Den 9 september hålls det val i Sverige.
Annika Strandhäll anser att SD:s förslag att sänka gränsen för fri abort är ett hårt slag mot Sveriges kvinnor. - Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet & Mats Andersson TT

Annika Strandhäll (S): "Jag hoppas SD aldrig får inflytande över kvinnors kroppar"

Annika Strandhäll (S): "SD vill sänka gränsen för fri abort till 12:e veckan. Det vore ett hårt slag mot Sveriges kvinnor. Det är både kvinnofientligt och ovetenskapligt"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

”Aborträtten är inte en jämställdhetsfråga” sa Jimmie Åkesson i Aftonbladets partiledardebatt. Det är ett hån mot alla kvinnor världen över som har kämpat och på många ställen fortfarande kämpar för rätten att bestämma över sin egen kropp.

Aborträtten och rösträtten är historiskt sett två av jämställdhetskampens allra viktigaste frågor. Men på många ställen är det en kamp som i allra högsta grad fortfarande förs. Kvinnor dör och fängslas runt om i världen för just kampen i dessa frågor.

Ungefär 47 000 kvinnor dör av osäkra aborter i år 2018, enligt Världshälsoorganisationen, WHO. Det gör osäkra aborter till en av de största dödsorsakerna bland kvinnor globalt sett. I stora delar av Afrika, Sydamerika och Mellanöstern är fortfarande abort förbjudet eller mycket begränsat. I Polen diskuteras nu hårdare abortlagar. Irland har nyligen folkomröstat och kommer äntligen bli av med det kvinnofientliga abortförbud som råder där.

SD vill sänka gränsen för fri abort till 12:e veckan. Det vore ett hårt slag mot Sveriges kvinnor. Det är både kvinnofientligt och ovetenskapligt. Det skulle innebära att sex kvinnor om dagen skulle tvingas att fullfölja en oönskad graviditet. Sex kvinnor om dagen som av olika skäl landat i ett mycket svårt beslut.

Den svenska abortlagen är supersmart. Det är vetenskapen som styr och i dag kan svensk sjukvård rädda barn som föds i vecka 22. När den gränsen ändras, ändras också den absoluta bortre gränsen för abort.

Att tvingas fullfölja en graviditet mot sin vilja borde vara något som stannar i The Handmaid's Tale och aldrig igen blir verklighet i Sverige. Åkesson har tidigare sagt att abort bara sker i ”fallerande familjer”. Vi är många som på nära håll haft viktiga personer i våra liv som av olika anledningar landat i det mycket svåra beslutet att göra en abort, har genomfört en abort.

Som om detta inte vore nog, driver SD även frågan om att det ska vara okej för barnmorskor att vägra genomföra aborter. Det är orimligt, och är inget annat än ren och skär vårdvägran. Det ska vara självklart för den som jobbar som barnmorska att kunna utföra en abort, det är en del av jobbet.

Jag hoppas att varenda ung kvinna i Sverige får veta att det som riskerar att bli Sveriges näst största parti kraftigt vill begränsa deras rättigheter.

Som mamma till två döttrar, 9 och 14 år, är jag på riktigt orolig för vilket samhälle de ska bli vuxna i. Alldeles för många partier i riksdagen klarar inte av det grundläggande i att lova att SD aldrig ska få inflytande över regeringens politik, över jämställdheten, över aborträtten. Jag är orolig över var det riskerar att leda Sverige på tio års sikt.

Sverige ska vara ett jämställt land där aborträtten är något självklart att stå upp för. Jag kommer aldrig kompromissa med kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar och rätten till fri abort. Det är en grundläggande del i ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.

Jag hoppas att SD aldrig någonsin får inflytande över kvinnors kroppar.

Annika Strandhäll,
Socialdemokrat, Socialminister, Feminist och försvarare av aborträtten

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.