen,  som vi gärna vill se mer av. Vi vill att det ska bli möjligt att dela på solcellerna på de soligaste taken genom att dra elledningar mellan husen i kvarteret – vilket inte är tillåtet i dag. Tyvärr ägnar sig regeringen åt en skuggande parasollpolitik när de lägger fram en solskatt som gör det dyrare att bygga solenergi-anläggningar.  

Ett annat förslag som hjälper till att göra Sverige renare är vår bilbonus på upp till 100 000 kronor. Med den stjälper vi av ett traktorsläp full med morötter till bilköparna så att fler ska lockas att köpa en elbil exempelvis. Vår bonus är också betydligt större än regeringens. Ett bevis på att vi vill ställa om Sverige snabbare och kraftfullare. 

Vi vill också göra de tunga transporterna grönare med en klimatbonus som gör att företagen lättare kan välja miljövänliga alternativ när de tankar drivmedel eller köper nya fordon. Mycket gods går via våra hav. Istället för att tvinga fartygen att stanna i hamnarna vill vi minska användningen av olja i den svenska sjöfarten och få fler gröna fartyg. Det gör vi med en grön skatteväxling där fartyg som drivs med el får lägre avgifter och fartyg som släpper ut mer får höjda avgifter. Redan idag går det två el-färjor mellan Helsingborg och  Helsingör – trots det får de höjda avgifter med regeringens förslag till nya avgifter. Det är inte rimligt.

Under Centerpartiets tid i regeringen minskade utsläppen. Nu ökar dem. Vi förstår att många känner sig oroliga inför klimatutmaningarna. Men att hålla tummarna och hoppas att resten av världen ska sluta resa eller handla varor räcker inte. En flygskatt minskar inte utsläppen i Kina. En solskatt driver inte utvecklingen i Indien. 

Ska vi ställa om hela världen måste vi ta tekniken till hjälp. Vi är ett land som byggt vårt välstånd på uppfinningar och tekniska landvinningar. Nu är det dags att vi återigen tar det ledarskapet för att görs skillnad för världen. Vårt fokus på miljöeffektiva och teknikvänliga förslag hjälper dig som konsument och företagare, oavsett om du bort i Sundsvall eller Singapore, att ställa om till gröna alternativ. Vi behöver mer av det. 

Det blir allt mer uppenbart att Sverige kräver ett nytt ledarskap för att omställningen ska gå snabbare.

Rickard Nordin,
Klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela